Βόρεια Ευρώπη: Οι έντονες βροχοπτώσεις και το επακόλουθο κύμα ψύχους πλήττουν την παραγωγή σιτηρών σε Γαλλία και Γερμανία

Το τελευταίο διάστημα, τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Bόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Γαλλία και Γερμανία. Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές στο Reuters, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν περαιτέρω τις σπορές σιτηρών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στη φετινή συγκομιδή. Στη Γαλλία, η συρρίκνωση της καλλιεργούμενης έκτασης των χειμερινών σιτηρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 εκατ. στρέμματα. «Από τα μέσα Δεκεμβρίου δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις σπορές, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη μετατόπισή τους στα ανοιξιάτικα σιτηρά, όπως το ανοιξιάτικου τύπου κριθάρι, το καλαμπόκι και ο ηλιόσπορος», δήλωσε ο Jean-Charles Deswarte, αγρονόμος του ARVALIS – Institut du végétal, ενός γαλλικού τεχνολογικού ιδρύματος που ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη γεωργική έρευνα, μεταξύ άλλων σε καλλιέργειες σιτηρών. «Ακόμη και με ιδανικό καιρό, θα είναι δύσκολο για τις αποδόσεις να αντισταθμιστούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε χαμηλότερη σοδειά», συνόψισε ο Deswarte. «Το ερώτημα είναι αν η περίσσεια νερού θα έχει βλάψει τις καλλιέργειες».

Το κύμα ψύχους που προέλασε τις προηγούμενες ημέρες ήταν μια κακή εξέλιξη για τα πλημμυρισμένα χωράφια, ωστόσο όχι αρκετή για να πλήξει τις καλά ανεπτυγμένες καλλιέργειες, ενώ βοήθησε και τους αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση στα χωράφια τους για επανασπορά. Παρομοίως, και η Γερμανία ήρθε αντιμέτωπη με μια απότομη μεταστροφή του καιρού στο ξεκίνημα του νέου έτους, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν χαμηλότερα από ό,τι στη Γαλλία, από τους -7 έως τους -10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές τοποθεσίες. «Η κάλυψη του χιονιού είναι μάλλον αραιή σε ορισμένες περιοχές. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο των σφοδρών παγετών στα σιτηρά των πλημμυρισμένων χωραφιών», δήλωσε ένας Γερμανός ειδικός αναλυτής.

Μείωση πάνω από 7% στις σπαρμένες γερμανικές εκτάσεις χειμερινού σίτου

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναμένει ότι οι σπαρμένες εκτάσεις χειμερινού σίτου που προορίζονται για τη συγκομιδή του 2024 θα μειωθούν κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των υγρών συνθηκών στα χωράφια.