Βασίλης Παΐσιος – MAGMA-AGRO AEBE: Η μεγάλη πρόκληση της βιολογικής διαχείρισης της γεωργίας

«Για να πετύχεις την αλλαγή, εστίασε την προσπάθειά σου, όχι στην αποδόμηση του παλιού, αλλά στο χτίσιμο του νέου». Η φράση αυτή του Σωκράτη φαίνεται ότι αποτελεί το μότο του Βασίλη Παΐσιου και συμπυκνώνει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία χτίστηκε και πλέον μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς η MAGMA-AGRO.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», ο γνωστός επιχειρηματίας κάνει έναν σύντομο απολογισμό των προηγούμενων μηνών και δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της εταιρείας του.

Η MAGMA-AGRO έκλεισε έναν χρόνο επέκτασης των δραστηριοτήτων της. Τι άλλαξε στους 12 μήνες που πέρασαν;

Η MAGMA-AGRO ιδρύθηκε το 2014 μετά την διαδικασία της Αναγνώρισης Πειραματικών Μονάδων ΟΠΠΑ για τη διεξαγωγή βιολογικών πειραμάτων. Τον Ιούλιο του 2020, από εταιρεία υπηρεσιών, μετετράπη σε μονάδα παραγωγής, υπoσυσκευασίας και διανομής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και υδατοδιαλυτών λιπασμάτων. Από 8-9 εργαζομένους βρέθηκε με 72.

Αν και προϋπήρχε σαν εταιρικό σχήμα, οι μεταβολές ήταν πολλές και σημαντικές και αφορούσαν την οργάνωση της παραγωγής και των logistics σε νέα βάση. Η περίοδος του μετασχηματισμού της εταιρείας ήταν εξουθενωτική. Ήταν το καλοκαίρι του 2020, το θέρος της αβεβαιότητας με τον κορωνοϊό και τον φόβο του αύριο, με τις μετακινήσεις σε περιορισμούς και εμάς να τρέχουμε να βρούμε άκρη με τουλάχιστον 25 εμπλεκόμενες υπηρεσίες, συμβάσεις, επαφές προσλήψεις και πιεστικά χρονικά όρια.

Τι σας οδήγησε σε αυτήν τη νέα προσπάθεια;

Εμείς που ξεκινήσαμε το νέο σχήμα, έχουμε βαθιά και πολύχρονη γνώση της αγοράς των γεωργικών εισροών και παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τομέα. Η ιδέα οργάνωσης της MAGMA-AGRO είναι η ίδια με αυτή που μας κατηύθυνε το 1988 να οργανώσουμε την ΑΛΦΑ ΑΕ. Τότε, η ΕΕ προώθησε την επιστημονική εφαρμογή τής φυτοπροστασίας.

Στην ΑΛΦΑ πετύχαμε στο τότε ζητούμενο και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη συναδέλφων και παραγωγών. Σήμερα, η ΕΕ κατευθύνει τη φυτοπροστασία και τη λίπανση με μια διαφορετική νοοτροπία αποκλεισμού των χημικών εισροών. Αν θα το πετύχει είναι μεγάλη συζήτηση και η οποία φοβάμαι θα είναι προσχηματική, εφόσον οι αποφάσεις είναι προειλημμένες. Όμως, η ώθηση προς τη βιολογική διαχείριση της γεωργίας αποτελεί πρόκληση, στην οποία η MAGMA-AGRO θα απαντήσει, ακολουθώντας τη συμβουλή του Σωκράτη -δεδομένου ότι οι ιθύνοντες κάνουν το αντίθετο-: «Για να πετύχεις την αλλαγή εστίασε την προσπάθειά σου, όχι στην αποδόμηση του παλιού, αλλά στο χτίσιμο του νέου».

Πόσο δύσκολο είναι να βαδίσετε στον δρόμο που χάραξε η ΕΕ για τη γεωργία, για το Farm to Fork;

Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα προς επίλυση. Το ένα είναι ψυχολογικό. Πολλοί συνάδελφοι πρώτης γραμμής (όσοι έχουν καταστήματα γεωργικών εφοδίων) δυσπιστούν για την αποτελεσματικότητα των βιολογικών σκευασμάτων και δεν έχουν άδικο. Πολλές προσπάθειες δεν πέτυχαν το αναμενόμενο, είτε λόγω ακαταλληλότητας, είτε λόγω λανθασμένης εφαρμογής και γνώσης του τρόπου δράσης των νέων βιοπροστατευτικών σκευασμάτων ή μεθόδων.

Το άλλο είναι η προσφορά, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχουν προϊόντα που να καλύπτουν τις πολυάριθμες ανάγκες μιας γεωργίας σαν την ελληνική. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η MAGMA-AGRO. Αφενός να εντοπίσει, να τεκμηριώσει και εντάξει τη χρήση βιοπροστατευτικών σκευασμάτων, βιολογικών προϊόντων και μεθόδων, σε μια γενικότερη στρατηγική, αφετέρου -και το πιο δύσκολο- να πείσει τους συναδέλφους να συμμαχήσουν σε μία τέτοια προσπάθεια.

Θέλω να θυμίσω εδώ ότι πολλά από τα γνωστά φυτοπροστατευτικά χρειάστηκαν χρόνια για να μπουν στη αγορά, για τους ίδιους λόγους.

Ακούγονται πολλά για επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες. Τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό;

Όπως γνωρίζετε, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑΛΦΑ ΑΕ αγοράστηκαν από τη MAGMA-AGRO. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν και η επιθυμία μας να παραμείνει η παραγωγή σε ελληνικά χέρια. Οι νέες κατευθύνσεις της εταιρείας απαιτούν επενδύσεις αναβάθμισης στις υπάρχουσες υποδομές, επέκτασης σε αυτές της Κορίνθου, ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, επένδυση σε ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Μιλάμε για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε ορίζοντα διετίας.

Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική γεωργία και στην επιτυχία της προσπάθειάς μας. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και είμαστε σε φάση επεξεργασίας πολλών προτάσεων, τόσο στον εμπορικό, όσο και στον ερευνητικό τομέα, ο οποίος συνεργάζεται με δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα.

Έχετε ιδρύσει στο παρελθόν πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις. Είχατε κάποια στιγμή την αίσθηση ενός deja-vu; Ποια ήταν το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας;

Στο δωδεκάμηνο που έκλεισε στις 15/7 έγιναν απίστευτα πολλά. Με κάθε ειλικρίνεια, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μας που βοήθησαν να γίνει η MAGMA-AGRO μια ολοκληρωμένη εταιρεία με οργάνωση, με αναγνωρισιμότητα. Δεν θα ξεχάσω τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι μας στα πρώτα δύσκολα βήματα. Στα γραφεία, την παραγωγή την έρευνα, τα λογισμικά, την αισθητική της παρουσίας, στην αγορά. Δεν ήταν deja-vu, ήταν fast forward.

Πολλά μένει να γίνουν, όμως οι βασικές κατευθύνσεις έχουν τεθεί, τα πρώτα προϊόντα (π.χ. παγίδες κλειστού τύπου για τον δάκο και τη μύγα της Μεσογείου, την παρεμπόδιση σύζευξης με φερομόνες φύλου για την tuta, σκευάσματα για λιπάνσεις ακριβείας) έχουν τοποθετηθεί στην αγορά με επιτυχία και προχωράμε με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες.

Οι καιροί επιβραβεύουν το μέτρο και τη σύνεση

Παρατηρείται μια συνεχής αυξητική τάση τιμών στα εμπορεύματα και στις πρώτες ύλες. Πιστεύετε ότι είναι παροδική ή θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα;

Έχετε δίκιο. Η αγορά είναι ανάστατη αλλά και απρόβλεπτη. Αλλού οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες, αλλού είναι σπέκουλα. Η πτώση της παραγωγής των αροτραίων καλλιεργειών στις ΗΠΑ π.χ. ή των αμπελιών στη Γαλλία δικαιολογεί μια αισιοδοξία για αυξήσεις τιμών, αλλά είναι η μία παράμετρος. Το πώς θα αντιδράσει η αγορά είναι άγνωστο. Το ίδιο με τις πρώτες ύλες. Υπάρχουν λιπάσματα που η τιμή τους διπλασιάστηκε. Οι ναύλοι αυξήθηκαν και αυτό επηρεάζει κυρίως τα προϊόντα όγκου. Υπάρχουν μόνο υποθέσεις για ό,τι συμβαίνει. Πιστεύω πως μερικά προϊόντα θα κρατήσουν μέρος της αύξησης που παρουσιάζουν, άλλα μπορεί να τη χάσουν. Η σύσταση που μπορώ να κάνω σε όσους αγοράζουν και σε όσους πουλάνε είναι να αποφύγουν την προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών. Μπορεί και να γυρίσει εναντίον τους. Αυτές οι εποχές βραβεύουν το μέτρο και τη σύνεση.