Στη Βουλή η ρύθμιση για ασφαλιστική ικανότητα με 384 ευρώ σε αγρότες με χρέη στον ΕΦΚΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για τη χορήγηση, υπό προϋποθέσεις, ασφαλιστικής ικανότητας από 1ης Μαρτίου 2022 και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 σε αγρότες με απλήρωτες ή αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Η βασική προϋπόθεση είναι οι εν λόγω ασφαλισμένοι να έχουν καταβάλει το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2021 ή να καταβάλουν το 2022 στον ΕΦΚΑ καταβάλουν κατά το τρέχον έτος στον ΕΦΚΑ ποσό ίσο με την ετήσια εισφορά σε είδος και χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία που είχαν επιλέξει για το 2021.

Επομένως, όπως έγραψαν σε σχετικά ρεπορτάζ το ypaithros.gr και η «ΥΧ», για τους αγρότες που είχαν επιλέξει την 1η κατηγορία (δηλαδή πάνω από το 95%, η εισφορά αυτή ανέρχεται σε 32 ευρώ το μήνα, οπότε προκύπτει ένα κόστος 384 ευρώ. Για τους υπόλοιπους που επέλεξαν από την 2η έως την 6η κατηγορία η μηνιαία εισφορά ανέρχεται σε 38 ευρώ, οπότε το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται σε 456 ευρώ.

Σημειωτέον ότι η δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ικανότητας (σ.σ. αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στους εν λόγω ασφαλισμένους παρέχεται, υπό την παραπάνω προϋπόθεση, ανεξαρτήτως ύψους οφειλών και κατ’ εξαίρεση για τη φετινή χρονιά. Από 1ης Μαρτίου 2023 ασφαλιστική ικανότητα θα παρέχεται μόνο σε όσους αγρότες (και λοιπούς μη μισθωτούς) δεν έχουν χρέη ή τα έχουν ρυθμίσει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το ίδιο νομοσχέδιο:

Α) Διευκολύνεται η απονομή πλήρους εθνικής σύνταξης στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση και που για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1992. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των ομογενών αυτών για την αναγνώριση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, τροποποιείται η διάταξη του ν. 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου») που έθετε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία ήταν αδύνατο να εκπληρωθεί αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Με την προτεινόμενη διάταξη, θα απαιτούνται 30 αντί για 40 χρόνια διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη  -από 1η Ιανουαρίου 2022- οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, καθώς μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν  σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια (π.χ. πλήρης εθνική σύνταξη στα 40 χρόνια, 50% της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια διαμονής κ.ο.κ.  μέχρι το ελάχιστο των 15 ετών). Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια καθένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών.  Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της ρύθμισης θα εξειδικευθούν σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Β) Τέλος, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και  απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για πρώην εργαζομένους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ»,  που υλοποιείται τη Θράκη, περιοχή που πλήττεται από την ανεργία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εργασίας και υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Έβρου ΑΕ.  Μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των δικαιούχων σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, διάρκειας 18 μηνών, σε φορείς του δημόσιου τομέα.