Αυξημένο τονάζ, με έμφαση σε όψιμες και πρώιμες φυτεύσεις προγραμματίζουν οι μεταποιητές ντομάτας

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρωιμότητα και στην οψιμότητα, προκειμένου να επιμηκύνουν το διάστημα παραλαβής και επεξεργασίας πρώτης ύλης και να αυξήσουν τα τονάζ που μεταποιούν, καταρτίζουν αυτή την περίοδο τα τιμολόγιά τους για το 2021 οι περισσότεροι μεταποιητές βιομηχανικής ντομάτας.

Σε αυτό το πλαίσιο και στο φόντο της αύξησης των πωλήσεων, ιδίως στις συσκευασίες λιανικής, αναμενόμενο είναι ότι θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους στη μάχη να κερδίσουν μερίδα των παραγωγών από ανταγωνιστές τους, με κίνητρα στα τιμολόγιά τους, κυρίως στα «άκρα» της καλλιέργειας, δηλαδή στις πρώιμες και στις όψιμες φυτεύσεις. Το «σύνθημα» για αύξηση των στρεμμάτων που επιδιώκουν να εντάξουν στις συμφωνίες τους οι βιομηχανίες δίνει ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου.

Ο Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος της Δ. Νομικός ΑΕ, μιλώντας στην «ΥΧ», δηλώνει ότι επιδιώκει να διευρύνει κατά 10% το τονάζ που θα παραλάβει την επόμενη σεζόν και αποκαλύπτει ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να ενισχύει κυρίως την όψιμη καλλιέργεια για να «τραβήξει» πιο πίσω την παραλαβή και την επεξεργασία.

Ο ίδιος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την εικόνα της αγοράς: «Βλέπουμε τις τιμές σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από πέρσι, αναλόγως και του προϊόντος. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, στη λιανική δεν έχουμε αυξήσεις τιμών, αλλά σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχουμε». Εκτιμά ότι είναι βάσιμη η προσδοκία για περισσότερες φυτεύσεις γιατί, όπως εξηγεί, «οι τιμές που δώσαμε και πέρσι ήταν καλές και οι παραγωγοί είχαν καλές αποδόσεις, ενώ προϊόντα που είναι ανταγωνιστικά στην καλλιέργεια, όπως είναι το βαμβάκι, δεν είχαν την ίδια καλή πορεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νομικός ΑΕ προτίθεται να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές βάσης, δηλαδή για την παραγωγή εκτός πρωιμότητας και οψιμότητας, ενώ επιδιώκει να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή ψιλοκομμένης-αποφλοιωμένης ντομάτας σε σχέση με του πελτέ, για την οποία λαμβάνει σαφώς υψηλότερες τιμές από την αγορά και πληρώνει και την πρώτη ύλη ακριβότερα.

Πάει για 14.000 στρ. η Damavand

Η Damavand που στρατηγικά τα τελευταία τρία χρόνια, αφότου πέρασε στον έλεγχο του επενδυτικού fund Diorama της DECA Investments, ενισχύει σταθερά την παρουσία της στον κλάδο της μεταποιημένης ντομάτας, στοχεύει φέτος να αυξήσει κατά 40% τις συμβεβλημένες εκτάσεις στα 14.000 στρέμματα. Όπως μας είπε ο διευθυντής γεωπονικού της βιομηχανίας, Βαγγέλης Βαγενάς, «μας ενδιαφέρουν πολύ οι όψιμες περιοχές.

Στόχος μας είναι να διευρύνουμε συνεργασίες που έχουμε ήδη στη Μακεδονία, να μπούμε και στη Λιβαδιά, που έχει όψιμη ντομάτα και, ταυτόχρονα, να μεγαλώσει η συνεργασία μας με τις ομάδες παραγωγών στη Θεσσαλία. Επιδίωξή μας είναι οπωσδήποτε να δουλεύουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου σε πλήρη δυναμικότητα». Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο της εταιρείας, ο κ. Βαγενάς κατέστησε σαφές ότι «θα εξακολουθήσει να στοχεύει στην ποιότητα, με πριμ γι’ αυτή».

Περισσότερη πρώτη ύλη θέλει η Κύκνος

Κλειστά κρατούν, επί του παρόντος, τα χαρτιά τους για τα νέα τιμολόγια οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Πελοπόννησο, Kύκνος και Unilever, με τη δεύτερη να «τρέχει» παράλληλα τη διαδικασία πώλησης του εργοστασίου της Pummaro. Οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να επιδιώκει την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο οι επαφές των παραγωγών γίνονται κανονικά με την παρούσα διοίκηση, η οποία ετοιμάζεται να παραλάβει πρώτη ύλη στα επίπεδα του περσινού αρχικού σχεδιασμού των 35.000 τόνων, σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου, Δημήτρη Ευθυμιόπουλο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στην «ΥΧ» ότι «εμείς, ως παραγωγοί, δεν έχουμε προτιμήσεις για το ποιος θα ‘‘διαδεχθεί’’ τη Unilever. Αυτό που θεωρούμε κυρίαρχο είναι η όποια επιχειρηματική κίνηση να διασφαλίζει το μέλλον και την ενίσχυση της καλλιέργειας στην Ηλεία, όπου οι παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις».

Μεγάλη αύξηση της πρώτης ύλης που επεξεργάζεται σχεδιάζει σε βάθος πενταετίας η Kύκνος, ξεκινώντας από φέτος με ένα ποσοστό της τάξης του 15%, είπε στην «ΥΧ» η γεωπόνος της εταιρείας, Μαριλένα Παπαθεοδώρου.