Αύξηση κατά 60% στη ζήτηση γεωργικών ελκυστήρων το πρώτο 5μηνο του 2024

Ώθηση στην αγορά εξοπλισμού δίνουν τα Σχέδια Βελτίωσης, αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ
18/06/2024
5' διάβασμα
afxisi-kata-60-sti-zitisi-georgikon-elkystiron-to-proto-5mino-tou-2024-323973

Θετικό είναι το πρόσημο που παρουσιάζουν οι πωλήσεις στον κλάδο των γεωργικών ελκυστήρων το πρώτο πεντάμηνο του 2024, καθώς η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).

Στη θετική αυτή πορεία, που καταγράφεται στη ζήτηση του κλάδου των γεωργικών ελκυστήρων, συνέβαλαν, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, τα νέα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα και ειδικότερα οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης που «τρέχουν» από το ΥΠΑΑΤ, ο προϋπολογισμός των οποίων αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 125 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στα 305 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της ζήτησης έως το τέλος του έτους.

O πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής.

«Η χρονιά φέτος εξελίσσεται καλά. Υπάρχει μια σημαντική αύξηση της τάξης του 60% στη ζήτηση, το πρώτο πεντάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στη διαμόρφωση αυτού του ποσοστού συντελούν σημαντικά και τα Σχέδια Βελτίωσης, ο προϋπολογισμός των οποίων αυξήθηκε και ανέρχεται στα 305 εκατ. ευρώ. Αρχικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης, αυτό το ποσοστό τώρα φτάνει στο 80%. Με λίγα λόγια, οι οκτώ στους δέκα δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση στα Σχέδια Βελτίωσης θα εγκριθούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι η χρονιά θα κλείσει θετικά, καθώς προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν γύρω στα 2.000 με 2.200 μηχανήματα», ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία εγκρίθηκαν όλοι οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω των πλημμυρών, όπως επίσης στο 100% εγκρίθηκαν και όλοι στον Νομό Έβρου λόγω των πυρκαγιών.

Στη θετική πορεία του κλάδου συνέβαλαν τα νέα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα και ειδικότερα οι επενδύσεις σε εξοπλισμό μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης

Με απώλειες της τάξης του 11% «έκλεισε» το 2023

Σε ό,τι αφορά το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΜ, η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων έκλεισε με μικρές απώλειες, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 11%. «Το 2023, έκλεισε με πτώση στις πωλήσεις που είναι της τάξης του 11%. Συγκεκριμένα, πέρυσι οι πωλήσεις έφτασαν στα 1.670 τρακτέρ έναντι 1.877 τρακτέρ το 2022», πρόσθεσε ο κ. Μπαλουκτσής.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων δείχνουν για τη σύνθεση της αγοράς του 2023 ότι ποσοστό της τάξης του 64% αφορά τα ειδικά τρακτέρ (δενδροκομικά – αμπελουργικά) και το υπόλοιπο 36% καλύπτει τα τρακτέρ της ανοιχτής καλλιέργειας.

Στο επίκεντρο οι νέες τεχνολογίες

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ στα θετικά του κλάδου καταγράφεται το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των γεωργών για τις νέες τεχνολογίες. «Αν θέλουμε να πάμε πέντε βήματα παρακάτω στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες, καθώς είναι αυτές που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής και τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαλουκτσής, το εν λόγω ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες οδήγησε τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να δημιουργήσουν ανεξάρτητα τμήματα νέων τεχνολογιών, ενώ ο ΣΕΑΜ από την πλευρά του έχει ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες.

«Έχουμε διοργανώσει ήδη δύο ημερίδες, η μία έγινε στη Λάρισα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2023. Οι δράσεις αυτές αφορούν τις νέες τεχνολογίες και την ασφαλή χρήση και προληπτική συντήρηση των μηχανημάτων. Επίσης, το φθινόπωρο ετοιμαζόμαστε να πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές δράσεις στο πεδίο. Θα βάλουμε δηλαδή στο χωράφι μηχανήματα, τρακτέρ και παρελκόμενα όπου με τη χρήση της γεωργίας ακριβείας, τη χρήση των GPS, των drones κ.λπ. θα δείξουμε στην πράξη τι σημαίνει η χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η μία δράση στο πεδίο θα γίνει το φθινόπωρο του 2024 και θα αφορά ανοιχτές καλλιέργειες και η δεύτερη θα γίνει την άνοιξη του 2025 σε δενδρώδεις καλλιέργειες», επεσήμανε
ο κ. Μπαλουκτσής.