Αυξήσεις στην τιμή του αγελαδινού για το δεύτερο εξάμηνο προβλέπει η Danone

Αυξήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αγγίξουν το 10% στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Danone, στην έκθεση με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου μισού του έτους που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα.

Ο γαλλικός όμιλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο δεύτερο εξάμηνο αναμένει αύξηση του κοστολογίου της, λόγω:

 Αυξημένης τιμής του γάλακτος σε «υψηλό μονοψήφιο ποσοστό», καθώς αναδιατάσσονται οι ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

 Συνεχιζόμενης αύξησης στο κόστος των συσκευασιών PET.

 Aνοδικές τάσεις στις τιμές και άλλων πρώτων υλών, όπως τα φρούτα και η ζάχαρη.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Danone αυξήθηκαν 2,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας τα 6,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο όγκος τους υποχώρησε κατά 1%. Θετικό πρόσημο «έγραψαν» οι δραστηριότητες σε Ισπανία και Γαλλία, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις μετά από επτά χρόνια, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η διψήφια ανάπτυξη που εμφάνισαν οι πωλήσεις της Alpro, που δραστηριοποιείται στα ροφήματα φυτικής προέλευσης.

Τριετή συμβόλαια στους παραγωγούς από αλυσίδα της Αυστραλίας

Στην Αυστραλία, εν τω μεταξύ, πρώτη η Aldi και ακολούθως οι Woolworths και Coles προχώρησαν σε αύξηση των τιμών λιανικής του αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτουν στα ράφια τους κατά 10 σεντς. Εκπρόσωπος της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας, μιλώντας στο δίκτυο ABC, τόνισε ότι η Aldi θα διασφαλίσει πως οι αυξήσεις αυτές θα «περάσουν» και στους αγελαδοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται οι προμηθευτές της.

Εξάλλου, η Coles από αυτόν τον μήνα ξεκίνησε να προμηθεύεται το γάλα για την ιδιωτική ετικέτα της απευθείας από τους παραγωγούς, υπογράφοντας μαζί τους συμβόλαια διάρκειας από ένα έως τρία χρόνια. Η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η εμφιάλωση θα γίνεται από τoν γνωστό γαλακτοκομικό κολοσσό Saputo.