Ασπιρίνη η απόσταξη κρίσης για τους μικρούς οινοποιούς

Aδυναμία να παραλάβουν ποσότητες ενόψει του νέου τρύγου δηλώνουν πολλές μονάδες

Σε αναμμένα κάρβουνα εξακολουθούν να κάθονται οι αμπελουργοί, καθώς μπορεί η διαδικασία των δηλώσεων για τις ποσότητες που θα οδηγηθούν σε απόσταξη κρίσης να ολοκληρώθηκε τυπικά την Πέμπτη 16 Ιουλίου, ωστόσο πολλά οινοποιεία είτε δηλώνουν αδυναμία να παραλάβουν σταφύλια από τον φετινό τρύγο είτε διαμηνύουν ότι θα απορροφήσουν σημαντικά λιγότερες ποσότητες λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Βάσει στοιχείων, τα οποία είχαν συλλέξει οι ίδιοι οι οινοποιοί πριν από περίπου ενάμιση μήνα, υπολογίζεται ότι οι ποσότητες για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις κυμαίνονται στους 40.000-50.000 τόνους.

Ωστόσο, οι ποσότητες, τις οποίες τελικά το υπουργείο θα αποφασίσει να «πληρώσει» στο πλαίσιο της απόσταξης, εξαρτώνται από το είδος των κρασιών (σ.σ. είναι διαφορετικές οι τιμές που έχουν καθοριστεί για τα λευκά ή τα κόκκινα, αλλά και για τα ΠΟΠ ή ΠΓΕ κρασιά), με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό που έχει καθοριστεί ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να «ελαφρύνει» τις δεξαμενές των μεγάλων οινοποιείων που διαθέτουν σημαντικές ποσότητες στην αγορά.

Μάλιστα, τα ίδια αυτά οινοποιεία κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν έστω κάποιες πωλήσεις, δεδομένου ότι τα προϊόντα τους διατίθενται στο σούπερ μάρκετ.

Προτιμούν να παλαιώσουν το κόκκινο

Ωστόσο, το πρόβλημα για τα μεσαία και τα μικρά οινοποιεία παραμένει, τα οποία στην πλειονότητά τους κρίνουν ότι δεν τα συμφέρει να δώσουν ποσότητες στην απόσταξη κρίσης. Αντίθετα, εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να πουλήσουν καλύτερο παλαιωμένο κρασί σε λίγους μήνες. «Οι τιμές που δίνονται για το λευκό στην απόσταξη είναι καλές. Όμως, για το κόκκινο και ειδικά για το Αγιωργίτικο δεν συνιστούν κίνητρο, ώστε να ‘‘διώξει’’ κάποιος κρασί. Θα προτιμήσει να το κρατήσει και να το παλαιώσει», τονίζει στην «ΥΧ» ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας. Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει ότι «το θέμα είναι τι θα γίνει με τη νέα σοδειά».

«Εμείς αγοράζουμε σταφύλια με 90 λεπτά το κιλό. Τι απόσταξη να κάνουμε;», διερωτάται στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου «Ζοίνος ΑΕ». Όπως εξηγεί, η αγορά έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη κατάσταση, γεγονός που φαίνεται και από τις μεγάλες εκπτώσεις, στις οποίες προχωρούν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου στα σούπερ μάρκετ (όπου υπάρχει κάποια κινητικότητα), προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Οι συσκευασίες των 20 και 10 λίτρων της Ζοίνος, που χρησιμοποιούνται στην εστίαση, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, «έχουν μείνει πίσω», το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι προχωρά αυτές τις ημέρες η εξαγωγή ποσοτήτων στον Καναδά. Ο συνεταιρισμός, αυτή την εποχή, εμφιαλώνει διαρκώς κρασί, ώστε να αδειάσουν οι δεξαμενές για τη νέα εσοδεία.

Ο κ. Αργύρης εκτιμά ότι «αν τα πράγματα πάνε όπως τώρα, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν τελειώσει τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς». Παρά τις δυσκολίες, όπως τονίζει, η Ζοίνος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών όμως ο ίδιος εκτιμά ότι πολλά άλλα οινοποιεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μπέρκης, πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, ζητά να δοθούν άτοκα δάνεια, ώστε τα οινοποιεία να μπορέσουν να παραλάβουν σταφύλια και να πληρώσουν τους παραγωγούς. «Τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν να αποπληρωθούν από τα χρήματα της απόσταξης κρίσης, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και τον επόμενο χρόνο», τονίζει.