Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Βιομηχανική ντομάτα: Εγγυημένα και φέτος τα 150 ευρώ/τόνο για τους παραγωγούς-μέλη του κλαμπ Νομικός

14/11/2023
4' διάβασμα
viomichaniki-ntomata-engyimena-kai-fetos-ta-150-evro-tono-gia-tous-paragogous-meli-tou-klab-nomikos-306457

Ως προμήνυμα για τα τιμολογιακά δεδομένα της επόμενης καλλιεργητικής σεζόν στη βιομηχανική ντομάτα θα μπορούσε να εκληφθεί η ελάχιστη εγγυημένη τιμή που «κλειδώνουν» οι παραγωγοί-μέλη του κλαμπ της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός.

Όπως γνωστοποίησε ήδη στους συνεργαζόμενους συνεταιρισμούς και στις Ομάδες η βιομηχανία, η τιμή αυτή είναι 150 ευρώ/τόνο, δηλαδή όσο και πέρυσι, ενώ, βάσει των προνομίων που ούτως ή άλλως προβλέπει το κλαμπ, θα έχουν και προτεραιότητα στις δηλώσεις καλλιέργειας. Το αβαντάζ αυτό ενδεχομένως να αποδειχθεί σημαντικό αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες –πρώιμες, ασφαλώς– εκτιμήσεις για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

«Προφανώς, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή τάση, ωστόσο από τις κινήσεις των παραγωγών και το ενδιαφέρον που εισπράττουμε διαβλέπουμε ότι θα έχουμε μια διεύρυνση των στρεμμάτων και, μάλιστα, σημαντική», σημειώνει στην «ΥΧ» ο Θωμάς Τσιαγκλάνης, διευθυντής των εργοστασίων Φαρσάλων και Δομοκού της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός. Την εκτίμηση αυτή υποστηρίζουν τόσο η, σε γενικές γραμμές, καλή πορεία της καλλιέργειας όσο και η κάθε άλλο παρά ελκυστική εικόνα ανταγωνιστικών καλλιεργειών, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι.

«Μέχρι την ‘‘έλευση’’ του Daniel στη Θεσσαλία, η καμπάνια για τη βιομηχανική ντομάτα κυλούσε εξαιρετικά, με τις αποδόσεις να ανέρχονται μεσοσταθμικά στους 9 τόνους/στρέμμα και τα brix να καταγράφουν ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 5», εξηγεί ο κ. Τσιαγκλάνης. Τα νούμερα αυτά, όπως προσθέτει ο ίδιος, «μεταφράζονται» σε αντίστοιχη οικονομική ανταπόδοση. «Εύλογα οι παραγωγοί με τους οποίους μιλάμε εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς για κάποιον που ‘‘έπιασε’’ τη μέση απόδοση τα έσοδα έφτασαν από 400 έως 600 ευρώ/στρέμμα», υπογραμμίζει.

Βάσει των παραπάνω, το πιθανότερο είναι οι κρούσεις που θα δεχτεί η Νομικός φέτος να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 19.000 στρέμματα που συμβολαιοποιήθηκαν την περσινή καλλιεργητική περίοδο σε πανελλαδικό επίπεδο για λογαριασμό της. Το κρίσιμο, βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, είναι η «χρονική διασπορά» των φυτεύσεων. «Επειδή είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της θεομηνίας, πιθανολογούμε ότι η πλειονότητα των παραγωγών θα θέλει να συγκομίσει τον Αύγουστο. Ωστόσο, τα περιθώρια για το συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο δεν είναι απεριόριστα για τη βιομηχανία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα ‘‘μποτιλιαρίσματος’’ που παρατηρήθηκαν φέτος αλλού», τονίζει ο κ. Τσιαγκλάνης.

Σε πρώτη φάση, η ΑΒΕΚ Δ. Νομικός θα κάνει αποδεκτές, όπως έχει δεσμευθεί άλλωστε, τις δηλώσεις καλλιέργειας των μελών του κλαμπ. Κατόπιν, και προς το τέλος του χρόνου, θα περιμένει να λάβει τις αντίστοιχες προθέσεις καλλιέργειας από τις Ομάδες Παραγωγών, ούτως ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στον σχεδιασμό των κατανομών. «Αν έχουμε τη δυνατότητα μιας πλήρους κατανομής της καλλιέργειας σε ένα εύρος 60 ημερών, θα μπορούμε να κάνουμε αποδεκτές περισσότερες αιτήσεις και να έχουμε μεγάλη αύξηση στις εκτάσεις. Οι μεγάλοι παραγωγοί των 200-300 στρεμμάτων βέβαια ούτως ή άλλως ‘‘απλώνουν’’ τις φυτεύσεις σε ένα διάστημα έξι εβδομάδων. Οπότε, πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο ζήτημα κυρίως με τους μικρομεσαίους, ιδίως στη Θεσσαλία», επισημαίνει ο κ. Τσιαγκλάνης.

Όσον αφορά τα φετινά τιμολόγια, τονίζει ότι είναι αρκετά νωρίς για να καταλήξει η βιομηχανία σε κάποια οριστικά νούμερα, αν και παραδέχεται ότι τα 150 ευρώ/τόνο που εγγυάται η ΑΒΕΚ Δ. Νομικός στα μέλη του κλαμπ δίνουν, τρόπον τινά, τον τόνο της σεζόν. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα επηρεάσει τις τελικές τιμές των προϊόντων και η αύξηση της φετινής παγκόσμιας παραγωγής», σημειώνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Βιομηχανικής Ντομάτας (WPTC), η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί το 2023 σε 44,2 εκατ. τόνους έναντι 38 εκατ. τόνων το 2022.