«Bee-thoven», όπως Μπε-τόβεν

Όταν η σοφία της φύσης, που διέπει τον κόσμο της μέλισσας, συναντά την αρμονία της μουσικής

Ο Δημήτρης Νικολάου ζει στο Νεοχώρι Μεσολογγίου και έχει δύο μεγάλες αγάπες: τις μέλισσες και τη μουσική. Και τα δύο για εκείνον είναι κουλτούρα, τρόπος έκφρασης και πολιτισμός, άρρηκτα συνδεδεμένα με το μοντέλο ζωής που έχει επιλέξει να ζει. Και αν η μουσική ήταν συνειδητή επιλογή, σπουδάζοντάς τη και ακολουθώντας τη ως επάγγελμα, η μέλισσα, τελικά, έμελλε να γίνει η μούσα που τον ενέπνευσε…

Με την πάροδο του χρόνου, κατάφερε να δημιουργήσει διάφορες ποικιλίες διεθνώς βραβευμένου βιολογικού μελιού, με σεβασμό και σε αρμονία με τη φύση. Άλλωστε, όπως ο ίδιος εξηγεί στην «ΥΧ» ως μελισσουργός και αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Μεσολογγίου, η σοφία της φύσης που διέπει τον κόσμο της μέλισσας και η αρμονία της μουσικής, ήταν αυτά που έδωσαν το όνομα «Bee-thoven» (Μπε-τόβεν) στα μέλια που παράγει.

Θέμα τύχης

Η γνωριμία του με την ιδανική κοινωνία των μελισσών έγινε κατά τύχη, το 2007, όταν ένα μελίσσι «κάθισε» στο δέντρο της αυλής του σπιτιού του. «Μην ξέροντας τι να κάνω, ζήτησα βοήθεια από κάποια άτομα στο χωριό, αλλά επειδή δεν υπήρχε κανείς που να ασχολείται με τη μελισσοκομία, έπρεπε μόνος μου να δω τι θα κάνω. Αναζητώντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου, βρήκα τη λύση για να σώσω το μελίσσι και μαζί άνοιξε ένας νέος κόσμος.

Μαγεύτηκα από τη μέλισσα και τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν και έτσι ξεκίνησαν όλα», μας λέει ο κ. Νικολάου και προσθέτει: «Στη μελισσοκομία, όπως και στη μουσική, αφιερώνεσαι ψυχή τε και σώματι. Ο μελισσοκόμος είναι ταυτόχρονα κτηνίατρος, γεωπόνος, ερευνητής. Μόνο έτσι μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες κάθε μελισσιού, να εκτιμήσει τις καταστάσεις».

Με σεβασμό στη φύση

Μεγαλωμένος στη φύση σε αγροτική οικογένεια, δεν ήταν δύσκολο για εκείνον να κατανοήσει και να αφουγκραστεί τον κόσμο των μελισσών.

Βήμα – βήμα, κάνοντας πολλά λάθη στην αρχή και με τη βοήθεια και την ενεργή συμμετοχή του αδερφού του, Χριστόφορου, κατάφερε να ξεχωρίσει για την ποιότητα των μελιών του. Από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα μελίσσια του και εν γένει τη φύση, καταλαβαίνει κανείς το ήθος που τον χαρακτηρίζει. Φροντίζει κάθε χρόνο για τον εμπλουτισμό της περιοχής του, φυτεύοντας δέντρα και φυτά μελισσοκομικού ενδιαφέροντος, δεντρολίβανα, χαρουπιές.

Εγκαταστάσεις

Το μελισσοκομείο βρίσκεται μακριά από βιομηχανικούς ή άλλους ρύπους, σε περιοχές με αυτοφυή άγρια βλάστηση. Οι βιολογικές πρακτικές, που ακολουθούνται, πιστοποιούνται μέσω των ελέγχων της εταιρείας πιστοποίησης, βάσει των κανονισμών της βιολογικής γεωργίας. Εκτός από τα μέλια ελάτης, ασφάκας και ανθέων, μέλι από κουμαριά, καστανιά, βελανιδιά, πεύκο, παράγονται και άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως γύρη, βασιλικός πολτός και πρόπολη. Επίσης, διαθέτει στην αγορά πραλίνα μελιού και κρέμα μελιού.

Με το νέο έτος αναμένεται να γίνει πράξη η καθετοποιημένη παραγωγή μελιού, καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί σύγχρονο συσκευαστήριο – τυποποιητήριο. Το βιολογικό μέλι που παράγουν έχει λάβει περισσότερα από οκτώ βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς Biolmiel και Great Taste, ενώ έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία για τα ανθόμελά του στην Ευρώπη.