Ασφάλιση: Έρχεται η προκαταβολή για τα αιτήµατα συντάξεων που υποβλήθηκαν µετά τις 31/3

Με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία έκδοσης νέων αγροτικών συντάξεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», από τον Ιούλιο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί η σχετική εφαρμογή, μέχρι και σήμερα, έχουν εκδοθεί ψηφιακά περί τις 7.000 συντάξεις γήρατος αγροτών και 23.000 συντάξεις χηρείας, δίνοντας ένα σύνολο 30.000 «e-συντάξεων».

Μάλιστα, το γεγονός ότι μέσω της ψηφιακής διαδικασίας η έκδοση σύνταξης γίνεται εντός δύο μηνών το αργότερο (εκτός βέβαια των πιο πολύπλοκων περιπτώσεων, όπως π.χ. αυτές στις οποίες συντρέχει διαδοχική ασφάλιση) καθιστά ουσιαστικά αχρείαστη την προκαταβολή για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» αρμόδιες πηγές, από τους 12.000 ασφαλισμένους που αιτήθηκαν σύνταξη τον Απρίλιο, το 70% ζήτησε και προκαταβολή, όμως στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται παρά ελάχιστοι αγρότες.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μέτρου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, αιτήσεις προκαταβολής σύνταξης είχαν υποβάλει 12.314 αγρότες. Από αυτούς, οι 7.200 περίπου βρίσκονταν στην αναμονή για την έκδοση της σύνταξής τους για τουλάχιστον 12 μήνες (σύνολο εκκρεμοτήτων για αυτή την κατηγορία: 9.500), ενώ οι 3.880 για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών (σύνολο εκκρεμοτήτων της κατηγορίας αυτής: 8.300).

Το πρώτο «κύμα» πληρωμής προκαταβολών συντάξεων, οι οποίες, ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης, ανέρχονται σε 360 ή 384 ευρώ, πραγματοποιήθηκε πριν από το Πάσχα, για όσους είχαν ζητήσει προκαταβολή μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, η πλατφόρμα παρέμεινε και παραμένει ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους. Έτσι, μέσα στον Απρίλιο κατατέθηκαν συνολικά 1.500 αιτήματα προκαταβολής, με περίπου το 30% εξ αυτών να προέρχεται από ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ.

Πρόκειται, ωστόσο, για περιπτώσεις αγροτών με παλαιότερα αιτήματα οριστικής σύνταξης, τα οποία δεν είχαν υποβληθεί μέσω του συστήματος «Άτλας». Το δεύτερο «κύμα» πληρωμής προκαταβολών θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, στο τέλος Ιουνίου, μαζί με τις συντάξεις του μηνός Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθεί η προκαταβολή, ο ασφαλισμένος, πέρα από το να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και να έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα βάσει της ηλικίας του (62 έως 67 έτη), θα πρέπει επίσης να μην οφείλει εισφορές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ειδικά για τον τ. ΟΓΑ ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Εφόσον οι οφειλές του ξεπερνούν το πλαφόν, θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Το ίδιο όριο οφειλών, θυμίζουμε, ισχύει και για την οριστική σύνταξη.

Επεκτείνεται ο «Άτλας»

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας» και σε νέες κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων. Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον Ιούνιο στο σύστημα θα ενταχθούν οι συντάξεις αναπηρίας, αλλά και οι συντάξεις των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ). Σειρά θα πάρουν τον Ιούλιο οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών, ενώ από τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά και χωρίς καθυστερήσεις και οι συντάξεις γήρατος των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά στοιχεία του «Άτλας» που δημοσιοποίησε στα τέλη Απριλίου ο e-ΕΦΚΑ, τα αιτήματα συνταξιοδότησης σε αναμονή ανέρχονταν στις 31 Ιανουαρίου 2021 σε 143.519, από 152.949 έναν μήνα πριν. Το νούμερο είναι αρκετά χαμηλότερο από τις 164.511 εκκρεμείς κύριες συντάξεις που καταγράφονταν τον Ιανουάριο του 2020, αλλά υψηλότερο από τις 116.518 του Ιανουαρίου του 2019.

Μέχρι τη Δευτέρα οι εισφορές Απριλίου

Στο μεταξύ, έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Απριλίου 2021 για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους. Καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είναι η 31η Μαΐου 2021.

Την ίδια ημερομηνία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021