Βαμβάκι: Στα 94 λεπτά τα προσυμβόλαια στον κάμπο

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών από την εξέλιξη της φετινής σοδειάς, καθώς ο καιρός είναι σύμμαχος, ενώ οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που ακολουθήθηκαν προμηνύουν μία πολύ καλή παραγωγή, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Οι γεωπόνοι ελπίζουν να μην επηρεαστούν τα φυτά από τις καθημερινές απογευματινές λίγες βροχές που έπεσαν όλη την εβδομάδα, σε συνδυασμό και με την αυξημένη υγρασία που επικρατεί το βράδυ και τις αυξημένες θερμοκρασίες που αναμένονται από Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Φαλανιώτη παραγωγό, μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Γιώργο Καραΐσκο, «η αρδευτική περίοδος έχει ουσιαστικά λήξει. Οι βροχές που πέφτουν είναι ευεργετικές, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα από εντομολογικές προσβολές. Χρειάστηκε, βέβαια, να γίνουν δύο με τρεις ψεκασμοί. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποφύλλωσης, για να ξεκινήσει η συγκομιδή, τέλος του μήνα».

Υψηλές οι προσδοκίες για τις τιμές

Σχετικά με τις τιμές, υψηλές προσδοκίες κυριαρχούν στις σκέψεις των παραγωγών, βλέποντας τη χρηματιστηριακή τιμή, ενώ, όπως αποκαλύπτει ο κ. Καραΐσκος, «τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιες προπωλήσεις στην τιμή των 93 λεπτών από το χωράφι, συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στην Καρδίτσα και στην ανατολική περιοχή του νομού (π.χ. Ιτέα), η πρόσφατη έντονη βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σημαντική ζημιά σε μία έκταση 1.500 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου και μέλος της ΔΟΒ, Βασίλη Γιαννάκο, «τα ποτίσματα ολοκληρώθηκαν. Η παραγωγή, με εξαίρεση τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον καιρό, είναι ικανοποιητική και ελπίζουμε ο καιρός να βοηθήσει μέχρι και αρχές Οκτωβρίου, οπότε θα ξεκινήσει η συγκομιδή».

Σχετικά με τις τιμές, υπήρξαν λίγα προσυμβόλαια την προηγούμενη εβδομάδα στην τιμή των 94 λεπτών. Ο Β. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι «οι βαμβακοπαραγωγοί εμφανίζονται διστακτικοί, ακούγοντας ότι η τελική τιμή μπορεί να φτάσει στο εκκοκκισμένο και το 1,20 ευρώ και έχοντας την περσινή αρνητική εμπειρία των προπωλήσεων, η γενική τάση που επικρατεί είναι αυτή της αποθήκευσης».