Αυξάνονται σε ποσότητα, αλλά όχι και σε αξία οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού στη Γερμανία

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιδόσεις του ελληνικού γιαουρτιού στη γερμανική αγορά έχει δημοσιεύσει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν από τον Γεώργιο Λυμπέρη, γραμματέα ΟΕΥ Γ’, αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν τις εξαγωγές γιαουρτιού με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός από τα προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών «κλέβει» μεγάλα μερίδια από το «greek yogurt» και του αφήνει ένα μικρό κομμάτι από τον μεγάλο τζίρο του προϊόντος στη γερμανική αγορά, μία από τις μεγαλύτερες της ΕΕ.

Το 2020, η Γερμανία εισήγαγε γιαούρτι αξίας 126,31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,95 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ελληνικά προϊόντα γιαουρτιού. Oι πωλήσεις γιαουρτιού στη Γερμανία ανέρχονταν, σύμφωνα με στοιχεία της Euromonitor, σε 2,678 δισ. ευρώ το 2018, διατηρώντας την ανοδική τους τάση, ενώ το 2023 αναμένεται να αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ.

Υπολογίσιμη δύναμη η Ελλάδα

Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων γιαουρτιού το 2020 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 136 εκατ. εντός της ΕΕ και 68 εκατ. εκτός κρατών-μελών. Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 96% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού, καθώς και το 99% των ελληνικών εξαγωγών προς Γερμανία αφορά πρωτίστως γιαούρτια μη αρωματισμένα και χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάο, ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών.

Σε αυτές τις κατηγορίες, η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στη Γερμανία την πενταετία 2016-2020 είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζεται από διψήφια έως τριψήφια νούμερα. Οι πέντε πρώτες χώρες, οι οποίες εισάγουν ελληνικό γιαούρτι, είναι η Ιταλία (83,4 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (56 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (12,65 εκατ. ευρώ), η Γερμανία (7,9 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (6,87 εκατ. ευρώ).

Παρά το γεγονός, όμως, ότι την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σημαντική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, η σχετική αξία των εισαγωγών αυτών (αξία/ποσότητα) ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, η σχετική αξία των εισαγωγών αυτών καταγράφει πτώση -12,9% από 2,32 ευρώ/κιλό το 2011 σε 2,02 ευρώ/κιλό το 2020. Αντίθετα, η σχετική αξία των εισαγωγών Γερμανίας από κράτη-μέλη της ευρωζώνης αυξήθηκε από 1,06 ευρώ/κιλό το 2011 σε 1,19 ευρώ/κιλό το 2020 (+12,2%).

Γερμανικές εισαγωγές γιαουρτιού (2011-2020)

Η Γερμανία είναι η πρώτη σε παραγωγή προϊόντων γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι και ξινόγαλα) στην ΕΕ των 27, καθώς το 2020 παρήγαγε 1,829 εκατ. τόνους (23,47% του συνόλου της ΕΕ), ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Αυτές οι πέντε πρώτες χώρες κατέχουν σχεδόν το 65% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση με 226.000 τόνους.