Βιολογικά: Πράσινο φως για αύξηση των εκτάσεων βιολογικής μηδικής

Με ανεβασμένα στρέμματα έκλεισε ο κύκλος της φθινοπωρινής σποράς μηδικής. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι αυξητικοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και στις ανοιξιάτικες σπορές, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό από την εφαρμογή του νέου προγράμματος των Βιολογικών, στο οποίο η μηδική παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω της στρεμματικής ενίσχυσης, που κυμαίνεται περίπου στα 60 ευρώ, αλλά και των μειωμένων εισροών λόγω της πολυετούς διαρκείας.

Υπήρξαν περιπτώσεις όπου χιλιάδες στρέμματα ξηρικής μηδικής είχαν ενταχθεί στο καθεστώς βιολογικής γεωργίας με μοναδικό σκοπό την επιδότηση. Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σημαντικά χαμηλές, με αποτέλεσμα να γίνονται μία με δύο κοπές μόνο ετησίως.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός από τη Θεσσαλιώτιδα, ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και σημαντική άνοδο της τιμής, σε συνδυασμό με μεγάλη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά, το «αγκάθι» της άρδευσης, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευτεί, παραμένει.

«Είναι ένα φυτό με σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και το κόστος άρδευσης έχει ανέβει υπέρμετρα. Το γεγονός, όμως, ότι δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση είναι κάτι που οι παραγωγοί το λαμβάνουν σημαντικά υπόψη τους στις τελικές τους επιλογές».

Εστιάζοντας στο θέμα της βιολογικής γεωργίας, ο κ. Πετρόπουλος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος αφενός για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για την αξιοποίηση του προϊόντος γενικότερα.

«Στην αγορά το προϊόν πωλείται ως συμβατικό και ας παράγεται με βιολογικό τρόπο. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της μηδικής, τη βλέπουμε ως μία απλή ζωοτροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ακόμη και αυτή δεν την καταγράφουμε, ώστε να γνωρίζει και ο κτηνοτρόφος τι ακριβώς αγοράζει».

Άδειες οι αποθήκες

Για μια χρονιά που ξεκινά χωρίς προϊόν στις αποθήκες μέσα στην καρδιά του χειμώνα κάνει λόγο ο Βασίλης Παναγιώτου από την Αλίαρτο. Υποστηρίζει ότι έχει φύγει πάνω από το 90% των αποθεμάτων και ο Φεβρουάριος με τον Μάρτιο που έρχονται «θα είναι δύσκολοι μήνες για τους κτηνοτρόφους. Σήμερα, η τιμή πώλησης του προϊόντος έχει φτάσει στα 32 λεπτά το κιλό, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, που κυμαινόταν στα 18 με 20 λεπτά».

Συγκρίνοντας τη μηδική με άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, ο κ. Παναγιώτου βλέπει ότι χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης. «Μπορεί το βαμβάκι να έχει τον αέρα της τιμής, αλλά έχει και σημαντικό κόστος παραγωγής, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών. Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, πιστεύω ότι λόγω του κόστους των εισροών σε λιπάσματα φυτοφάρμακα αρδεύσεις και άλλα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι μειωμένες».

Επίσης, εκτιμά ότι οι προετοιμασίες για τις σπορές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, με σπορές τον Μάρτιο, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Και αυτόν όμως τον απασχολεί ιδιαίτερα το κόστος άρδευσης, που έχει ανέβει υπέρμετρα, «με αποτέλεσμα να αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Άσπαρτα χωράφια λόγω βροχών

Μπορεί να αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μηδικής το φθινόπωρο, υπήρξαν όμως περιπτώσεις που οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Όπως αναφέρει ο Δήμος Κατσής, γεωπόνος και έμπορος σπόρων από την Καρδίτσα, «λόγω των βροχοπτώσεων, ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών άφησε τα χωράφια του άσπαρτα για την άνοιξη. Όλα πάντως δείχνουν ότι η μηδική θα έχει αξιόλογη παρουσία φέτος. Η ζήτηση του προϊόντος είναι σημαντικά αυξημένη, όπως επίσης και η τιμή, που ξεπερνά τα 30 λεπτά κιλό. Τα θετικά αυτά στοιχεία ενισχύουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Αναφερόμενος στο επικείμενο πρόγραμμα Βιολογικών, ο κ. Κατσής άφησε αιχμές για τον τρόπο παραγωγής της βιολογικής μηδικής, αλλά και της διάθεσής της στην αγορά. «Δεν είναι δυνατόν ο Νομός Γρεβενών, όπου στο σύνολό του απαρτίζεται από ξερικές καλλιέργειες, να κάνει χρήση της βιολογικής γεωργίας με αυτοσκοπό μόνο την επιδότηση. Θα πρέπει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται να έχει περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και λιγότερα αριθμητικά. Η βιολογική γεωργία και η μηδική, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο ίδιος.