Αυξημένες τιμές και στρέμματα, δίνουν μομέντουμ στη βιομηχανική ντομάτα

Οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2021 οι εκτάσεις, προβληματισμός για τις καθυστερήσεις στις φυτεύσεις λόγω των βροχών

Εν μέσω ενός ιδιαίτερα θετικού, για το προϊόν και τη χώρα μας ειδικότερα, κλίματος, το οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα τιμολόγια που προσφέρουν τα εργοστάσια, ξεκινά η φετινή σεζόν στη βιομηχανική ντομάτα, με τον καιρό πάντως να μη στέκεται αρωγός στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας.

Τόσο στην Ηλεία όσο και στη Θεσσαλία, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν πάει αρκετά πίσω τις φυτεύσεις, γεγονός που έχει ήδη κινητοποιήσει τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους παραγωγούς, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός και να αποφευχθούν, στο μέτρο του δυνατού, φαινόμενα «συμφόρησης» των μονάδων αργότερα κατά την περίοδο των εισκομίσεων.

Στον θεσσαλικό κάμπο, η βιομηχανική φαίνεται ότι έχει κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος της περσινής χρονιάς με αρκετούς καλλιεργητές να επανακάμπτουν στην ντομάτα μετά την πικρή γεύση που τους άφησε το βαμβάκι και οι εκτιμήσεις που μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σουλιώτης κάνουν λόγο για μια αύξηση της τάξης του 30% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, «Φαίνεται ότι θα πάμε οριακά πάνω από τις εκτάσεις του 2021», σημειώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστες φυτεύσεις, καθώς οι λάσπες δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια. Για τις επόμενες μέρες, δε, προβλέπονται βροχές. Επομένως, αν λάβουμε υπόψη και τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, οι πρώιμες φυτεύσεις πάνε δέκα μέρες πίσω στο χρονοδιάγραμμα».

Φόβοι για «μποτιλιάρισμα» στα εργοστάσια

Αυτό, όπως εξηγεί, πυροδοτεί ανησυχία για τη συγκομιδή και το ενδεχόμενο… μποτιλιαρίσματος στα εργοστάσια. «Αν δεν γίνουν σταδιακά οι επόμενες φυτεύσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση. Με τον ρυθμό που έχει εξελιχθεί έως τώρα η καλλιέργεια, φαίνεται ότι χάνουμε τις ημερομηνίες στις οποίες οι βιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν τις παραλαβές», υπογραμμίζει.

«Φυσικά, δεν αποκλείεται να έχουμε μερικές εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών που θα τρέξουν τις ντομάτες και θα βοηθήσουν να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση και με τα τωρινά δεδομένα, η δική μας προτροπή προς τους παραγωγούς είναι να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τα εργοστάσια ούτως ώστε, όπου είναι δυνατόν, να γίνονται λίγο πιο όψιμες φυτεύσεις και να διασφαλιστεί η ομαλή απορρόφηση του προϊόντος».

Ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αυξημένες τιμές τις οποίες προσφέρουν φέτος οι βιομηχανίες. «Η ντομάτα μοιάζει να παίρνει την αύξηση που της αξίζει η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αυξημένων εξόδων». Συμπληρώνει, όμως, ότι «τα νούμερα των 150 και των 160 ευρώ/τόνο που δίνονται προκύπτουν από το ‘‘ιδανικό σενάριο’’. Αν το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων χαθεί, όπως φαντάζει αυτήν τη στιγμή αρκετά πιθανό, δημιουργούνται κίνδυνοι, για παράδειγμα, για το μπόνους πρωιμότητας, όπως και για τα brix των καρπών που θα φρακάρουν στις βιομηχανίες».

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο κ. Σουλιώτης σημειώνει ότι καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στο πετρέλαιο και στα λιπάσματα, «την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν αυξήσεις της τάξης του 30% στα φυτοπροστατευτικά, ενώ ανεβασμένες κατά σχεδόν 10% ήταν και οι τιμές που μας ζήτησαν για τα φυτά».

Η πολιτική των εργοστασίων στη Θεσσαλία

Η Νομικός ΑΕ ήταν η πρώτη επιχείρηση που άνοιξε τα χαρτιά της με την ολοκλήρωση της περσινής καμπάνιας, δίνοντας τον τόνο για τη νέα σεζόν. Στους Θεσσαλούς παραγωγούς η εταιρεία προσφέρει εγγυημένη τιμή, η οποία, αναλόγως της απόστασης, κυμαίνεται στα 146 και στα 148 ευρώ/τόνο για τα 5 brix στο εργοστάσιο των Φαρσάλων και στα 150 ευρώ/τόνο για το εργοστάσιο του Δομοκού, ενώ στο νούμερο αυτό έρχονται να προστεθούν τα μπόνους πρωιμότητας και οψιμότητας από 5 έως 10 ευρώ.

Από 147 έως 162 ευρώ/τόνο (πάντα για τα 5 brix), αναλόγως της γεωγραφικής ζώνης, κυμαίνονται οι τιμές της Ντάμαβαντ, με τα μπόνους πρωιμότητας και εποχικότητας να ξεκινούν από τα 5 και να φτάνουν μέχρι τα 15 ευρώ. Τιμή 150 ευρώ/τόνο προσφέρει η Χυμοφρούτ του Παναγιώτη Παντελίδη από το Μακροχώρι Ημαθίας, η οποία έχει εκδηλώσει στο ΘΕΣΤΟ ενδιαφέρον για τουλάχιστον 2.000 τόνους από 20/8 έως 31/9/2023, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιήσει την προσφορά της και η Del Monte, η οποία σκοπεύει να απορροφήσει 10.000 τόνους.

Πυρήνα 1.000 στρεμμάτων στη Γαστούνη δημιουργεί ο Λεβεντάκης

Στα 150 ευρώ/τόνο κινείται και η Agrofarm Hellas του Γιώργου Λεβεντάκη ο οποίος, όπως αναφέρει στην «ΥΧ», έχει ήδη συμβληθεί για περίπου 30.000 τόνους ντομάτας. Η φετινή χρονιά, ωστόσο, σηματοδοτεί για τον επιχειρηματία και το πρώτο συντονισμένο άνοιγμά του στην παραγωγική ζώνη της Ηλείας, όπου έχει δημιουργήσει έναν πυρήνα νέων καλλιεργητών που σωρευτικά φτάνουν τα 1.000 στρέμματα.

«Έχουμε στηρίξει από την αρχή την καλλιέργεια, δίνοντας στους παραγωγούς εφόδια και φυτά», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί και σε όσους άλλους αγρότες θέλουν να μας παραδώσουν το προϊόν τους». Για τη φετινή χρονιά φιλοδοξεί να απορροφήσει από την Ηλεία περί τους 10.000 τόνους, ενώ η τιμή ανέρχεται, όπως και στη Θεσσαλία, στα 150 ευρώ/τόνο.

Η συγκέντρωση του προϊόντος θα γίνει στη μονάδα που έχει ανεγερθεί στο Παλαιοχώρι Γαστούνης για την οποία, όπως διευκρινίζει, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Ο ίδιος αφήνει μάλιστα αιχμές για τη στάση των δύο μεγάλων εργοστασίων της περιοχής η οποία, όπως τονίζει, «έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της βιομηχανικής, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη πολιτική και βούληση».

Στήριξη σε νέους καλλιεργητές από Κύκνο, αναπτυξιακό μπόνους από Pummaro

Τόσο η Κύκνος όσο και η Mινέρβα (Pummaro) φαίνεται ότι έδωσαν φέτος ιδιαίτερο βάρος στην επέκταση της καλλιέργειας στην Ηλεία ενώ τα τιμολόγιά τους είναι αυξημένα κατά περίπου 30 ευρώ/τόνο, με τη μέση τιμή να κινείται από 130 έως 140 ευρώ/τόνο. Στην περίπτωση της Κύκνος, μάλιστα, η διοίκηση αποφάσισε να χορηγήσει μπόνους τιμής στους νεοεισερχόμενους στην καλλιέργεια παραγωγούς, προσφέροντάς τους παράλληλα τα μέσα συλλογής και μεταφοράς της ντομάτας.

Σύμφωνα με τη γεωπόνο της εταιρείας, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, τα κίνητρα αυτά απέδωσαν καρπούς με αποτέλεσμα, βάσει των προθέσεων καλλιέργειας που έχουν υποβληθεί, η Κύκνος να «οδεύει» φέτος προς 6.100 στρέμματα. Αναφορικά με την εξέλιξη των φυτεύσεων, η κα Παπαθεοδώρου σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «η αστάθεια του καιρού, σε συνδυασμό και με το Πάσχα που έπεσε φέτος αρκετά νωρίς, είχε ως συνέπεια να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Μένει βέβαια να δούμε αν ο καιρός στη συνέχεια θα σταθεί στο πλευρό μας και θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος».

Η ίδια στέκεται στην ανάγκη να γίνουν προσεκτικά βήματα και να υπάρξει συντονισμός με τους παραγωγούς «ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια όσο το δυνατόν ομαλή ροή κατά την περίοδο της εισκόμισης. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σωστά οι φυτεύσεις, ανάλογα φυσικά με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εκμετάλλευσης. Ήδη τα πρώτα σπορόφυτα είναι έτοιμα προς μεταφύτευση και, όσο περνάει ο καιρός, βαίνουν προς γήρανση και αυτό ελλοχεύει κινδύνους για τις στρεμματικές αποδόσεις». Στα 6.000 στρέμματα στοχεύει για φέτος το εργοστάσιο Pummaro της Μινέρβα το οποίο, όπως έχει γράψει η «ΥΧ», πέραν όλων των άλλων, προσφέρει για φέτος «αναπτυξιακό μπόνους», δηλαδή ένα επιπλέον ποσό για όσους προσκομίσουν στο εργοστάσιο αυξημένες έστω και κατά 1 τόνο ποσότητες σε σύγκριση με το 2022. Αν μάλιστα, η αύξηση στις εισκομίσεις είναι τουλάχιστον 15%, το ποσό αυτό διπλασιάζεται.

Προσκόμματα στους παραγωγούς της Ηλείας προκαλεί και το αρδευτικό για το οποίο μάλιστα είχε προγραμματισθεί το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης κατεπείγουσα συνάντηση στο εργατικό κέντρο Αμαλιάδας. «Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο, πέρα από τη βιομηχανική ντομάτα, επηρεάζει και όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Δώσαμε όλα τα στοιχεία στον υπουργό προ τριών εβδομάδων και ακόμα περιμένουμε απάντηση», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος.

«Το πρόβλημα με το νερό είναι σημαντικό, ελπίζουμε πάντως ότι θα λυθεί και δεν θα μας απασχολήσει», σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ηλείας Κήπος», Βασίλης Γκούντουβας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική την αύξηση των τιμών από τα εργοστάσια για τη φετινή σεζόν που για τα μέλη του συνεταιρισμού (σ.σ. συνεργάζεται με την Κύκνος) βγάζει μια μέση τιμή της τάξης των 140 ευρώ/τόνο. Η οργάνωση έχει θέσει για φέτος στόχο τους 30.000 τόνους, με τα στρέμματα να υπολογίζονται σε 2.700-2.800. «Η ντομάτα φαίνεται ότι αποκτά πλέον δυναμική και αυτό είναι πολύ θετικό», καταλήγει ο κ. Γκούντουβας.