Βλέπει και το 1,20 ευρώ φέτος το ακτινίδιο Πυργετού

Πάνω από 2.500 τόνους το τονάζ του συνεταιρισμού

Σε φάση ολοκλήρωσης της συγκομιδής βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίου στην περιοχή «Δέλτα» Τεμπών, με τα χαμόγελα να κυριαρχούν, για πολλούς λόγους, στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού.

Η φετινή παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, καθώς αναμένεται αύξηση των ποσοτήτων, ενώ και η ποιότητα είναι η επιθυμητή. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα της αγοράς για το ακτινίδιο είναι ενθαρρυντικά, αφού υπάρχει αυξημένη καταναλωτική ζήτηση (και λόγω κορωνοϊού, μια και το ακτινίδιο θεωρείται ασπίδα κατά των ιώσεων), με αποτέλεσμα οι προσδοκίες των παραγωγών για υψηλότερες τιμές να είναι ρεαλιστικές.

Την ευνοϊκή αυτή συγκυρία για το προϊόν καλείται να εκμεταλλευτεί ο δραστήριος συνεταιρισμός, ο οποίος με τις επενδύσεις του σε εξοπλισμό, και με τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια στην αγορά, έχει καταφέρει να διευρύνει την γκάμα των συνεργατών του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θανάση Ευθυμίου, η φετινή σοδειά εξελίσσεται θετικά: «Η κλιματική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ακτινίδιο, όσο τα άλλα προϊόντα. Έτσι, από τους περσινούς 500 τόνους, φέτος ευελπιστούμε να φτάσουμε τους 2.500-3.000 τόνους ως περιοχή Τεμπών. Αν μάλιστα δεν είχαμε τον παγετό της άνοιξης και τον παρατεταμένο καύσωνα του Αυγούστου, θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερο τονάζ», επισημαίνει στην «ΥΧ».

Αυξάνονται οι φυτεύσεις

Η εμπειρία των παραγωγών στις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, το μεράκι και το κλίμα της περιοχής, έχουν συντελέσει στην εξασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, καθώς τα 6+ brix θεωρούνται δεδομένα, ενώ κάποιοι κυνηγούν και
τα 7. Οι τιμές παραγωγού (από το χωράφι) αναμένεται να αυξηθούν από τα 75 λεπτά το κιλό, που ήταν πέρυσι, στα 90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό. Στην ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα, η τιμή θα φτάσει και το 1,20 ευρώ/κιλό.

Ο κ. Ευσταθίου εκτιμά πως «χρόνο με τον χρόνο τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα αυξάνονται στην περιοχή, αφού σε ετήσια βάση προστίθενται περίπου 400 στρέμματα με ακτινίδιο.

Εν αναμονή έγκρισης το αίτημα για ΠΓΕ

Την προστιθέμενη αξία στα παραπάνω προσδίδει επιπλέον η πιστοποίηση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού. Από την περασμένη άνοιξη, η οργάνωση διαθέτει δικό της συσκευαστήριο, διαλογητήριο και ψυγείο, το οποίο πέρυσι αξιοποιήθηκε από τα 45 μέλη της ομάδας, ενώ, λόγω μεγάλης δυναμικότητας, υπήρξε και συνεργασία (μίσθωση) με ιδιώτες. Φέτος, που θα αυξηθεί το τονάζ, τα μέλη του ΑΣ σκοπεύουν να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερους χώρους.

Υπενθυμίζεται πως η επένδυση ανήλθε σε 3 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο Μέτρο 4.2.1, το οποίο επιδοτεί το 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% προήλθε από κεφάλαια του συνεταιρισμού. Οι δράσεις του ΑΣ Πυργετού συνεχίζονται, καθώς σε συνεργασία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλη, «τρέχουν» τη διαδικασία για να αποκτήσει το προϊόν ταυτότητα ΠΓΕ. Έχει ήδη κατατεθεί ο φάκελος και αναμένεται η έγκρισή του. «Εφόσον τα καταφέρουμε, θα αποκτήσουμε ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα των εξαγωγών μας», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Ευσταθίου.

Όσον αφορά τις πωλήσεις, το 90% του ακτινιδίου εξάγεται, τόσο σε διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, όσο και σε σούπερ μάρκετ. Στην εγχώρια αγορά προωθείται το υπόλοιπο 10%, κυρίως στη λαχαναγορά της Αθήνας και σε αυτήν της Θεσσαλονίκης.

 

Με τιμές σε υψηλό πενταετίας άνοιξε η σεζόν στις ΗΠΑ για το ακτινίδιο

από τον Γιάννη Τσατσάκη

Ρεκόρ πενταετίας «γράφουν» με… το καλημέρα οι τιμές πώλησης του ακτινιδίου στην αγορά των ΗΠΑ, προδιαγράφοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπορική σεζόν.

Επί του παρόντος, και με τη συγκομιδή στο Βόρειο Ημισφαίριο να βρίσκεται σε εξέλιξη, τα φρούτα που διατίθενται στη χώρα προέρχονται από την Καλιφόρνια, ενώ αναμένονται τα πρώτα φορτία από την Ιταλία. Όπως φαίνεται και από το γράφημα, η μέση τιμή για τα «συμβατικά» (δηλαδή μη βιολογικά) Hayward κατά την 44η εβδομάδα του έτους (η οποία οριοθετεί και την έναρξη της φετινής εμπορικής χρονιάς) ανήλθε σε 2,97 δολ./κιλό, αυξημένη κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί (στην έναρξη πάντα της σεζόν) τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, αυτά τα επίπεδα τιμών όχι μόνο συντηρούνται, αλλά διαφαίνεται και μια ανοδική τάση, αφού την 45η εβδομάδα, η τιμή είχε φτάσει στα 3 δολ./κιλό.

Λιγότερες οι ποσότητες

Όπως εξηγούν αναλυτές, ένας από τους βασικούς λόγους για αυτή την εικόνα είναι η μικρή προσφορά, η οποία αποτυπώνεται στις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι ποσότητες ακτινιδίων από την Ιταλία, αλλά και από την Κεντρική Καλιφόρνια, που έχουν «αφιχθεί» στην αμερικανική αγορά. Ενδεικτικά, την 45η εβδομάδα είχαν διατεθεί στις ΗΠΑ κάτι παραπάνω από 1.000 τόνοι, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι άγγιζε τους 1.700 τόνους.

Τιμές για Hayward στην αγορά των ΗΠΑ (σε δολ./κιλό)

Πηγή: freshfruitportal.com