Αυστραλία: Απειλεί και τη φέτα η βιασύνη του πρωθυπουργού Αλμπανέζι

Οι προοπτικές σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερες φέτος από ό,τι το 2024, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι.

Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας συνάντησαν εμπόδια μέσα στο καλοκαίρι, με μεγαλύτερα «αγκάθια» την επιθυμία της Ευρώπης να προστατεύσει γνωστές προστατευόμενες ονομασίες τροφίμων και ποτών όπως η γαλλική σαμπάνια, το ιταλικό prosecco και η ελληνική φέτα, αλλά και την πίεση της Αυστραλίας για μεγαλύτερη πρόσβαση των προϊόντων αγροδιατροφής της, όπως το βόειο κρέας, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Νέο Δελχί, ο Αλμπανέζι είπε ότι είχε θέσει το θέμα υπόψιν του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και σχεδίαζε να κάνει το ίδιο με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ήθελα να δω τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αυστραλίας με την ΕΕ να διευθετείται το συντομότερο δυνατό», τόνισε. «Με τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι προοπτικές να γίνει αυτό είναι πολύ μεγαλύτερες φέτος από ό,τι του χρόνου, λόγω των εκλογικών διαδικασιών που τρέχουν το 2024».

Όπως γράφει το Reuters, η Αυστραλία θέλει περισσότερη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ για το βόειο κρέας, το αρνί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρασιά της, πολλά από τα οποία υπόκεινται σε δασμούς και ποσοστώσεις.

Για την ΕΕ, μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση κρίσιμων πρώτων υλών για την πράσινη και ψηφιακή της μετάβαση και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.