Το βαμβάκι ξεκινά από θέση ισχύος στην κούρσα των εαρινών σπορών

Μέσα σε μια περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας καλούνται φέτος οι αγρότες να πάρουν τις αποφάσεις τους ενόψει των εαρινών σπορών, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τους «σκληρούς» δείκτες που σχετίζονται με τα κόστη παραγωγής να επιβάλουν μια κατά βάση αμυντική λογική στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο περιορισμός του ρίσκου.

Σε αυτό το κλίμα, παρά το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί φθηνή καλλιέργεια, το βαμβάκι κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους στους σχεδιασμούς των παραγωγών. Οι υψηλές τιμές που συντηρεί το χρηματιστήριο σε μια παγκόσμια αγορά όπου η προσφορά εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης αλλά και η δυνατότητα που δίνεται στους παραγωγούς να «κλειδώσουν» από τώρα ένα μέρος των κερδών μέσω των προπωλήσεων, φαίνεται να γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ του βαμβακιού το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει «στρέμματα» έναντι ανταγωνιστικών καλλιεργειών.

Διαβάστε στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου εκτενές αφιέρωμα για τις προθέσεις σποράς των παραγωγών, τις εκτιμήσεις των εκκοκκιστών για τη χρονιά που έρχεται, τις τιμές που ακούγονται για τις προπωλήσεις αλλά και τους συσχετισμούς και τα μηνύματα που στέλνει η διεθνής αγορά.