Βοιωτία: Μικρές οι αποδόσεις, μεγάλες όμως οι τιμές για τα κόκκινα κρεμμύδια

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η συλλογή του κόκκινου κρεμμυδιού στη Βοιωτία. Το πρωιμότερο λευκό βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συγκομιδής. Τα πρώτα στοιχεία της αγοράς δείχνουν στροφή του καταναλωτικού κοινού στο κόκκινο, καθώς παραδοσιακά θεωρείται γευστικότερο από το λευκό.

Ειδικοί επιστήμονες και παραγωγοί επισημαίνουν, επίσης, ότι οι στρεμματικές αποδόσεις θα είναι μειωμένες και υποστηρίζουν ότι η κύρια αιτία για την κάμψη της παραγωγής ήταν η εμφάνιση του περονόσπορου και του βοτρύτη.

Οι καλλιεργητές έκαναν προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς αυξάνοντας τον αριθμό των ψεκασμών, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να ανεβάσουν το κόστος παραγωγής. Αυτό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σαμπάνης, παραγωγός κρεμμυδιών από τη Θήβα. «Οι μυκητολογικές προσβολές επηρέασαν σημαντικά τις στρεμματικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Για να μπορέσουμε να την κρατήσουμε έστω και σε αυτά τα επίπεδα κάναμε περισσότερους ψεκασμούς.

Συγκρίνοντάς τη με την περσινή χρονιά βλέπουμε μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν χωράφια που ξεκινούν με 1.000 κιλά το στρέμμα για να φτάσουμε στην καλύτερη περίπτωση στους 2,5-3 τόνους αυτή την εποχή, όταν η μέση παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει και τους 7 τόνους το στρέμμα», σημειώνει. Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του κόκκινου κρεμμυδιού, δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένος: «Τα 70 λεπτά είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή, αν τη συγκρίνουμε με την περσινή που ξεκινήσαμε με 40-50 λεπτά».

Σε ό,τι αφορά το λευκό κρεμμύδι, αυτό κυμαίνεται περίπου στα 38 λεπτά. Παράλληλα, κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα των εξαγωγών. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από χώρες όπως η Ρουμανία και η Τσεχία και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις.

Οψιμότερη η Λοκρίδα, καλύτερη η παραγωγή

Σε 15 με 20 ημέρες περίπου θα ξεκινήσει και η συλλογή κόκκινων κρεμμυδιών στη Λοκρίδα. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία καλή χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν αυτό συνεχιστεί, όπως δηλώνει ο Γιάννης Σταύρου, γεωπόνος και παραγωγός κρεμμυδιών, θα είναι μία επιτυχημένη χρoνιά. Επιπλέον, τονίζει ότι «τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές δείχνουν να είναι θετικά λόγω της γενικότερης έλλειψης που παρουσιάζει το προϊόν».