Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Επίσκεψη στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.  Το πρωί,  κήρυξε τις εργασίες της συνεδρίασης της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020, στην Καβάλα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους δημάρχους Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και τους  ανακοίνωσε την παραχώρηση έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων στον Ζυγό της Καβάλας για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μιας έκτασης στον Πρίνο Θάσου για τον Βιολογικό Καθαρισμό. Αμέσως μετά ο κ. Αποστόλου συνοδευόμενος από βουλευτές Καβάλας βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας όπου συνομίλησε με μέλη του όπως επίσης και με μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής, παρουσία βουλευτών της Ξάνθης, της Ροδόπης και της Καβάλας.

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Καβάλα: ΕΠΑΛΘ 2014-2020  

Στην ομιλία του στην Καβάλα ο υπουργός χαρακτήρισε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας «τον πυλώνα ανάτασης του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας. Αιχμή του δόρατος σε αυτή τη προσπάθεια δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μην είναι η μικρή παράκτια αλιεία. Γιατί η συμβολή της δεν περιορίζεται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μας αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και  νησιωτικών περιοχών».

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Δυνατότητα αποζημιώσεων

Ο κ. Αποστόλου στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς στην περιοχή του Σαρωνικού από τη πρόσφατη ρύπανση  όπως και οι υπόλοιποι αλιείς της χώρας, σημειώνοντας ότι  «από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ερευνών που κάνουμε τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το ΕΛΚΕΘΕ, δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατανάλωση ψαριών και οστράκων». Ενημέρωσε ότι το ΕΠΑΛΘ 2014-2020 «μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των πληγέντων αλιέων τόσο μέσω των Άρθρων 33, που αναφέρεται στη προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων) και 35 που αναφέρεται στην ίδρυση Ταμείου αλληλοβοήθειας για δυσμενή καιρικά φαινόμενα και περιβαλλοντικά συμβάντα, του Κανονισμού 508/2014 όσο και με το Άρθρο 57 του εν λόγω Κανονισμού που αναφέρεται στην ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας». Ο υπουργός είπε ότι θα διαμορφωθεί ένας φάκελος που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό ν’ αποζημιωθούν.  

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Ο υπουργός ανέφερε ότι οι συνολικοί πόροι του νέου Προγράμματος, κοινοτικοί και εθνικοί, υπερβαίνουν τα 520 εκατ. ευρώ και με την κινητοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής θα ανέλθουν στα 780 εκατ. ευρώ. Ενημέρωσε ότι «η ενεργοποίηση του Προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά σε ποσοστό το 60% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος, ενώ στις εντάξεις, η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανήλθε στο 21,63 %». Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η δουλειά, ν’ αυξηθεί η απορροφητικότητα με στόχο την αξιοποίηση των πόρων. «Να φέρουμε τον κλάδο της αλιείας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας» τόνισε μιλώντας, στη συνέχεια, σε αλιείς.  

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Θεσμικό πλαίσιο

Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την καινοτομία στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, για τις παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και την μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων. Μέσα από το νέο ΕΠΑΛΘ, επιδιώκουν όχι μόνο την ενίσχυση του κλάδου αλλά ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, της υγείας των ζώων, καθώς και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Αποζημιώσεις στην Σαμοθράκη

Αναφερόμενος στην μεγάλη καταστροφή που έζησε το νησί της Σαμοθράκης, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού που το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγη από τις πλημμύρες θα αποζημιωθούν άμεσα καθώς καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.  

Β. Αποστόλου: Στοίχημα και μεγάλη πρόκληση το ΕΠΑΛΘ για τη νέα προγραμματική περίοδο

Διάλογος στην Βιστωνίδα

Μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αλιέων στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας ο κ. Αποστόλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επεδίωξε να διαπιστώσει δια ζώσης «όσα συζητάμε στην επιτροπή παραγωγής της Βουλής κι έχουν σχέση με την ρύθμιση θεμάτων αλιείας κι εκμετάλλευση της Βιστωνίδας λίμνης από τον Συνεταιρισμό». Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις «δυνατότητες δημιουργίας μιας μονάδας που όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται τα ψάρια της λίμνης αλλά κυρίως θα έχει δυνατότητες μέσα από το ΕΠΑΛΘ να δημιουργήσει τις υποδομές για να γίνει ένας βασικός σταθμός αλίευσης κι επεξεργασίας των ψαριών της περιοχής». Επ’ αυτού σχολίασε ότι υπάρχουν δυνατότητες το μεταποιημένο προϊόν να φτάσει στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Αποστόλου επανάλαβε και στην συνάντηση με τους αλιείς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα αλιεύματα που υπάρχουν στην αγορά καθώς οι αλιείς δεν ψαρεύουν στην περιοχή εκείνη.

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών Ελλάδας «Στέλιος Μπαλάσης», Γιώργος Γκίλης ευχαρίστησε τον υπουργό τόσο για την παρουσία του στην Βιστωνίδα «όσο και για τις προσπάθειές του μαζί με τον υφυπουργό κ. Τσιρώνη για τις ρυθμίσεις του άρθρου 10 στον νόμο για τα νωπά. Οι ρυθμίσεις έγιναν σε συνεργασία με όλους τους συνεταιρισμούς. Μετά από 47 χρόνια, είναι οι πρώτες ρυθμίσεις για τις λιμνοθάλασσες με εξαίρεση το 1992».

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής Σταύρος Αρβανιτάκης ευχαρίστησε με την σειρά του τον υπουργό για τις ρυθμίσεις, καθώς ανοίγει νέους ορίζοντες στους αλιείς, στηρίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δημιουργεί προοπτικές στο επάγγελμα. «Τώρα πλέον μπορούμε να μπούμε σε προγράμματα και να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση των προϊόντων μας και της ζωής μας».