«ATHENA IOOC»: Καλιφορνέζικο το… καλύτερο ελαιόλαδο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25-27 Απριλίου στον Μυστρά του Δήμου Σπάρτης

Ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη μακρινή Καλιφόρνια των ΗΠΑ κατέλαβε την πρώτη θέση στον 9ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά του Δήμου Σπάρτης στις 25, 26 και 27 Απριλίου. Ο λόγος για το Marcum Coratina –από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, που έχει καταγωγή από τη Νότια Ιταλία– της εταιρείας Marcum Olive, η οποία εδρεύει στο Paso Robles της αμερικανικής κομητείας San Luis Obispo. Η ποικιλία ελιάς, από την οποία παράγεται το ελαιόλαδο, χρησιμοποιείται σε μη εντατικές καλλιέργειες στην περιοχή. 

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ένα ελαιόλαδο από τη Βραζιλία, μία χώρα που μόνο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη παραγωγή, και αυτή σε πολύ μικρές ποσότητες. Την τρίτη θέση κατέλαβε ένα ελαιόλαδο από την Ισπανία, γεγονός που οι κριτές χαρακτήρισαν «αναμενόμενο».

Χωρίς εκπροσώπηση στην πρώτη τριάδα η Ιταλία, παράπλευρα οφέλη για την Ελλάδα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέτος από την πρώτη τριάδα απουσιάζει η Ιταλία, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, η περσινή ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερων συνθηκών χρονιά για το ελαιόλαδο.

Πάντως, η ανάδειξη ενός αμερικανικού ελαιολάδου ως του καλύτερου του διαγωνισμού, με «αντιπάλους» μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου, προερχόμενα από τη λεκάνη της Μεσογείου, είναι ενδεικτική της εξάπλωσης της καλλιέργειας της ελιάς σε όλες σχεδόν τις χώρες του «Νέου Κόσμου» και της επιβράβευσης της ολοένα βελτιούμενης ποιότητας των παραγομένων προϊόντων. Συνολικά, ελαιοπαραγωγοί από δεκάδες χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης έστειλαν δείγματα ελαιολάδων στον ATHENA 2024. «Είναι πολύ σημαντικό ότι συμμετείχαν παραγωγοί από το εξωτερικό, με τόσα πολλά δείγματα. Καθώς εμείς δεν είμαστε χώρα αγοράς για το ελαιόλαδο, δείχνουν πόσο μας σέβονται ως ελαιοπαραγωγό χώρα και θεωρούν ότι είναι τιμή τους να συμμετέχουν σε έναν ελληνικό διαγωνισμό και να έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα», λέει η πρόεδρος του διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη. «Χαρακτηριστικά, πέρυσι είχαμε δύο ελαιόλαδα από την Καλιφόρνια και φέτος έχουμε 22», προσθέτει.

Η ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως φέρνει και την αύξηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου, γεγονός που ευνοεί την Ελλάδα, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως γενέτειρα του ελαιολάδου και του ελαϊκού πολιτισμού. 

Μη ελληνικά σε ποσοστό πάνω από 60% τα ελαιόλαδα του διαγωνισμού

Ο ΑΤΗΕΝΑ IOOC διεξάγεται ετησίως σε διαφορετική κάθε φορά ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, επιλέχθηκε από τους διοργανωτές η Λακωνία, η οποία φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδά της, που παράγονται από 14 εκατ. ελαιόδεντρα. Το 65% της καλλιεργήσιμης γης της Λακωνίας είναι ελαιώνας. 

Στον διαγωνισμό, ο οποίος πλέον έχει αποκτήσει τη φήμη ενός από τους 4-5 περισσότερο αξιόπιστους στον κόσμο όσον αφορά το ελαιόλαδο, δηλώθηκαν προς αξιολόγηση 562 ελαιόλαδα, ενώ πάνω από το 60% αυτών δεν ήταν ελληνικά. Συγκεκριμένα, τα προερχόμενα από την Ελλάδα δείγματα που έλαβαν μέρος ήταν μόνο 208.

Τα κριτήρια και η διαδικασία

Και η φετινή κριτική επιτροπή του ΑΤΗΕΝΑ IOOC είχε 30 μέλη, τα 2/3 των οποίων ήταν ειδικοί στον τομέα του ελαιολάδου εκτός Ελλάδας. Οι κριτές δοκιμάζουν όλα τα ελαιόλαδα και ανάλογα με τους βαθμούς τους οποίους λαμβάνει κάθε δείγμα σε μια σειρά γευσιγνωστικών δοκιμασιών, που εξετάζουν το άρωμα, τη γεύση, την πολυπλοκότητα, την επίγευση, την ισορροπία και άλλα, μπορεί να κερδίσει τέσσερα είδη μεταλλίων: Διπλό χρυσό, χρυσό, ασημένιο και χάλκινο.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι το χρώμα του ελαιολάδου δεν παίζει ρόλο, γι’ αυτό και τα δείγματα περιέχονται σε μπλε ποτηράκια και το ελαιόλαδο θα πρέπει ιδανικά να βρίσκεται στους 15 βαθμούς Κελσίου. Απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή ενός δείγματος ελαιολάδου στον διαγωνισμό είναι να συνοδεύεται από χημική ανάλυση ότι είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προκειμένου να αναδειχθούν τα τρία καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, πραγματοποιήθηκε δεύτερη γευσιγνωσία ανάμεσα σε όλα τα ελαιόλαδα που στο πρώτο μέρος του διαγωνισμού έλαβαν διπλό χρυσό μετάλλιο.

Ασφαλώς ένα μετάλλιο στον διαγωνισμό ΑΤΗΕΝΑ IOOC μπορεί να φέρει καλύτερες πωλήσεις, εφόσον, όπως σημειώνει η Μαρία Κατσούλη, αξιοποιηθεί σωστά. Ωστόσο, η μεγαλύτερη καινοτομία ίσως του διαγωνισμού είναι ότι μαζί με την αξιολόγηση των ελαιολάδων προσφέρει και συμβουλές για τη βελτίωση του προϊόντος προς τους παραγωγούς. «Έτσι, έχουν δωρεάν συμβουλές από τους καλύτερους του κόσμου», τονίζει η κα Κατσούλη. Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν λεπτομερώς στις 20 Μαΐου. 

Οι συντελεστές

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στη σκιά του ιστορικού Μυστρά. Στην ίδια μονάδα, φιλοξενήθηκαν και οι κριτές του ATHENA IOOC, μένοντας στα μπανγκαλόου, τα οποία βρίσκονται χτισμένα μέσα σε έναν γηραιό αειθαλή ελαιώνα αρκετών στρεμμάτων.

Η διοργάνωση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Vinetum σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, τον Δήμο Σπάρτης και το Επιμελητήριο Λακωνίας. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.