Βιομηχανική ντομάτα: Αυξημένα τα στρέμματα, «αγκάθια» η συγκομιδή και η απορρόφηση

Ολοκληρώνονται προς τα τέλη Μαΐου οι προγραμματισμένες φυτεύσεις της βιομηχανικής ντομάτας. Σε σχέση με την περσινή περίοδο, κυριαρχεί αυξητική τάση από περιοχή σε περιοχή. Οι τιμές του προϊόντος, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, δείχνουν ότι η προτίμηση των παραγωγών στρέφεται προς τη βιομηχανική ντομάτα. Αν και το κόστος μοιάζει συγκριτικά μεγαλύτερο από ό,τι στα άλλα προϊόντα, οι παραγωγοί επιλέγουν αυτή την καλλιέργεια τη δεδομένη περίοδο.
Η στροφή, όμως, μεγάλου αριθμού παραγωγών και –κατ’ επέκταση– στρεμμάτων προς τη βιομηχανική ντομάτα δημιουργεί και αυξημένους φόβους ως προς τη δυνατότητα απορρόφησης του προϊόντος κατά τη διάρκεια της συλλογής. Μπορεί να έχει γίνει προγραμματισμός με βάση τις δυνατότητες των εργοστασίων, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στην παραγωγή.
Ο Μιλτιάδης Αγγελόπουλος, ντοματοπαραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ από τα Φάρσαλα, κάνει λόγο για μία αύξηση πάνω από 40% στην περιοχή του. Όπως υποστηρίζει, οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα και η συλλογή τους θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Προβληματίζεται, όμως, για τον όγκο της παραγωγής, αλλά και τις δυνατότητες των συλλεκτικών μηχανών ως προς το αν θα μπορέσουν να καλύψουν τυχόν μετακίνηση του χρόνου της συλλογής, λόγω των καιρικών συνθηκών.
«Όταν έχουμε βροχοπτώσεις, δεν γίνεται εύκολα η συλλογή, με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο προγραμματισμός. Φέτος, τα στρέμματα είναι περισσότερα στην περιοχή μας και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς παραγωγούς. Εάν έχουμε την παραγωγή συγκεντρωμένη σε μία περίοδο, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα εμείς στη συλλογή, όπως και τα εργοστάσια στην απορρόφηση, διότι οι δυνατότητές τους είναι συγκεκριμένες», σημειώνει.
Ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις στη Θήβα
Το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τη φύτευση της βιομηχανικής ντομάτας κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο επιβεβαιώνει ο Παναγιώτης Σαρακοστιανός, ντοματοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών της Βοιωτίας. Όπως μας ενημερώνει, «από τη Θήβα έχουν ενταχθεί στην καλλιέργεια πολλοί νέοι παραγωγοί, με αποτέλεσμα να κοπούν 400 στρέμματα από το σύνολο των αιτήσεων».
Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι οι απαιτήσεις μεταφοράς του προϊόντος στον Δομοκό και τη Θεσσαλία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους ίδιους και στέκεται στην ανάγκη επαναλειτουργίας του εργοστασίου μεταποίησης ντομάτας στην Αλίαρτο Βοιωτίας. «Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, οι εργασίες της μεταποίησης του προϊόντος έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλία. Στο εργοστάσιο της Αλιάρτου, το μόνο που χρησιμοποιείται είναι το τμήμα συσκευασίας του μεταποιημένου προϊόντος», εξηγεί.
Υπερβαίνουν τα 5.000 στρέμματα οι εκτάσεις στον Δομοκό
Πάνω από 5.000 στρέμματα δείχνουν να έχουν φυτευτεί στον Δομοκό, σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξίου, πρόεδρο του ΑΣΟΠ Ξυνιάδας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τη φετινή περίοδο παρουσιάζεται αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των τοπικών παραγωγών για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας και δηλώνει ότι αυτή την εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της φύτευσης.
«Εάν από την πλευρά της μεταποίησης ακολουθηθούν πολιτικές στήριξης του προϊόντος, θα υπάρχει μέλλον για την καλλιέργεια και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των παραγωγών», δηλώνει ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Ξυνιάδας, Κώστας Αλεξίου
«Στον συνεταιρισμό μας συμμετέχουν ως ενεργά μέλη πάνω από 450 παραγωγοί. Η φετινή χρονιά δείχνει να είναι ιδιαίτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες και για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να προγραμματίσουμε την παραγωγή μας χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας ενισχύουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ωστόσο προβληματιζόμαστε για τις όψιμες παραγωγές, στις οποίες οι καρποί παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία λόγω των υγρασιών», επισημαίνει ο κ. Αλεξίου.
Αναφερόμενος στην προοπτική του προϊόντος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών. «Εάν από την πλευρά της μεταποίησης ακολουθηθούν πολιτικές στήριξης του προϊόντος, θα υπάρχει μέλλον για την καλλιέργεια στην περιοχή μας και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των παραγωγών». Κλείνοντας, ο κ. Αλεξίου υποστηρίζει ότι «οι τιμές που θα ακολουθηθούν για την τρέχουσα περίοδο κυμαίνονται από 135 έως 150 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την εποχή συλλογής, όπως επίσης και την ποιότητα, έτσι όπως αυτή μεταφράζεται από τις αποφάσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων».
Τριπλασιασμός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της Καρδίτσας
Για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Απόστολος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Καρδίτσας. Όπως δηλώνει, «η διαδικασία της φύτευσης βαίνει προς το τέλος της και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή θα ξεπεράσουν τα 1.200 στρέμματα, από τα 400 που φυτεύτηκαν την περσινή χρονιά».
Ο ίδιος αναφέρει, ακόμη, ότι έχουν γίνει οι συμβάσεις, αλλά θα είναι δύσκολη η χρονιά και ίσως υπάρξει κίνδυνος στην απορρόφηση των ποσοτήτων που θα παραχθούν. «Κατά την περίοδο της συλλογής απαιτούνται μηχανήματα, όπως επίσης και μεταφορικά μέσα, κάτι το οποίο είναι δυσεπίλυτο να προγραμματιστεί, λόγω των καιρικών συνθηκών». Τέλος, υποστηρίζει ότι «το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με αποτέλεσμα, αν δεν γίνει καλή διαχείριση, να υπάρχει κίνδυνος ο παραγωγός να τεθεί εκτός προϋπολογισμού».