Σε βιολογικά και λειτουργικά τρόφιμα το νέο βήμα του ζεύγους Κουτσιανά

Συνεργασίες με καινοτόμους μελισσοκόμους και καλλιεργητές βοτάνων υφαίνει η Symbeeosis

Kάλεσμα συνεργασίας προς μελισσοκόμους και καλλιεργητές βοτάνων απηύθυνε ο ιδρυτής της Symbeeosis, Νίκος Κουτσιανάς, εφόσον «είναι πρόθυμοι να ξεχάσουν όσα συνήθιζαν να κάνουν και να ακολουθήσουν τις αρχές της βιολογικής και αναγεννητικής παραγωγής» με την καθοδήγηση και τη στήριξη της εταιρείας.

Η Symbeeosis αποτελεί το νέο βήμα της οικογένειας Κουτσιανά στον τομέα της παραγωγής βιολογικών λειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας, μετά την πώληση της Apivita.

Προς το παρόν, τα προϊόντα πωλούνται μέσω διαδικτύου, ωστόσο, η εταιρεία στοχεύει στη διάθεσή τους και μέσω φυσικών καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ξεκινώντας από την Ισπανία.

Στην Ελλάδα, τα προϊόντα αναμένεται να φτάσουν στους πελάτες μέσω συμφωνιών με ξενοδοχεία και κέντρα εστίασης, αλλά και με καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων. Σχεδιάζεται, επίσης, η δημιουργία εταιρικών σημείων πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βέβαια, όπως είναι λογικό, ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων με φυσική παρουσία έχει άμεση σχέση με την πορεία του κορωνοϊού.

Ήδη, η οικογένεια Κουτσιανά έχει επενδύσει κεφάλαια 4,8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής στο Μαρκόπουλο Αττικής και γραφείων στην Παιανία, όπου επίσης βρίσκεται ένας εξαιρετικά πλούσιος βοτανικός κήπος στον οποίο «ζουν» πάνω από 500 ήδη φυτών, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Η εταιρεία έχει, επίσης, πλέον ιδιόκτητες καλλιέργειες βοτάνων 80 στρεμμάτων στον Όλυμπο και 90 στρεμμάτων στην Αρκαδία, όπως επίσης και 1.500 κυψέλες στην Αττική, στην Άνδρο, στη Βοιωτία και στην Αρκαδία, τις οποίες διαχειρίζονται 12 συνεργαζόμενοι παραγωγοί μέσω συμβολαίων.

Πάνω 10% οι τιμές παραγωγού

Δεδομένου, ωστόσο, ότι όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιανάς το βιολογικό μέλι που παράγεται στην Ελλάδα είναι 80 τόνοι και το συμβατικό 16.000 τόνοι, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσος χώρος υπάρχει για την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας. Η Symbeeosis πληρώνει τους μελισσοκόμους με τους οποίους συνεργάζεται 10% ακριβότερα από τις τιμές της αγοράς, εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τα προϊόντα που δημιουργούνται. «Μετά από το ταξίδι μου στην Apivita, θέλω να μοιραστώ με τη νέα ομάδα της Symbeeosis, με τους αγρότες, τους μελισσοκόμους, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας, το νέο όραμά μας.

Ένα όραμα που θα στηρίζεται στην αναγεννητική οικονομία, στο ευ και αεί επιχειρείν, δημιουργείν και καινοτομείν, στην αναγεννητική καλλιέργεια και στην αναγεννητική μελισσοκομία, με σκοπό την παραγωγή και διάθεση προϊόντων για τη διατροφή, την υγεία και το ευ ζην», τονίζει ο κ. Κουτσιανάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εταιρεία εφαρμόζει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, προκειμένου να αξιοποιήσει την τεχνολογία στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Τόσο το μέλι όσο και τα βότανα έρχονται στην παραγωγική μονάδα της Symbeeosis από τα αντίστοιχα μέρη της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται με βάση τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες που έχουν ανάγκη, δεδομένου ότι το μέρος της καλλιέργειας σχετίζεται με τα συστατικά που θα έχουν.

Τέσσερις κατηγορίες προϊόντων

Τα προϊόντα Symbeeosis, βασισμένα αποκλειστικά σε φαρμακευτικά φυτά και μελισσοκομικά συστατικά, είναι ελληνικά, πιστοποιημένα, βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Ελληνικό Τσάι του Βουνού, Ελληνικά Βότανα, Λειτουργικό Μέλι, Συμπληρώματα Διατροφής. Όπως ανακοινώθηκε, ήδη κυκλοφορούν προϊόντα από τις τρεις πρώτες κατηγορίες. Τα συμπληρώματα διατροφής θα είναι σύντομα διαθέσιμα και φιλοδοξούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα, καθώς θα είναι 100% φυσικά, χωρίς συνθετικά ή αρώματα, βασισμένα μόνο σε φαρμακευτικά φυτά και πρόπολη.

Στην πρώτη κατηγορία «Ελληνικό Τσάι του Βουνού» έχουν δημιουργηθεί έξι προϊόντα, τα μοναδικά, όπως τονίστηκε, που είναι εμπλουτισμένα με εξαιρετικά δραστικά ξηρά εκχυλίσματα τσαγιού του βουνού. Η κατηγορία «Ελληνικά Βότανα» περιλαμβάνει χαμομήλι, μελισσόχορτο, λουίζα, μέντα, τσουκνίδα και δίκταμο, ενώ τα λειτουργικά βιολογικά μέλια με δραστικά εκχυλίσματα (όπως το Greek Organic Honey product and Turmeric, που περιλαμβάνει δραστικό ξηρό εκχύλισμα κουρκουμά), δημιουργήθηκαν μέσα από τη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία της βιώσιμης μελισσοκομίας.