Βιομηχανική ντομάτα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών από την αξιόπιστη και σύγχρονη οργάνωση παραγωγών της «ΘΕΣΤΟ»

Στόχος η βελτίωση της καλλιέργειας στον θεσσαλικό κάμπο
16/06/2024
3' διάβασμα
viomichaniki-ntomata-ypsilon-poiotikon-prodiagrafon-apo-tin-axiopisti-kai-sygchroni-organosi-paragogon-tis-thesto-323766

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα παράγωγα της βιομηχανικής τομάτας ανήκουν στα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας με σημαντικά θετικό μάλιστα εμπορικό ισοζύγιο. Για τη Θεσσαλία και κυρίως για τον Νομό Λάρισας, η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας αποτελεί στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας και μία από τις πιο σταθερές σε απόδοση βιομηχανικές καλλιέργειες. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολλών εκατομμυρίων που επενδύθηκαν την τελευταία δεκαετία στην καλλιέργεια, της υψηλής εξειδίκευσης των παραγωγών μας και του πλέον άριστου κλίματος για την ανάπτυξή της.

Για εμάς, η ολοκληρωμένη διαχείριση αποτελεί μία λογική προσέγγιση διαχείρισης ολόκληρης της γεωργικής εκμετάλλευσης. Είναι η ισόρροπη μέριμνα για το περιβάλλον, αλλά και για την ποιότητα των προϊόντων. Περιβάλλον που δεν είναι μόνον η φύση, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον των παραγωγών μας. Ποιότητα που δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά και η ασφάλεια της κατανάλωσης των τροφίμων μας. Όλα αυτά βέβαια με αξιόπιστη σήμανση, η οποία να πιστοποιεί και να παραπέμπει στην ολοκληρωμένη διαχείριση ως σύστημα παραγωγής, έτσι ώστε η ταυτότητα των γεωργικών μας προϊόντων να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Η αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη λογική διαχείρισης των καλλιεργειών, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης της εκμετάλλευσης, όσο και σε επίπεδο εισχώρησης νέων τεχνολογιών και εκμηχάνισης της παραγωγικής διαδικασίας, έχει δώσει νέα πνοή στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου.

Οι δράσεις της Οργάνωσης Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας «ΘΕΣΤΟ» επεκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της καλλιέργειας και έχουν ως κύριο στόχο τη συνεχή βελτίωση του καθαρού οικονομικού αποτελέσματος των μελών της, μέσω της επιστημονικής και χρηματοοικονομικής στήριξής τους, της μείωσης του κόστους παραγωγής, της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο-καλλιεργητή. Σε αυτή την πορεία, όμως, δεν είμαστε μόνοι μας ούτε λειτουργούμε με αυτό το σκεπτικό. Ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε, διαμορφώνουμε τις εξελίξεις.

Επενδυύσεις πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% σε μηχανολογικό εξοπλισμό, το 18% σε δράσεις ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, το 2,7% σε εκπαίδευση, το 2,6% σε έρευνα και το 1,7%

Προωθούμε την κοινή δράση και συμπόρευση Ομάδων Παραγωγών, μεταποιητών και πολιτείας, με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συμπράξεων, όπως Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών, Διεπαγγελματική Οργάνωση Βιομηχανικής Τομάτας κ.λπ.

Η Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας «ΘΕΣΤΟ», στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των Οπωροκηπευτικών, υλοποιεί δράσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που συνδέονται με την εν γένει βελτίωση της καλλιέργειας της βιομηχανικής τομάτας στον θεσσαλικό κάμπο. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε επενδύσει στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 75% σε μηχανολογικό εξοπλισμό, το 18% σε δράσεις ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, το 2,7% σε εκπαίδευση, το 2,6% σε έρευνα και το 1,7% σε ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Όλες οι ανωτέρω δράσεις έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΡΑΦΕΙ: