BIOFRUITNET: Ενισχύοντας τη γνώση και τα δίκτυα των παραγωγών βιολογικών φρούτων της ΕΕ

Στον διαμοιρασμό καινοτόμων και αποτελεσματικών τεχνικών βιολογικής παραγωγής φρούτων μεταξύ των Ευρωπαίων βιοκαλλιεργητών συμβάλλει το έργο BIOFRUITNET. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρότζεκτ συντονίζεται από τον γερμανικό βιολογικό φορέα Naturland, συγκεντρώνοντας 16 εταίρους από 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγροτικής εφημερίδας Krishak Jagat, οι υπάρχουσες πρακτικές και επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τη βιολογική καλλιέργεια φρούτων έχουν συλλεχθεί τα τελευταία 3,5 χρόνια στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού έργου, το οποίο τις διανέμει ευρέως μεταξύ των κρατών-μελών μέσω εύκολα προσβάσιμων μεθόδων, όπως η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα διαδικτυακά podcasts, οι μεταφορτώσεις βίντεο και τα συνοπτικά άρθρα παρουσίασης.

Επιπλέον, αγρότες από όλη την Ευρώπη έχουν συμμετάσχει σε επισκέψεις σε αγροκτήματα επίδειξης στο πλαίσιο του BIOFRUITNET, ανταλλάσσοντας τις γνώσεις τους και δημιουργώντας ισχυρά δίκτυα παραγωγών βιολογικών φρούτων και άλλων ενδιαφερομένων στον κλάδο, με καλή ροή πληροφοριών.

Σημαντικά συμπεράσματα

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα αγροκτήματα, οι φράκτες προσδιορίστηκαν ως ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς για την αύξηση της βιοποικιλότητας στους βιολογικούς οπωρώνες. Τα αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν συχνά εκεί, τρώγοντας τα ποντίκια και ως εκ τούτου ελέγχοντας τον πληθυσμό τους στις εκμεταλλεύσεις. Επιπλέον, οι φράκτες μπορούν να προστατεύσουν τις βιολογικές εκτάσεις από διαρροές φυτοφαρμάκων, εφόσον αυτοί φυτεύονται στα σύνορα με γειτονικές συμβατικές εκμεταλλεύσεις.

Διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία

Η διαχείριση και η λίπανση του εδάφους, καθώς και η φυτοπροστασία από ασθένειες και παράσιτα, είναι οι πιο σημαντικοί τομείς για τους οποίους πολλοί μεμονωμένοι αγρότες στην Ευρώπη έχουν ήδη εξεύρει λύσεις, για τις οποίες έχει διεξαχθεί εκτεταμένη έρευνα. Τα πιο ανησυχητικά εμπόδια στα συστήματα βιολογικής καλλιέργειας πυρηνοκάρπων και εσπεριδοειδών στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ευρώπη εντοπίστηκαν στα πεδία της συλλογής και ανάλυσης τέτοιων πληροφοριών.

Αυτό το πρόβλημα έρχεται να λύσει το BIOFRUITNET, ενισχύοντας τον διαμοιρασμό της εμπειρίας και των βέλτιστων πρακτικών των αγροτών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε διάφορες μορφές (30 σύντομα τεχνικά βίντεο, 100 περιλήψεις των πρακτικών, πέντε podcasts και τρία διαδικτυακά σεμινάρια), διαθέσιμες σε διαφορετικές γλώσσες στον ιστότοπο του έργου και στην πλατφόρμα Organic Farm Knowledge.

Με τη δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού δικτύου γνώσης, το πρότζεκτ θα έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα ακόμη και μετά το τέλος του, υποστηρίζοντας τον στόχο στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» να πετύχει τη βιολογική διαχείριση του 25% της γεωργικής γης της ΕΕ έως το 2030.