Βάζει μπρος για νέο τυροκομείο σε πείσμα της κρίσης η ΕΑΣ Νάξου

Έτοιμη να βάλει μπρος το έργο του νέου τυροκομείου, η υλοποίηση του οποίου θα φέρει σημαντική μείωση των κοστολογίων, αλλά και διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας δηλώνει η ΕΑΣ Νάξου.

Η διοίκηση της Ένωσης εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην αγορά η κρίση του κορωνοϊού να ανατρέψει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης, «μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει υπογραφεί η τροποποίηση της μελέτης που είχε γίνει προ τριετίας. Από εκεί και πέρα, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Άλλωστε, αυτό το διάστημα δεν προσφέρεται για τέτοιες εργασίες, καθώς βρισκόμαστε στο peak της επεξεργασίας γάλακτος, με ποσότητες που αγγίζουν τους 50 τόνους ημερησίως».

Νέοι κωδικοί σε τυρί, γάλα

Το πρότζεκτ έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Αθηνών και «τρέχει» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Πολίτη και της ομάδας του. Έχει ενταχθεί στο Μέτρο 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», με προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ και επιδότηση που, λόγω νησιωτικότητας, ανέρχεται στο 75%.

Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, η μονάδα θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση στα κόστη παραγωγής, δίνοντας παράλληλα στην ΕΑΣ τη δυνατότητα, μέσα από νέες συσκευασίες και κωδικούς, να «χτυπήσει» καινούργιες αγορές. «Για παράδειγμα, θα μπορούμε πλέον να παράγουμε φρέσκο γάλα διάρκειας έως και οκτώ ημερών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι έχουν πάει λίγο πίσω την υλοποίηση της συμφωνίας με τα Lidl για τη διάθεση, μέσα από τα ράφια τους, γραβιέρας Νάξου σε «κομμάτι» των 250 γραμμαρίων. «Η πρώτη φόρτωση ήταν να γίνει στις 13 Μαρτίου, ωστόσο λόγω της κατάστασης πήρε αναβολή», εξηγεί ο κ. Καπούνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι υπογραφές έχουν μπει και δεν τίθεται θέμα μη τήρησης των συμφωνηθέντων».

Στην αναμονή έχει μπει και η διεύρυνση της συνεργασίας με την Μπάρμπα Στάθης για την πατάτα (σ.σ. υπήρχε ήδη συμφωνία για την ψιλή), με τον συνομιλητή μας να αναφέρει ότι «έχουμε ήδη στείλει δείγμα στην εταιρεία και περιμένουμε».

Κάτω 20% οι πωλήσεις γραβιέρας

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι η Ένωση και δη οι κτηνοτρόφοι της Νάξου περνάνε αβρόχοις ποσίν την πολύ δύσκολη σημερινή συγκυρία. Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, το πρώτο δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις της γραβιέρας Νάξου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% του συνολικού τζίρου της Ένωσης, «έτρεχαν» με ρυθμούς 20%, ωστόσο ο Μάρτιος «έφυγε» με πτώση 22%. Καταλυτική εδώ αποδείχθηκε η απώλεια του HΟRECA, ενός καναλιού που, υπό κανονικές συνθήκες, συνεισέφερε το 30% των πωλήσεων.

Την ίδια στιγμή, τα προσκόμματα στις μετακινήσεις και στις μεταφορές καθιστούν πλέον δύσκολη ή και ασύμφορη την αποστολή προϊόντων σε αρκετά νησιά του Αιγαίου, ενώ και οι χρηματοροές είναι σημαντικά μειωμένες: «Πριν προκύψει το πρόβλημα, εισπράτταμε περί τα 8.000 ευρώ την ημέρα από το σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Σήμερα είναι ζήτημα να φτάνουμε τα 2.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Καπούνης.

Εμφανίζεται, μάλιστα, ιδιαίτερα απαισιόδοξος ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν λόγω της διαφαινόμενης «απουσίας» των τουριστών, κάτι που αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. «Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με ενοικιαζόμενα ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που φυτεύουν φέτος πατάτες ή ζαρζαβατικά, καθώς διαβλέπουν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης».

«Οι κτηνοτρόφοι έμειναν πίσω»

Με ακόμα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο κ. Καπούνης την κατάσταση στην κτηνοτροφία: «Οι κτηνοτρόφοι φέτος δεν πούλησαν τα αμνοερίφιά τους, καθώς οι τιμές ήταν χαμηλές, ενώ δεν υπήρχε και ζήτηση. Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί, εμείς δίνουμε πίστωση, όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Πέρυσι, μόνο το δεκαήμερο πριν από τη Μ. Πέμπτη είχαμε σφάξει 6.500 ζώα, φέτος οι παραγγελίες μας δεν ξεπέρασαν τα 1.200 αμνοερίφια».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει σημαντική τη δυνατότητα που δόθηκε στην ΕΑΣ, όπως και σε άλλους συνεταιρισμούς να ενταχθούν στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ. «Όμως οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει πίσω. Ο κόσμος είναι χρεωμένος, υπάρχει μεγάλη απελπισία και αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πολιτεία με κάποιας μορφής ενίσχυση, πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη», καταλήγει ο κ. Καπούνης.