ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Χωρίς έκτακτη εισφορά οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν

Τις πολυαναμενόμενες διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με χρέη και για το νέο καθεστώς που θα διέπει τους επαγγελματικά ενεργούς συνταξιούχους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα.

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση και για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά, ωστόσο για το ποσό από 6.000 έως 10.000 ευρώ θα παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης έως ότου η οφειλή πέσει κάτω από τα 6.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η παρακράτηση θα γίνεται σε 60 δόσεις μέχρι την πλήρη εξόφληση της οφειλής, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα. Για τους υπόλοιπους μη μισθωτούς, το ανώτατο όριο οφειλών αυξάνεται αντίστοιχα από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ.

Για να κάνει χρήση, ωστόσο, της ρύθμισης, ο αγρότης-οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει περισσότερα από 6.000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό εδάφιο του νομοσχεδίου, «απαιτείται η παροχή συγκατάθεσης από τον αιτούντα στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας». Οι άλλες δύο προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση είναι να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και να έχει πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Καταργείται το πέναλτι του 30%

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, καταργείται το πέναλτι μείωσης της σύνταξης σε ποσοστό 30% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται και αντικαθίσταται από μία μη ανταποδοτική εισφορά υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Για τους συνταξιούχους που έχουν μη μισθωτή απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής δραστηριότητας, η εισφορά θα ανέρχεται στο 50% της εισφοράς κύριας σύνταξης που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει, ενώ για τους μισθωτούς η κράτηση θα φτάνει το 10%. Όπως προαναφέρθηκε, η εισφορά θα είναι μη ανταποδοτική, ωστόσο, ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης θα μπορεί να αξιοποιηθεί για προσαύξηση της σύνταξης από τον ασφαλισμένο.

Εισφορά 10% για αμειβόμενους με εργόσημο

Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ θα καταβάλλουν εισφορά, η οποία ορίζεται στο 10% επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών τους για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών. Η εισφορά αυτή, όπως διευκρινίζεται, θα βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, όπως είχε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», στο νέο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων διατηρούνται οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τον νέο μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-EΦΚΑ απαλλάσσονται οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα και, γενικότερα, απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ. Ομοίως, εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι άλλων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αμφότερες οι κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων σήμερα απαλλάσσονται από την περικοπή της σύνταξης κατά 30%.