Βαστάει η γραμμή άμυνας στο σκληρό σιτάρι, παρά το πρέσινγκ των ανοιχτών τιμών

Γραμμή άμυνας για την τιμή του σκληρού - Μειωμένο το ευρωπαϊκό στοκ
-Διαφήμιση-

Εν αναμονή κάποιας καινούργιας κίνησης από πλευράς συνεταιρισμών ή ιδιωτικού εμπορίου, η οποία θα μπορούσε να σπρώξει υψηλότερα τις τρέχουσες τιμές του σκληρού σιταριού βρίσκεται η αγορά, καθώς ο αλωνισμός προχωρά με γοργούς πλέον ρυθμούς και στη Β. Ελλάδα.

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου, ο οποίος πέρυσι είχε ξεκινήσει τη σεζόν από τα 21 λεπτά/κιλό (και πρόπερσι από τα 22 λεπτά/κιλό). «Αυτό το διάστημα κάνουμε τη δική μας έρευνα αγοράς, μιλώντας με ενδιαφερόμενους και αγοραστές και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι συγκεκριμένο», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κουκούτσης. «Υπάρχει πράγματι μια πίεση στην αγορά, όπως άλλωστε και στο κριθάρι, ωστόσο εμείς ποντάρουμε στην ποιότητα που έχουμε πάρει η οποία είναι πολύ καλή και πιστεύουμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο».

Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή, η οποία δεν «χτυπήθηκε» από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, κάτι που δεν συνέβη π.χ. στα Φάρσαλα, όπου καταγράφηκαν ζημιές, με αποτέλεσμα μεταβροχικά σιτάρια να αγοράζονται σήμερα από εμπόρους στα 18-19 λεπτά.

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα αλώνια βαίνουν προς το τέλος τους, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, με το ποιοτικό προφίλ και τις αποδόσεις να κινούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι που δεν ισχύει για τις τιμές. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, προς το παρόν στην περιοχή οι τιμές που ακούγονται εδώ είναι μεταξύ 18-20 λεπτών», συμπληρώνει.

Όσοι παραγωγοί, πάντως, έχουν τις οικονομικές αντοχές να αντισταθούν στη λογική των ανοιχτών τιμών, επιλέγουν να κρατήσουν στις αποθήκες τη σοδειά τους, εκτιμώντας ότι το σκηνικό της αγοράς θα είναι πιο ευνοϊκό στα τέλη του καλοκαιριού.

-Διαφήμιση-