Βιομηχανική Ντομάτα: Μεγάλο το πλήγμα στις όψιμες φυτεύσεις από την θεομηνία
Πάνω στη συλλογή των όψιμων φυτεύσεων «πέτυχε» την καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία η θεομηνία, βάζοντας ένα ακόμα εμπόδιο σε μια σεζόν που ξεκίνησε προβληματικά, αλλά έδειχνε να «περπατά» καλύτερα καθώς προχωρούσε η συγκομιδή, τόσο σε όρους αποδόσεων, όσο και ποιότητας.
Ο Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, εκτιμά ότι οι εκτάσεις που δεν έχουν συλλεχθεί σε Θεσσαλία και Βοιωτία ανέρχονται σε 8.000 στρέμματα. «Σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα χωράφια αυτά δεν θα μπορέσουν να μπουν μηχανές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», προσθέτοντας ότι «κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση σε Μαγνησία και Βοιωτία όπου, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κάποιες ποσότητες θα συγκομιστούν, έστω και με τα χέρια και με τον καρπό βέβαια να είναι σοβαρά υποβαθμισμένος».
«Οι αποζημιώσεις ωχριούν»
Όπως προσθέτει ο ίδιος, σε δεινή θέση βρίσκονται ιδίως οι παραγωγοί με μεγάλο ποσοστό όψιμων φυτεύσεων: «Δυστυχώς, η οικονομική ζημιά είναι τεράστια, αν σκεφτεί κανείς ότι είχαμε συμβόλαια με 150 ευρώ/τόνο στα 5 brix και τώρα η αποζημίωση που προβλέπεται να πάρουμε θα υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο τιμών της τελευταίας τριετίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούμε να υποδείξουμε στον οργανισμό ότι το καλλιεργητικό κόστος φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, επομένως δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις αποζημιώσεις», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, η ειρωνεία είναι ότι λίγο πριν την άφιξη του «Daniel» οι αποδόσεις στα χωράφια με τις όψιμες ντομάτες έφταναν ακόμα και πάνω από τους 12 τόνους ενώ τα brix συχνά ξεπερνούσαν τα 5,50.
Παρόμοια εικόνα έχει και ο Θωμάς Τσιαγκλάνης, διευθυντής των εργοστασίων Φαρσάλων και Δομοκού της Νομικός. «Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή με τις φυτεύσεις και αργότερα με τον περονόσπορο, η καμπάνια κυλούσε εξαιρετικά και βιώναμε την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, αν όχι και 20ετίας», σημειώνει στην «ΥΧ».
«Από τις συμβολαιοποιημένες εκτάσεις μας, εκκρεμούσε η συγκομιδή σε 4.000 στρέμματα. Εξ αυτών, τα 1.000 ήταν στη Βοιωτία και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η συλλογή βρίσκεται σε εξέλιξη, με κάποια προβλήματα λόγω του ύψους της βροχής, όχι όμως ασυνήθιστα», εξηγεί. «Τα άλλα 3.000 στρέμματα βρίσκονταν στη Θεσσαλία και εκτιμούμε ότι τα 1.000 από αυτά δεν θα μπορέσουν να μαζευτούν. Στα υπόλοιπα 2.000 η συλλογή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και με μεγάλες δυσκολίες βέβαια. Ενδεικτικά, μια μηχανή που υπό κανονικές συνθήκες “βγάζει” 7-8 φορτηγά την ημέρα, τώρα μετά βίας φτάνει τα 1-2», συμπληρώνει.
Σε μια έμπρακτη ένδειξη συμπαράστασης προς τους παραγωγούς, η εταιρεία έφερε χρονικά πιο μπροστά το πριμ οψιμότητας που ισχύει πλέον από τις 12/9, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία προχώρησε στο διπλασιασμό του από τα 10 στα 20 ευρώ. Παράλληλα, παρέχει έκπτωση 50% στα ποιοτικά ελαττώματα.
Σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η Ντάμαβαντ, όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, Γιώργος Βασιλειάδης. «Για τις ποσότητες που παραλαμβάνουμε από όλες τις περιοχές στο διάστημα 7/9-20/9 δίνουμε επιπλέον 10 ευρώ/τόνο και για τη Θεσσαλία διπλασιάζουμε στα 20 ευρώ/τόνο το πριμ οψιμότητας το οποίο μάλιστα από 21/9 αυξάνεται έτι περαιτέρω στα 25 ευρώ/τόνο», σημειώνει.