Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Βαμβάκι: Σε επανασπορές προχωρούν οι Θεσσαλοί – Προβληματισμένοι οι Θρακιώτες με τον καιρό

Για ζημιά σχεδόν στα μισά βαμβακοχώραφα κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις
11/05/2024
6' διάβασμα
vamvaki-se-epanaspores-prochoroun-oi-thessaloi-provlimatismenoi-oi-thrakiotes-me-ton-kairo-320818

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου, καθώς ο καιρός συνεχίζει να μην είναι σύμμαχός τους, στην προσπάθεια να παραγάγουν ποιοτικό και ποσοτικό βαμβάκι. Οι βροχές του τελευταίου δεκαημέρου του Απριλίου δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα αρκετοί να προχωρούν ήδη σε επανασπορές.

Στο αίτημά του για στήριξη όσων παραγωγών προβούν σε επανασπορές, ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, αναφέρει προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ότι «τα νέα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Απριλίου, όταν είχαμε αρχικά ισχυρές βροχοπτώσεις που κατά τόπους στην επαρχία μας μετρήθηκαν και πάνω από 80 χιλιοστά νερού και στη συνέχεια απότομη μεταβολή με χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές ζημιές καλλιέργειες βαμβακιού που μόλις είχαν σπαρθεί. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, προκάλεσαν ζημιά σχεδόν στα μισά βαμβακοχώραφα».

Ενδεικτικό του προβλήματος που δημιουργήθηκε, όπως αποκαλύπτει ο δήμαρχος, «είναι το γεγονός πως ήδη τρεις στους δέκα καλλιεργητές προχώρησαν σε επανασπορά. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σημαίνει σημαντικό επιπρόσθετο κόστος ανά στρέμμα, σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για πλήθος αγροτών».

Παράγοντες

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, αποδίδει το πρόβλημα της επανασποράς σε τρία γεγονότα. «Σίγουρα οι βροχές που έπεσαν στο τέλος Απριλίου ήταν αρκετές και επηρέασαν αρνητικά όσα χωράφια είχαν σπαρθεί και ποτίστηκαν.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι το σκληρό έδαφος του χωραφιού, που δεν βοήθησε στο ομαλό φύτρωμα, ως αποτέλεσμα των φερτών υλικών (λάσπης) που προκάλεσε ο Daniel. Επιπλέον, εκφράζονται παράπονα για ορισμένες ποικιλίες σπόρων που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ίσως η διαδικασία της σποροπαραγωγής να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, επίσης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων», τονίζει ο Φαρσαλινός παραγωγός.

Σχετικά με το αίτημα του δημάρχου Φαρσάλων προς τον ΕΛΓΑ για οικονομική ενίσχυση της διαδικασίας επανασποράς, γεωπόνοι του Οργανισμού σημειώνουν ότι «ο Κανονισμός προβλέπει αποζημιώσεις μόνο στην περίπτωση που σημειωθούν υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις μετά τις 15 Μαΐου. Άρα, μόνο με πολιτική απόφαση μπορεί να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα», σημειώνουν. Το κόστος της επανασποράς καθορίστηκε από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (και συμφωνούν και οι παραγωγοί) στα 20 ευρώ το στρέμμα.

Καρδίτσα

Ανάλογο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερη έκταση σε σχέση με την επαρχία Φαρσάλων, αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Καρδίτσας. Το θετικό για αυτούς είναι ότι τα πλημμυρισμένα χωράφια και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο των ΤΟΕΒ δεν τους επέτρεψαν να μπουν νωρίς στα χωράφια για σπορά κι έτσι οι βροχές που έπεσαν δεν τους πρόλαβαν στο φύτρωμα. Προβληματισμός επικρατεί και για τις νέες βροχοπτώσεις που αναμένονταν στη Θεσσαλία μέχρι και το Σάββατο. Όπως αναφέρει ο Σ. Αλειφτήρας, «αν οι βροχές είναι φυσιολογικές, επιτρέψουν δηλαδή στο έδαφος να απορροφήσει το νερό, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν όμως είναι έντονες και ισχυρές, ενδεχομένως τα στρέμματα που θα χρειαστούν επανασπορά στην πορεία να είναι περισσότερα».

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλία η καλλιέργεια βαμβακιού έχει μειωθεί πάνω από 30%. Στον Νομό Λάρισας, τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι περίπου 120.000 λιγότερα, κυρίως στις παρακάρλιες περιοχές. Προβληματισμός επικρατεί και για τη διεθνή τιμή του βαμβακιού, που έχει υποχωρήσει –με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ– στα 58 λεπτά το κιλό, τιμή απογοητευτική σε σχέση με το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Με προβληματισμό ολοκληρώνεται η σπορά στη Θράκη

Από την πλευρά των Θρακιωτών βαμβακοπαραγωγών, ο άστατος καιρός προβληματίζει. Αυτές τις μέρες, σε αρκετές περιοχές, οι παραγωγοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους για να αποφασίσουν αν θα χρειαστεί να προχωρήσουν ή όχι σε επανασπορές.

Όπως αναφέρει ο παραγωγός Τάσος Μποτρότσος, στην περιοχή του Φαναρίου Ροδόπης η σπορά ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό φύτρωσε, αλλά στα αδύναμα χωράφια με ελαφρά χώματα όπου έπεσε πολύ νερό κατά τη βροχόπτωση του Απριλίου αντιμετώπισαν προβλήματα στο φύτρωμα και επιχειρούν με διορθωτικές κινήσεις να σώσουν τα φυτά.

«Σε ορισμένα χωράφια κάναμε επανασπορά», σημειώνει. Αυτό που θέλουν οι αγρότες είναι καλή βροχή ανά τακτά διαστήματα. Εκείνο, όμως, που τους ανησυχεί είναι οι βοριάδες, γιατί «δεν αφήνουν το χώμα να στεγνώσει ομαλά και επισπεύδουν τη διαδικασία, με συνέπεια το χώμα να σφίγγει». Σε παρόμοια περίπτωση, χρειάζονται είτε διορθωτικές επεμβάσεις είτε επανασπορά. Όπως αναφέρει ο κ. Μποτρότσος, ο ίδιος έκανε και τα δύο.

Νότιος Έβρος

Το 70% της σποράς ολοκληρώθηκε στον Νότιο Έβρο και η διαδικασία συνεχίζεται με σχετικό προβληματισμό για τον καιρό, όπως μεταφέρει ο Εβρίτης παραγωγός Κώστας Αλεξανδρής. Αντίπαλός τους είναι οι ισχυροί άνεμοι, με αποτέλεσμα μετά την υγρασία τα χωράφια να ξεραθούν. «Δεν έχουμε ξεκινήσει την επανασπορά. Περιμένουμε, χωρίς να το αποκλείουμε», λέει. Αυτό που ζητούν είναι μικρές βροχοπτώσεις που θα βοηθήσουν στο φύτρωμα και θα αποτρέψουν την επανασπορά.

Στην Ξάνθη εκτιμούν ότι δεν θα έχουν πολλές επανασπορές. Εάν οι βροχές συνεχιστούν, θα μπορέσουν να φυτρώσουν και τα ξηρικά, λένε οι γεωπόνοι. Τέλος, σε περιοχές της Ροδόπης, που επλήγησαν τη Μεγάλη Παρασκευή από χαλαζόπτωση, δεν αποκλείεται να γίνει επανασπορά σε λίγες εκτάσεις με βαμβάκι που ήταν στο φύτρωμα και έχουν υποστεί ζημιά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: