Σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ο Λ. Αυγενάκης

Σειρά συναντήσεων με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα έχει αυτές τις ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης. Με σημείο αναφοράς την 23η Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, ο κ. Αυγενάκης βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Έκθεσης της Πράσινης Εβδομάδας και της παγκόσμιας Συνδιάσκεψης υπουργών Γεωργίας και Τροφίμων. Χθες, Πέμπτη, παρέστη στα εγκαίνια της Πράσινης Εβδομάδας, σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να περιηγηθεί στα περίπτερα και αύριο, Σάββατο, το πρωί, θα μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 16ης Διάσκεψης των υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο. Στις θεματικές συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, ο Έλληνας υπουργός θα μιλήσει με θέμα: «Μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων».

Τα θέματα της συνεδρίασης

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η βελγική προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για το τρέχον εξάμηνο στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας, οι υπουργοί θα συζητήσουν για το εμπόριο και, εν συνεχεία, για τον Στρατηγικό Διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη που ξεκίνησε η Επιτροπή.

Στα άλλα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ο προτεινόμενος Κανονισμός σχετικά με ένα πλαίσιο παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση, κυρώσεις για εισαγόμενα από τη Ρωσία γεωργικά προϊόντα (λετονική αντιπροσωπεία), εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (τσεχική αντιπροσωπεία), χημικά λιπάσματα RENURE (ολλανδική αντιπροσωπεία), ο ρόλος της ΚΑΠ στη διασφάλιση της παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας (αυστριακή αντιπροσωπεία) κ.ά.

EU MED 9

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα μετά το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, στις 24 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (EU MED 9).