Bioma stores, το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα με αποκλειστικά βιολογικά γεωργικά εφόδια

Στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος αποκλειστικά βιολογικών γεωργικών εφοδίων στην Ελλάδα, για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, προχώρησε το Κτήμα Bioma-Βιολογικό Φυτώριο, που δραστηριοποιείται για πάνω από δύο δεκαετίες στην παραγωγή βιολογικών αρωματικών φυτών και κηπευτικών και στο πεδίο της οικολογικής γεωργίας.

Το κατάστημα, με τα αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, είναι το μικρότερο «αδερφάκι» του όλου πρότζεκτ, που αφορά την επιχείρηση και κυρίως της φιλοσοφίας που τη διακατέχει.

«Είμαι γεωπόνος και το αντικείμενό μου εδώ και 18 χρόνια ήταν η παραγωγή προϊόντων της ελληνικής γης, δηλαδή να ξαναβρούμε ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες σε συνεργασία με πανεπιστήμια και παραγωγούς και να φτιάξουμε προϊόντα κηπευτικών, αρωματικών φυτών κ.ά. για τη δημιουργία προϊόντων υπεραξίας», τονίζει ο Δημήτρης Μαχαιρίδης, ιδιοκτήτης του Φυτωρίου Αρωματικών Φυτών και Κηπευτικών Βιολογικής Γεωργίας «Bioma».

Όπως λέει, αυτό που στήθηκε πρώτο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια –και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη–, ήταν το πιστοποιημένο, βιολογικά, φυτώριο. «Η βασική δραστηριότητα είναι το φυτώριο Bioma. Έχουμε, μεταξύ άλλων, 800 παραγωγούς σε όλη τη χώρα με αρωματικά φυτά, 500 με κηπευτικά και κοντά σε όλους αυτούς έχουμε εντάξει το τελευταίο διάστημα και το κατάστημα των βιολογικών εφοδίων, που είναι μια καινοτομία», επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης.

Βιολογικά γεωργικά εφόδια

Όπως όλες οι καινοτόμες ιδέες, το όλο ζήτημα με τα αποκλειστικά βιολογικά γεωργικά εφόδια βρίσκεται καθημερινά και με βάση τις ανάγκες υπό διαμόρφωση. «Είμαστε σε φάση που το μελετάμε και θα έχουμε τεκμηριωμένη άποψη σε δύο χρόνια. Δεν είναι η κορωνίδα της δουλειάς μας. Αυτή παραμένει το φυτώριο και η παράδοση των σπόρων πόρτα-πόρτα, μια καινοτομία ευρωπαϊκή, ενώ για τους επαγγελματίες ότι προσφέρουμε την πρόταση της άλλης γεωργίας», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Bioma».

Το νέο κατάστημα είναι μια εμπορική δραστηριότητα που εστιάζει στη βιολογική λίπανση, στη φυτοπροστασία, στη διάθεση σπόρων, φαρμάκων και γενικότερα υλικών και προϊόντων χρήσιμων για τη γεωργική πρακτική. Σκοπός είναι να αναπτυχθεί στο μέλλον περισσότερο.

«Εμείς εδώ έχουμε μια άλλη πρόταση για τη γεωργία. Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν βιώσιμο κλάδο, να παρέχουμε στον παραγωγό που θα μας εμπιστευτεί ένα δωρεάν business plan, ένα διαφημιστικό σχέδιο, συμβουλές και υπηρεσίες με την ομάδα των γεωπόνων της εταιρείας και τη φιλοσοφία ότι είμαστε δίπλα τους πολλαπλά. Γι’ αυτό και ονομάσαμε την εταιρεία ‘‘Bioma’’ για να δώσουμε στους παραγωγούς να καταλάβουν ότι καλλιεργώντας ό,τι καλλιεργούν όλοι οι υπόλοιποι, δεν υπάρχει προοπτική.

Πρέπει να ξαναδούμε το ντοματάκι Σαντορίνης, την πιπεριά Φλωρίνης και να δημιουργήσουμε υπεραξίες, συσκευάζοντας τα προϊόντα, τα οποία θα έχουν μια απίστευτη γεύση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης και προσθέτει: «Εάν δεν διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό, δεν μπορείς να επιβιώσεις. Μπορείς, όμως, να ανταγωνιστείς μέσα από μια ιστορία ενός σπόρου, ενός καρπού και τη συσκευασία του. Δεν είναι δυνατόν να προχωράμε μόνον με υβρίδια και να θέλουμε να ανταγωνισμό».

Σε ό,τι αφορά τα ίδια τα βιολογικά εφόδια και εάν είναι ακριβότερα από τα συμβατικά, ο κ. Μαχαιρίδης υπογραμμίζει πως τα βιολογικά είναι πολύ πιο ήπια και η χρήση τους γίνεται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη και λόγος. Συνεπώς, τα έξοδα, όπως λέει, δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Το Κτήμα Bioma

Το βιολογικό φυτώριο βρίσκεται στην Αριδαία Νομού Πέλλας. Πολλαπλασιάζει αρωματικά φυτά, κηπευτικά και φράουλες. Από το 2006, το φυτώριο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματός του και των παραγγελιών μπορεί και στέλνει σε όλη τη χώρα ένα δέμα, ένα κουτάκι δηλαδή, με φυτά για τον κήπο του ενδιαφερόμενου. Ταυτόχρονα, ο αγοραστής μπορεί να αγοράσει σπόρους, λιπάσματα και άλλα χρήσιμα για την ερασιτεχνική καλλιέργειά του. Για τους επαγγελματίες, υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα γεωργικά εφόδια που μπορεί να προμηθευτεί.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιούνται είναι το μεγάλο επιχειρείν και οι εξαγωγικές εταιρείες, με φυτείες 100-300 στρ. με αρωματικά ή κηπευτικά φυτά. Την ίδια ώρα, το «Βioma», στο κομμάτι των αρωματικών φυτών, έχει ως πελάτες πολύ γνωστές εταιρείες, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στα φυσικά καλλυντικά, η Apivita ή ο Korres».

Το Bioma, αυτήν τη στιγμή, θεωρείται το μεγαλύτερο φυτώριο στα Βαλκάνια στο είδος του, ενώ εκτός της ελληνικής αγοράς, που έχει παρουσία από το 2005, η εταιρεία εξάγει σε ακόμη πέντε χώρες. «Αυτό που υπάρχει σήμερα στο κατάστημα είναι μια εξέλιξη του φυτωρίου. Παράγουμε φυτά και έχουμε παρουσία σε πέντε χώρες. Το φυτώριό μας σήμερα έχει 300 ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες, κατοχυρωμένες και είναι διαθέσιμες για οποιονδήποτε τις θελήσει», καταλήγει ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης του Κτήματος.