nέο κεφάλαιο στο βιβλίο της επιχειρηματικής του διαδρομής ανοίγει ο Βασίλης Παΐσιος, ο οποίος, μετά την πλήρη αποχώρησή του από την ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ που ο ίδιος ίδρυσε πριν από τρεις δεκαετίες, εστιάζει πλέον τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και στην καθιέρωση της MAGMA-AGRO ΑΕΒΕ στην εγχώρια αγορά.

Η εταιρεία, που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και στις νέες τεχνολογίες, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει από φέτος κιόλας δυναμικό ντεμπούτο στην αγορά, αρχικά με ειδικούς τύπους λιπασμάτων και με προϊόντα βιολογικής φυτοπροστασίας, ενώ το χαρτοφυλάκιό της θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Μιλώντας στην «ΥΧ» ο κ. Παΐσιος, εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια, προκειμένου η MAGMA να «πιάσει» το 100% των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων «και να φτάσει στα επίπεδα που οραματιζόμαστε». Ξεκινάει όμως από μια πολύ καλή βάση, έχοντας, όπως τονίζει, «ήδη ολοκληρώσει πολλά και σημαντικά βήματα σε εμπορικό και οργανωτικό επίπεδο».

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η στελέχωση της εταιρείας τους προηγούμενους μήνες «έτρεξε» με ταχύτατους ρυθμούς, φέρνοντας στο δυναμικό της αρκετά γνωστά και έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς εισροών. Μεταξύ άλλων, έχει οργανωθεί Τμήμα Πωλήσεων που περιλαμβάνει επτά άτομα, Τεχνικό Τμήμα με τέσσερα άτομα, ενώ στο σύνολό του το προσωπικό αριθμεί 76 εργαζόμενους. Στο τελικό στάδιο βρίσκονται επίσης ο σχεδιασμός του λογοτύπου και των νέων προϊόντων, καθώς και του τιμοκαταλόγου με τον οποίο η ΜΑGMA σύντομα θα «συστηθεί» στο αγοραστικό κοινό. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ταχεία δόμηση της εταιρείας. Νομίζω ότι έγινε όχι μόνο μια γρήγορη, αλλά και ιδιαίτερα ποιοτική δουλειά», σχολιάζει ο επιχειρηματίας.

Καινούργια μονάδα στην Κόρινθο

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται και η κατασκευή των καινούργιων εγκαταστάσεων στη Βιομηχανική Ζώνη Κορίνθου που περιλαμβάνουν κέντρο logistics και μονάδα παραγωγής νέων προϊόντων, ενώ η εταιρεία προχώρησε και στην ενοικίαση γραφείων στα Χανιά. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα γραφεία που ήδη διέθετε στην Αθήνα (στη Λεωφόρο Κηφισίας και στη Ν. Φιλαδέλφεια), στο εργοστάσιο και τις αποθήκες στα Οινόφυτα, καθώς και στο κέντρο διανομής στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το 2021 θα μας βρει παρόντες στην αγορά», σημειώνει ο κ. Παΐσιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με προϊόντα, τα οποία θα δώσουν και το στίγμα της ΜΑGMA. «Στη θρέψη, μέσω συνεργασιών με γνωστές εταιρείες του χώρου, θα έχουμε παρουσία στις μεγάλες καλλιέργειες, ενώ με ειδικά σκευάσματα θα μπούμε και σε θερμοκήπια και κηπευτικά. Στη φυτοπροστασία θα εστιάσουμε σε καλλιέργειες στις οποίες υπάρχουν ανάγκες βιολογικής καταπολέμησης, δεδομένων των συνεχών απαγορεύσεων και των περιορισμών στην γκάμα των συμβατικών χημικών προϊόντων. Στοχεύουμε σε λύσεις πιο ήπιες, λιγότερο ίσως αποδοτικές από την κλασική φυτοπροστασία, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα που, όμως, αποτελούν ένα πολύτιμο και συχνά το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια του ο παραγωγός», εξηγεί.

Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι γεωπόνοι και οι αγρότες θα μας αγκαλιάσουν, όπως έκαναν και πριν από τρεις δεκαετίες περίπου, όταν ξεκινήσαμε την ΑΛΦΑ. Νομίζω ότι όσοι συνδέθηκαν τότε μαζί μας δεν βγήκαν χαμένοι. Τα ίδιο υποσχόμαστε και σήμερα ως ΜΑGMA», προσθέτει.

Σε νέα φάση η αγορά εισροών

Παρά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, ο κ. Παΐσιος βλέπει αρκετά κοινά σημεία μεταξύ των δύο εγχειρημάτων. «Όπως τότε, έτσι και σήμερα η αγορά εφοδίων εισέρχεται σε μια νέα φάση. Νομίζω ότι ως κλάδος έχουμε πλέον την επιστημονική γνώση και την εμπειρία να οργανώσουμε τις ήπιες μορφές καταπολέμησης των ασθενειών. Μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα με τη γεωργία ακριβείας, ιδίως στο κομμάτι της λίπανσης, και σίγουρα μπορούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των νέων απαιτήσεων με τα βιοδραστικά και τα βιολογικά προϊόντα», καταλήγει.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο κ. Παΐσιος εκφράζει για άλλη μια φορά την επιθυμία το νέο επιχειρηματικό του όχημα να λειτουργήσει ως υποδοχέας (hub) και ως σημείο ώσμωσης νέων ιδεών απ’ όπου κι αν προέρχονται (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, συναδέλφους κ.λπ.).

Το «αντίο» στην ΑΛΦΑ μετά από 34 χρόνια κοινής πορείας

Με μια εκτενή και φορτισμένη συναισθηματικά ανακοίνωση, ο Βασίλης Παΐσιος γράφει τον επίλογο της παρουσίας του στην AΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ, όπου, μετά τη μεταβίβαση του 51% στην κινεζικών συμφερόντων Adama, διατηρούσε μέχρι το τέλος του 2020 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

«Η στιγμή είχε φτάσει και ο καθένας από τους δύο μετόχους επανατοποθέτησε τους στόχους του, μετά από τις τόσες αλλαγές του κλάδου. Ήταν ένα αναμενόμενο τέλος σε μια μακρόχρονη έντιμη συνεργασία. Εγώ δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να δρω όπως γνώριζα, κάτω από διαφορετική σχέση που αναγκαστικά θα είχα σε μια τεράστια εταιρεία. Και ένιωσα ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπιστώνοντας ότι η αναχώρησή μου προκαλεί όχι χαρά και ανακούφιση, αλλά συγκίνηση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο επιχειρηματίας.

«Η δεκαετία που έφυγε ήταν βαριά, με τα παλιά γνωστά προβλήματα για την Ελλάδα, στα οποία προστέθηκαν αυτά της πανδημίας», προσθέτει, δίνοντας όμως και μια αισιόδοξη νότα για τη χρονιά που ξεκίνησε: «Το 2021 είναι το αύριο. Είναι αυτό που μπορούμε να σχεδιάσουμε με δικαιολογημένα αισιόδοξο πλάνο. Η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Η οικονομία θα πάει καλύτερα μετά από χρόνια καθίζησης. Η ψυχολογία μας, τέλος, θα αντιδράσει θετικά, θα είναι το επακόλουθο μιας μακροχρόνιας κατάθλιψης.

Σε ό,τι αφορά όλους εμάς με κύρια ενασχόληση την αγροτική παραγωγή, οι οικονομικές συνέπειες μας έθιξαν λιγότερο, για προφανείς λόγους, όμως μας έθιξαν. Η ελληνική γεωργία έμεινε στάσιμη, ενώ οι δυνατότητες ανάπτυξής της είναι μεγάλες. Το επόμενο βήμα είναι αυτό της συνεχούς βελτίωσης και της εξωστρέφειας. Με λελογισμένη χρήση και όχι απόρριψη των μέσων που μας τροφοδοτεί η επιστήμη για τη φυτοπροστασία, τη θρέψη, το πολλαπλασιαστικό υλικό. Με αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων και των νέων τεχνολογιών. Συνοπτικά με αυτά που απαιτούν σοβαρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια για να δώσουν καρπούς. Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Σε αυτή την προσπάθεια, εγώ, η οικογένειά μου και πολλοί από τους παλιούς και άξιους συνεργάτες μου, αλλά και νέους θα είμαστε πάλι συναγωνιστές».