ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ: Ένα καινοτόµο ελκυστικό καταπολεµά τη µύγα της Μεσογείου χωρίς τη χρήση εντοµοκτόνων

ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ: Ένα καινοτόµο ελκυστικό καταπολεµά τη µύγα της Μεσογείου χωρίς τη χρήση εντοµοκτόνων

Για κατακόρυφη αύξηση στον πληθυσµό της µύγας της Μεσογείου, εξαιτίας του ήπιου χειµώνα που επικράτησε, κάνουν λόγο στην «ΥΧ» οι παραγωγοί εσπεριδοειδών από τη Χίο.

Οι υψηλές θερµοκρασίες που επικράτησαν ευνόησαν τις συνθήκες για τις µύγες, οι οποίες έπληξαν µεγάλο µέρος της παραγωγής. Δύο παραγωγοί, όµως, ο Γιάννης Αναστασάκης και ο Βασίλης Δροσινός, συµµετέχοντας στο πρόγραµµα Life-Biodelear (ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ), ήταν µεταξύ εκείνων που όχι µόνο επηρεάστηκαν λιγότερο, αλλά είδαν και µείωση του ποσοστού προσβολής από τη µύγα στις καλλιέργειές τους.

Καινοτόµο ελκυστικό

Το ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ «αποτελεί ένα καινοτόµο ελκυστικό µαζικής παγίδευσης της µύγας της Μεσογείου, που παράγεται κάτω από ειδικές συνθήκες, µε πολύ χαµηλό κόστος και τοποθετείται µέσα σε παγίδες. Συγκεκριµένα, χρειάζονται δέκα παγίδες ανά στρέµµα και κάθε παγίδα χρειάζεται 17 γραµµάρια ελκυστικού.

Το κόστος σε συνθήκες εργαστηρίου είναι εξαιρετικά χαµηλό και ανέρχεται σε µόλις ένα λεπτό του ευρώ. Η µέθοδος της µαζικής παγίδευσης έχει το πλεονέκτηµα ότι αντιµετωπίζει τη µύγα της Μεσογείου απουσία εντοµοκτόνων. Επίσης, το ελκυστικό ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ είναι πολύ εκλεκτικό στο να ελκύει περισσότερο τα θηλυκά έντοµα της µύγας της Μεσογείου παρά τα αρσενικά ή άλλα βλαβερά ή ωφέλιµα έντοµα και υπερτερεί συγκριτικά µε άλλα ελκυστικά που υπάρχουν στο εµπόριο ως προς αυτό», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δρ. Βασίλης Μαυραγάνης, αναπληρωτής ερευνητής Β’ στον ΕΛΓΟ-«Δήµητρα» και επικεφαλής του προγράµµατος. Για το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχουν ενώσει τις δυνάµεις τους το Ινστιτούτο Εδαφολογίας του ΕΛΓΟ-«Δήµητρα», το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Μείωση της προσβολής

Τη δυνατότητα να συγκρίνει έµπρακτα τα αποτελέσµατα του προγράµµατος έχει ο παραγωγός Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος αναφέρει στην «ΥΧ» πως διαθέτει δύο εκµεταλλεύσεις εσπεριδοειδών, όπου στη µία έχουν τοποθετεί παγίδες µε το καινοτόµο ελκυστικό, ενώ στην άλλη όχι.

«Διαθέτω µία εκµετάλλευση δέκα στρεµµάτων στο Αργέντικο της Χίου, στην οποία καλλιεργώ µανταρίνι και πορτοκάλι και µε την οποία συµµετέχω στο πρόγραµµα, ενώ ακριβώς δίπλα καλλιεργώ άλλα οκτώ στρέµµατα, στα οποία δεν υπάρχουν παγίδες. Όταν ξεκινήσαµε να κόβουµε τα πρώιµα πορτοκάλια από το κτήµα που δεν είχε τις παγίδες, είδαµε πως το ίδιο απόγευµα τα πορτοκάλια σάπιζαν και άλλα βρίσκονταν ήδη στο έδαφος. Αντίθετα, στην εκµετάλλευση που χρησιµοποιούνται οι παγίδες, πέρασαν 15-20 µέρες για προσβληθούν τα πορτοκάλια και µάλιστα σε πολύ µικρότερο ποσοστό», τονίζει. Ο ίδιος συνεχίζει, λέγοντας πως «τον περσινό χειµώνα που οι θερµοκρασίες ήταν φυσιολογικές για την εποχή, δεν αντιµετώπισα κανένα πρόβληµα µε τα πορτοκάλια τα οποία βρίσκονταν στην εκµετάλλευση µε τις παγίδες. Εποµένως, ο ήπιος χειµώνας, που ευνόησε την αύξηση των µυγών, ήταν ένα τεστ για τη µέθοδο αυτή».

Τις ίδιες θετικές εντυπώσεις παρουσιάζει στην «ΥΧ» και ο Βασίλης Δροσινός. «Από την πλευρά της συγκοµιδής, τα πράγµατα είναι πολύ καλύτερα, αρκεί και µόνο να κοιτάξει κανείς τις µύγες που αιχµαλωτίζονται στις παγίδες». Τα θετικά αποτελέσµατα όπως παρουσιάζονται από τους παραγωγούς, οφείλονται, σύµφωνα µε τον Β. Μαυραγάνη, στην ολοκληρωµένη στρατηγική που έχει αναπτυχθεί και στις οδηγίες των εντοµολόγων. Όπως τονίζει, «τα σχετικά ποσοστά προσβολής µετά από τη χρήση της µαζικής παγίδευσης µε το ελκυστικό ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ έχουν πέσει στο 1% στα εσπεριδοειδή, συγκριτικά µε το 4% που βρίσκεται το ποσοστό από τη χρήση εντοµοκτόνων».

­Χρήση του ΒΙΟΔΕΛΕΑΡ

Το συγκεκριµένο ελκυστικό µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου υπάρχει ανάγκη για καταπολέµηση της µύγας της Μεσογείου, τονίζει ο Β. Μαυραγάνης, ο οποίος επισηµαίνει πως στόχος του προγράµµατος «είναι η διάχυση των αποτελεσµάτων του στους αγρότες, καθώς και η εµπορική διάθεση του προϊόντος. Τη δεδοµένη στιγµή, η χρήση του ελκυστικού παρέχεται δωρεάν στους παραγωγούς που συµµετέχουν, ενώ µπορεί ακόµα να υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραµµα, ανάλογο µε αυτό που τρέχει τώρα, µε προσωρινή άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Επίσης, τονίζει πως όποιος αγρότης το επιθυµεί µπορεί να δηλώσει συµµετοχή στο δίκτυο του προγράµµατος µε αποστολή email στη διεύθυνση: [email protected].