Βάσει …μπριξομονάδας το φετινό τιμολόγιο της Κύκνος στη βιομηχανική ντομάτα

Δομικές αλλαγές, εισάγοντας τη λογική του υπολογισμού της τιμής της παραδοθείσας ντομάτας βάσει μονάδας brix («μπριξομονάδα») θα περιλαμβάνει το φετινό τιμολόγιο της Kύκνος, που πρόκειται να πάρουν στα χέρια τους τις επόμενες μέρες οι καλλιεργητές της Ηλείας.

Ο ποσοτικός στόχος της εταιρείας κινείται στα περσινά επίπεδα των 52.000 τόνων, ενώ όπως λέει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μανουσάκης, «σε επίπεδο ονομαστικού τιμολογίου έχουμε βελτιώσει την εμπορική μας πολιτική, όσον αφορά την ποιοτική διαχείριση της ντομάτας, τις χιλιομετρικές αποστάσεις κ.ά. Εισάγουμε, ακόμη, μια σημαντική αλλαγή, καθώς από φέτος πληρώνουμε πλέον με την μπριξομονάδα, αντί για κατηγορίες ντομάτας».

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, «στα ειδικά προϊόντα θα υπάρχουν ειδικές τιμές», ενώ αυξάνεται η τιμή για τις ποσότητες που θα απορροφηθούν από τις γραμμές παραγωγής για ψιλοκομμένη ή ολόκληρη αποφλοιωμένη και διατηρείται στα περσινά επίπεδα το bonus οψιμότητας, το οποίο πέρσι «απέδωσε καρπούς».

Σε αύξηση στρεμμάτων στοχεύει η Unilever

Από την άλλη μεριά, σε αύξηση των συμβεβλημένων στρεμμάτων στοχεύει φέτος ο έτερος μεγάλος παίκτης της Πελοποννήσου, η Unilever. Τα στελέχη του εργοστασίου της Γαστούνης επιδιώκουν να αυξήσουν κατά 15% τα στρέμματα που θα συμπεριλάβει στα φετινά συμβόλαια με τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, με στόχο την αύξηση της ποσότητας που θα παραλάβει, σε 40.000-45.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου, Δημήτρη Ευθυμιόπουλο, «βασική προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό είναι να έχουμε μια όσο γίνεται πιο φυσιολογική, από πλευράς καιρικών συνθηκών καλλιεργητική περίοδο». Δίνοντας το στίγμα του προσανατολισμού της εταιρείας, όσον αφορά το φετινό τιμολόγιο, ο διευθυντής του εργοστασίου, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, σημείωσε: «Οι παραγωγοί έχουν την εξασφάλιση ότι η εταιρεία θα απορροφήσει το σύνολο της συμφωνημένης παραγωγής τους, όσο για την τελική αξία του προϊόντος, αυτή είναι ανάλογη της ποιότητας, η οποία αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια».