Αχαΐα – Ηλεία: Κρίσιμη η περίοδος του φθινοπώρου για την ελιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των δολωματικών ψεκασμών στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, σε μια ιδιαίτερη χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής ακαρπίας, λόγω των δυσμενών και ακραίων καιρικών συνθηκών.

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς, καθώς αν και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, εντούτοις η περίοδος του φθινοπώρου θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της παραγωγής. Όπως ήδη έχει επισημάνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ώστε οι παραγωγοί να προστατέψουν τον ελαιόκαρπο για να οδηγηθούν με σωστό ποιοτικό καρπό στη συγκομιδή και στην ελαιοποίηση.

Στον Νομό Ηλείας, ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας ολοκληρώθηκε στην παραλιακή ζώνη του νομού, ενώ την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί σε Αμαλιάδα, Καρδαμά, Αλποχώρι, Ξυλοκέρα, Βούναργο, Πράσινο, Φωναΐτικα, Ελαιώνα, Αγίους Αποστόλους και Βροχίτσα, Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσσα, Λιναριά, Πεύκες, Μουριά, Κάμενα, Λούβρο, Βασιλάκι, Ξηρόκαμπο και Νέα Φιγαλεία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ακαρπία

Ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σταύρος Βέρρας, τόνισε στην «ΥΧ» ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η ακαρπία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμάται πως η παραγωγή θα είναι μειωμένη περίπου κατά 50% της αναμενόμενης.

«Επειδή πέρυσι ήταν μια καλή παραγωγικά χρονιά, αναμενόταν μειωμένη παραγωγή φέτος, δεδομένου ότι το ελαιόδεντρο μία χρονιά έχει αυξημένη ανθοφορία και καρποφορία και μία όχι. Όπως όλα δείχνουν, φέτος, στην ήδη αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ακόμα μία πτώση κατά 50%, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν», εξηγεί ο κ. Βέρρας.

Επαγρύπνηση

Εκτιμήσεις των γεωπόνων και των παραγωγών δείχνουν ότι για την φετινή ελαιοκομική περίοδο, η ελαιοπαραγωγή στην Ηλεία θα είναι αισθητά μειωμένη, ωστόσο ο επόμενος μήνας είναι αυτός που θα δείξει το ακριβές μέγεθος της ακαρπίας, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Μικέογλου, «θα πρέπει να περιμένουμε και την ελαιοποίηση για να δούμε αν τελικά η μείωση αυτή του καρπού που υπάρχει αντιστοιχεί και σε μείωση της ελαιοπεριεκτικότητας και του παραγόμενου ελαιολάδου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023