Η Βουλγαρία έχει αρκετούς σπόρους ηλίανθου για να παράγει ηλιέλαιο για τέσσερα χρόνια

Υπάρχουν σήμερα 1,5 εκατομμύριο τόνοι σπόρων ηλίανθου στη Βουλγαρία, ποσότητα αρκετή για την παραγωγή ηλιελαίου για τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Κορνέλια Νίνοβα μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές του ηλιελαίου, η Νίνοβα δήλωσε ότι η τιμή των 5 λέβα ανά λίτρο στο κατάστημα είναι κερδοσκοπική. Το κόστος παραγωγής ανά 1 λίτρο ελαίου είναι 2 λέβα και η αύξηση της τιμής σε 5 λέβα δεν δικαιολογείται, τόνισε. Η Νίνοβα χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η διακοπή των εξαγωγών σπόρων ηλίανθου από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες για τις αυξήσεις της τιμής.

Δεν υπάρχει έλλειψη προμηθειών, δήλωσε εξηγώντας ότι τις τελευταίες μέρες, όσοι έχουν σπόρους ηλίανθου και οι παραγωγοί ηλιελαίου κρατούν τα προϊόντά τους στις αποθήκες και τα εργοστάσια, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών ή να εξάγουν τα προϊόντα τους με υψηλότερες τιμές αργότερα. Σύμφωνα με τη Νίνοβα, ο λόγος γι’ αυτό είναι η τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη σπόρων ηλίανθου και η αύξηση της τιμής στις διεθνείς αγορές.

“Ο ρόλος μας είναι να βάλουμε τέλος στην καταχρηστική τιμολόγηση. Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους να γίνουν δισεκατομμυριούχοι μέσα σε λίγες ημέρες σε βάρος του βουλγαρικού λαού”, δεσμεύτηκε η Νίνοβα προσθέτοντας ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί για τον σκοπό αυτό.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι θα ειδοποιήσει την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού για την ύπαρξη ενός καρτέλ και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης. Η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η κρατική Επιτροπή Αγοράς Βασικών Προϊόντων και Χονδρικής Αγοράς θα επιθεωρήσει όλες τις αγορές χονδρικής, τις αγορές βασικών προϊόντων και τις αποθήκες “για να εξακριβώσει τί κρύβεται”.

Ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σιταριού στη Βουλγαρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 τόνοι αποτελούν μέρος των αποθεμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αγοράσει επιπλέον 1,1 εκατομμύριο τόνους σιταριού. Οι διαθέσιμες αποθήκες μπορούν να αποθηκεύσουν έως 14 εκατομμύρια τόνους σιταριού, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Βασίλεφ εξήγησε επίσης ότι 1,1 δισεκατομμύριο λέβα έχουν διατεθεί για την αγορά αρτοποιήσιμου σίτου, κτηνοτροφικού σιταριού, σπόρων ηλίανθου και αραβοσίτου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βασίλεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών σίτου αλλά επί του παρόντος οι αρχές διενεργούν ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι το προϊόν που εξάγεται είναι δεόντως τεκμηριωμένο και έχει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ