Βοδινό – Ελλειμματική το 2022 η παγκόσμια αγορά

Ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία δημιουργεί συνθήκες ενίσχυσης των τιμών, διαβλέπουν οι αναλυτές της Rabobank και στην παγκόσμια αγορά βοδινού.

Κομβικό ρόλο εδώ αναμένεται να παίξει η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ και ο μάλλον νωχελικός ρυθμός με τον οποίο δείχνει ανακάμπτει ο αριθμός των ζώων στην Αυστραλία, κυρίως λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη χώρα πέρυσι.

Στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα στις εξαγωγές που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν η Βραζιλία και η Αργεντινή. Όλα αυτά, θα έχουν σαν αποτέλεσμα η συνολική διαθεσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να μειωθεί, τη στιγμή που η ζήτηση ενισχύεται.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, το 2019 η χώρα αριθμούσε 98,4 εκατ. αγελάδες, ωστόσο εκτιμάται ότι στο διάστημα που μεσολάβησε ο αριθμός των ζώων κρεατοπαραγωγής που οδηγήθηκε στο σφαγείο, λόγω οικονομικών προβλημάτων στο δυτικό κυρίως μέρος της χώρας, έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%.

Παρόμοιο σκηνικό το 2023

Αυξημένος κατά 2% είναι και ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που θανατώθηκε, με συνέπεια η συνολική παραγωγή βοδινού στις ΗΠΑ να εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη το 2022 μειωμένη κατά 2,5% σε σχέση με τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε. Μάλιστα, το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2022, ενδεχομένως και τη χρονιά που θα ακολουθήσει.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι και οι εξαγωγές της Αυστραλίας προβλέπονται περιορισμένες, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια ελλειμματική αγορά παγκόσμια αγορά το 2022 και το σκηνικό αυτό είναι πολύ πιθανό να συντηρηθεί και το 2023. Αυτό σε μια στιγμή που τόσο οι ΉΠΑ, όσο και η Κίνα, προβλέπεται να αναζητήσουν μεγαλύτερες ποσότητες για εισαγωγή.