Οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών απειλούν το Prosecco

Industry of wine italian beverage (prosecco e cartizze bottling)

Οι αυξανόμενες τιμές για το ξύλο, το μέταλλο, το χαρτί και το γυαλί είναι πιθανό να επηρεάσουν τις τιμές των μπουκαλιών των Prosecco, Primitivo και Chianti, αποκαλύπτει ανάλυση της Corriere Vinicolo.

Οι ιταλικές εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 15,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά οι ανησυχητικές εξελίξεις στην ενέργεια απειλούν να ανακόψουν τη μετάβαση στη μετα-Covid εποχή: απότομη αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων.

Τα οινοποιεία σε όλη την Ιταλία αντιμετωπίζουν σημαντικές μεταβολές των τιμών για προϊόντα όπως ξύλο, μέταλλο, χαρτί και γυαλί: +53% άλμα τιμής για ξύλινα προϊόντα, +44% για μεταλλικά , +60% για χαρτιά συσκευασίας και +20% για γυάλινα μπουκάλια. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα κρασιά από τη φετινή μικρή συγκομιδή, με την ιταλική συγκομιδή να προβλέπεται να μειωθεί κατά 9% σε σχέση με τις εκτιμώμενες ποσότητες για το τρέχον έτος. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει ένα αναπόφευκτο άλμα των τιμών του κρασιού.

Η ανάλυση παρουσιάστηκε σε έρευνα του Corriere Vinicolo, του εβδομαδιαίου περιοδικού της Unione Italiana Vini (ένωση Ιταλών παραγωγών και εμπόρων κρασιού).

Προς το παρόν, η μόνη βεβαιότητα είναι ότι θα υπάρξει αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορών, η οποία κυμαίνεται από 10 έως 50% σε όλη τη χώρα. Το πλήγμα έρχεται ακριβώς καθώς πολλές οινοποιίες έχουν ορκιστεί να απορροφήσουν ένα μέρος των αυξήσεών τους προκειμένου να υπερασπιστούν τις θέσεις τους στις διεθνείς αγορές.

Η αύξηση της τιμής για τα βασικά προϊόντα επηρεάζει επίσης τις εταιρείες που προμηθεύουν μπαρίκ και μεγάλα βαρέλια σε ιταλικά οινοποιεία, όπως το Garbellotto, το οποίο αναφέρει αύξηση 20-25% για τη βελανιδιά, ενώ η τιμή του χάλυβα (που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζαντών) έχει διπλασιαστεί.

Το κόστος δημιουργίας πλακοειδών δοκών για την κατασκευή των στηριγμάτων για βαρέλια και μπάρες έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. «Αναγκαστήκαμε, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, να αυξήσουμε δύο φορές την ίδια χρονιά τις τιμές των προϊόντων μας», δήλωσε ο Piero Garbellotto, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

«Εάν οι τιμές των υλικών αυξάνονται είναι επειδή υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλη η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος δεν είναι να πληρώσουμε περισσότερα για το υλικό, αλλά να μην το έχουμε καθόλου »πρόσθεσε ο Michele Moglia, Διευθύνων Σύμβουλος της Enoplastic, μιας εταιρείας που παράγει κάψουλες για κρασιά και αφρώδη κρασιά.

Οι Ιταλοί παραγωγοί μοιράστηκαν με την Corriere Vinicolo ότι δεν τους απασχολούν μόνο οι αυξήσεις των τιμών, αλλά και ο επιβαρυντικός παράγοντας των λογαριασμών ενέργειας, που ήταν πάντα βαρύτεροι στην Ιταλία από ό, τι στις ανταγωνιστικές χώρες λόγω ενός μοναδικού φορολογικού στοιχείου. Σύμφωνα με την Corriere Vinicolo, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 138% σε σύγκριση με το 2020.

Διψήφιες αυξήσεις τιμών αναμένονται για κρασιά από τις πιο απαιτητικές ονομασίες της Ιταλίας, όπως το Prosecco, το Primitivo και το Chianti, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2021: ο εαρινός παγετός είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για τους αμπελώνες με βάση την κοιλάδα, καθώς και καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις. Ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι σε όλη σχεδόν την Ιταλία έχει επίσης επηρεάσει τη συγκομιδή σε ποσοτικούς όρους.

Μέχρι σήμερα, τα οινοποιεία δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη τις αυξήσεις τιμών, οι οποίες έχουν αναβληθεί για τις αρχές του 2022.

Πηγή: naftemporiki.gr