Αυξημένες πωλήσεις έφερε το IQOS στην Παπαστράτος το 2020

Ενίσχυση πωλήσεων της παρουσίασε το 2020 η Παπαστράτος, με την αλλαγή σελίδας που πραγματοποίησε το 2017, αφήνοντας οριστικά πίσω της την παραγωγή τσιγάρων να αποδίδει, όπως φαίνεται, καρπούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, μέλος του ομίλου Philip Morris International (PMI), οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 428 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3% σε σχέση με το 2019, που είχαν διαμορφωθεί σε 414 εκατ. ευρώ. Το μεικτό κέρδος για τη χρήση 2020 ανήλθε σε 176 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν σε 110,4 εκατ. ευρώ από 122,7 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, από το 2017 το εργοστάσιο της εταιρείας, μετά από μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετατράπηκε σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου (σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα) IQOS.

Στις οικονομικές καταστάσεις τονίζεται ότι, αυτήν τη στιγμή, το 50% της παραγωγής ράβδων καπνού ταξιδεύει ήδη σε πολλές αγορές του κόσμου ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η εν λόγω μετατροπή των παραγωγικών της εγκαταστάσεων θα επηρεάσει θετικά τη δραστηριότητά της και την περαιτέρω εδραίωσή της στην ελληνική και παγκόσμια αγορά καπνικών προϊόντων.

Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα επένδυση 125 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους και μια νέα γραμμή παραγωγής φίλτρων (47 εκατ. ευρώ), επένδυση με την οποία, όπως τονίζεται, «αναβαθμίζονται, μόλις τρία χρόνια μετά, οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS (61 εκατ. ευρώ) και εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης (17 εκατ. ευρώ)».

Η εν λόγω επένδυση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, εκτιμάται ότι θα φέρει «ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας, επέκταση των εξαγωγών, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται».