Augmenta: Αύξηση της παραγωγής κατά 12% από την ελληνική τεχνολογία που κερδίζει και την Αμερική

Χρηματοδότηση 500.000 ευρώ στην ελληνική start-up

Τοποθετείται με έναν πολύ εύκολο τρόπο στην κορυφή του τρακτέρ και είναι σε θέση να διαβάσει και να αναλύσει τις υπό καλλιέργεια εκτάσεις, ώστε να χρησιμοποιηθεί μόνο η απαιτούμενη ποσότητα λιπάσματος, παρασιτοκτόνου ή μυκητοκτόνου που χρειάζεται η καλλιέργεια, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 12%. Ο λόγος για το σύστημα της διαφοροποιημένης λίπανσης της ελληνικής start-up εταιρείας «Augmenta», την οποία γνωρίσαμε ως Agile Agriculture μέσα από τον επιταχυντή νέων ιδεών egg. H εταιρεία συνεργάζεται ήδη με Έλληνες παραγωγούς και, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η τεχνολογία της Augmenta αυξάνει την παραγωγή κατά 12%, ενώ σε μεταγενέστερη έρευνα της εταιρείας καταγράφηκε 13% λιγότερη χρήση χημικών. Επίσης, μια σειρά από δοκιμές έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς σε διάφορα είδη φυτών, όπως για παράδειγμα σε δημητριακά σε συνεργασία με την Barilla.

Η εταιρεία, εκτός από τα παραπάνω, έχει καταφέρει πλέον να ανοίξει και την πόρτα του αγροτικού τομέα της Αμερικής, δηλώντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργεί, να χρησιμοποιεί και να διαδίδει τις τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας. Με τη συμμετοχή της σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς επιταχυντές στο Τέξας, το MassChallenge Texas, και με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από τη Marathon Venture Capital, η Augmenta απέκτησε γραφεία στο Τέξας, επανασχεδίασε το σύστημά της και βρίσκεται ήδη στα αμερικανικά χωράφια, συστήνοντας στους Αμερικανούς αγρότες έναν νέο όρο, αυτόν της επαυξημένης γεωργίας (augmented farming) από την οποία πήρε και το νέο της όνομα.

Επαυξημένη γεωργία

Το σύστημα της διαφοροποιημένης λίπανσης εξασφαλίζει ότι κάθε σημείο του αγρού λαμβάνει την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζεται, βοηθώντας τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή και να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος τους, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη και προστατεύοντας το περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων. Για να μπορέσει, λοιπόν, η εταιρεία να διεκδικήσει μια θέση στην αμερικανική αγροτική αγορά και να παρουσιάσει τα παραπάνω οφέλη του συστήματός της έπρεπε να δώσει μία καινούργια ταυτότητα στη δραστηριότητά της.

augmentaΌπως αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, αγρότης και ιδρυτής της εταιρείας, «είναι πολλοί οι Αμερικανοί που πιστεύουν πως τα συστήματα τεχνολογίας που προορίζονται για το χωράφι είναι μεγάλα, δυσνόητα, με πολλά καλώδια και αρκετά ακριβά. Έπρεπε, λοιπόν, να συστηθούμε στο κοινό ως κάτι καινούργιο, του οποίου οι αρχές είναι η ευκολία, η προσιτή τιμή και η αποτελεσματικότητα. Εφηύραμε, έτσι, τον όρο επαυξημένη γεωργία (augmented farming)». Η επαυξημένη γεωργία, σύμφωνα με τον Δημήτρη, είναι μια έννοια που δεν αλλάζει τις συνήθειες του αγρότη, ούτε τον δυσκολεύει με βαριά και δύσκολα συστήματα. Αντίθετα, του προσθέτει ένα νέο εργαλείο που τον βοηθά να βελτιώσει τη δουλειά του.

Προσιτή τιμή

Πολλοί πιστεύουν πως οι μικρότεροι παραγωγοί, όπως οι αγρότες στην Ελλάδα, δεν μπορούν να επενδύσουν και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες στο χωράφι τους λόγω του μικρού κλήρου και της αυξημένης τιμής των συστημάτων. Ο Δημήτρης τονίζει πως μία από τις βασικές αρχές της ελληνικής start-up είναι η προσιτή τιμή του συστήματος τόσο για τους μικρούς όσο και τους μεγαλύτερους παραγωγούς, καθώς θα πηγαίνει αναλογικά με τα στρέμματά τους. «Κάθε αγρότης που θέλει να χρησιμοποιήσει το σύστημα θα πληρώνει ένα μικρό ποσό για την εγκατάσταση και, αφού δει τα οφέλη, θα πληρώνει μια συνδρομή αναλογική της χρήσης του συστήματος», καταλήγει ο Δημήτρης.