ΑΤΕbank: Μένουν στην PQH τα κόκκινα δάνεια των αγροτών

Εκτός του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη», που έχει τεθεί προς πώληση από την PQH, βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank, όπως διαβεβαιώνουν την «ΥΧ» αξιόπιστες πηγές με γνώση του θέματος.

Το εν λόγω «πακέτο» περιλαμβάνει περίπου 97.000 δάνεια 53.000 δανειοληπτών, με σύνολο απαιτήσεων 13,9 δισ. ευρώ και λογιστική αξία 5,2 δισ. ευρώ. Η πλειονότητά τους προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton, την Probank και τις οκτώ υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές τράπεζες. Η διαδικασία πώλησης, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχουν εξαιρεθεί τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 21.000 αγροτών-φυσικών προσώπων, αλλά και ουκ ολίγα δάνεια συνεταιρισμών, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν ενεργοί.

Εκτός πώλησης έχουν επίσης τεθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και αυτά για τα οποία εκκρεμούν νομικές διαδικασίες. Το σύνολο των δανείων που θα παραμείνουν στα χέρια της PQH εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ.

Ζητούμενο η ευνοϊκή διευθέτηση

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών, μέσα από ένα πρόγραμμα διευθετήσεων με ευνοϊκούς και, προπαντός, βιώσιμους για τους παραγωγούς όρους, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Η τελευταία φορά που είχε ληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία ήταν το 2018, όταν ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, είχε παρουσιάσει, μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την ίδια την PQH, ένα πλέγμα ρυθμίσεων, με βασική αρχή ότι το ποσό που θα πλήρωνε ο αγρότης-οφειλέτης δεν θα μπορούσε να ξεπερνάει την αξία της περιουσίας του.

Η ισχύς των ρυθμίσεων αυτών έληξε στο τέλος του 2019, δίχως τελικά να ανανεωθούν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022