«Βράζει» ο κάμπος με τα παιχνίδια κατά του Αχελώου

Πώς σχολιάζουν οι Θεσσαλοί την κυβερνητική βούληση να προχωρήσουν τα έργα, παρά το νέο στοπ από το ΣτΕ

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η ολοκλήρωση των έργων για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας, που ζητούσε την ακύρωση υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η θέση του φράγματος της Μεσοχώρας βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τον οικισμό και η θέση του σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικού ρεύματος είναι σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό Γλίστρα. Υπέρ του έργου είχαν παρέμβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης Τρικάλων και η ΔΕΗ, ισχυριζόμενοι ότι το έργο αυτό «έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας».

Το νέο «όχι» του ΣτΕ προκάλεσε προβληματισμό στους θεσσαλικούς φορείς, ενώ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές στον κάμπο που μιλούν για κυβερνητική κωλυσιεργία, την οποία αποδίδουν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προωθούν άλλες μορφές ενέργειας, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δυστυχώς, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, αν και έχει ολοκληρωθεί και δαπανήθηκαν για αυτό 500 εκατ. ευρώ, δεν λειτουργεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα έργα στο φράγμα της Συκιάς. Οι φορείς της Θεσσαλίας, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, υπενθυμίζουν με νόημα ότι «σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τέτοια νομικά κωλύματα ξεπεράστηκαν με ισχυρή πολιτική βούληση, όπως συνέβη με τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο χρυσό Χαλκιδικής, κ.ά.» και ζητούν ανάλογη πυγμή και για το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό έργο.

Οι τελευταίες εξελίξεις εξετάστηκαν σε ακόμη μία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τηλεδιάσκεψη. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, και ο αν. διευθύνων σύμβουλος, Γ. Κοπανάκης.

Κ. Αγοραστός: Επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική βούληση

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική βούληση ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε να συνεχιστεί έργο της Μεσοχώρας. Παράλληλα, εκφράστηκε και η δέσμευση της κυβέρνησης συνολικά και της ΔΕΗ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Το έργο της Μεσοχώρας είναι ολοκληρωμένο κατά 90% και από τη λειτουργία του η ΔΕΗ θα προσέθετε στα έσοδά της 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ενέργεια που θα παράγεται από τη Μεσοχώρα είναι ίση με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας όλων των υδροηλεκτρικών έργων της χώρας».

Η ανησυχία του ΤΟΕΒ Πηνειού

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τα νομικά προβλήματα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «ήρθε η ώρα της σοβαρότητας. Ένα έργο που εκπονήθηκε και υποβλήθηκε από τη ΔΕΗ, με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απόλυτα συμβατή με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, καθώς και με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς, ένα έργο που θα αποδίδει στην ελληνική οικονομία και τη ΔΕΗ 25 εκατ. ευρώ και θα παραγάγει 360 γιγαβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 10% της συνολικής παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, κινδυνεύει να χαθεί. Ήδη, χάθηκαν έξι χρόνια και τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Ας μη χαθεί άλλος χρόνος και χρήμα».

Σχολιάζοντας τη διαρροή περί κυβερνητικής βούλησης, όπως προέκυψε μετά την τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, ο κ. Τσιουρής δήλωσε: «Έχουμε χορτάσει από δεσμεύσεις και δηλώσεις καθησυχασμού. Το μόνο που θα μας… ξεδιψάσει όμως είναι οι πράξεις και, κυρίως, οι υπουργικές αποφάσεις, που θα ολοκληρώσουν τα ημιτελή έργα».