Βιομηχανική Ντομάτα: Ανησυχία ΘΕΣΤΟ για το μποτιλιάρισμα στα εργοστάσια

Έντονος προβληματισμός παρατηρείται στις τάξεις των ντοματοπαραγωγών-μελών του ΘΕΣΤΟ, με αφορμή το μποτιλιάρισμα των φορτηγών στις εισόδους των εργοστασίων, με τα οποία συνεργάζεται ο συνεταιρισμός, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη καθυστερεί την πορεία της συγκομιδής.

Το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο, αφού δεν έχει συγκομισθεί σχεδόν η μισή ντομάτα, μια και για τη συλλογή της απαιτείται ραντεβού μεταξύ μεταποιητή και παραγωγού. Ευχή όλων είναι να βοηθήσει ο καιρός και να μην υπάρξουν βροχοπτώσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην παραγωγή, σε μία χρονιά η οποία εξελίσσεται άριστα, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΘΕΣΤΟ, Χρήστου Σουλιώτη, στην «ΥΧ»: «Δυστυχώς, οι φόβοι μου επαληθεύονται. Το γεγονός ότι οι φυτεύσεις πήγαν πίσω δημιούργησαν μία πίεση συλλογής στα εργοστάσια, τα οποία έχουν συγκεκριμένη δυνατότητα απορρόφησης, ιδιαίτερα στην αποφλοιωμένη ντομάτα που έχει εμπορική αξία.

Το προϊόν δεν μπορεί να παραμένει στα φορτηγά, καθώς υποβαθμίζονται τα brix και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέχρι τώρα έχουμε συλλέξει το 50% της παραγωγής. Όσο παραμένει η υπόλοιπη σοδειά στο χωράφι, δικαιολογημένα εντείνεται η ανησυχία μας, καθώς μία πιθανή έντονη βροχόπτωση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν ξεκίνησαν οι συλλογές ντομάτας σε Καρδίτσα, Βοιωτία και Τρίκαλα, εξέλιξη που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη συμπίεση στη διαδικασία απορρόφησης του προϊόντος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα απορρόφησης ντομάτας, σε ημερησία βάση είναι 4.500 τόνοι από τα δύο εργοστάσια του Νομικού, 2.500 τόνοι από την Damavand στα Φύλλια Καρδίτσας, 650 τόνοι από την Agrofarma και 300 τόνοι από την Delmonte.