Βράζουν οι σταφιδοπαραγωγοί για απόσυρση στοκ και πράσινο τρύγο

Στα χέρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται πλέον η «καυτή πατάτα» των αποφάσεων που θα κρίνουν όχι μόνο την εμπορική σεζόν που ξεκινάει σε λίγες μόλις εβδομάδες, αλλά ενδεχομένως και αυτό καθαυτό το μέλλον της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Καθώς πλησιάζουμε προς τη νέα σοδειά και η εκκρεμότητα με τα αδιάθετα αποθέματα παραμένει ανοιχτή, ο χρόνος κυλάει εις βάρος των περίπου 20.000 σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την προοπτική μιας δραματικής μείωσης των τιμών. Μετά από μία, αν μη τι άλλο, έντονη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουλίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε να στηρίξει το αίτημα της Παναιγιαλείου και των υπόλοιπων συνεταιρισμών για απόσυρση του περσινού στοκ και ταυτόχρονη εθελοντική εφαρμογή του πράσινου τρύγου. Κι αυτό παρά την αντίθετη, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», θέση που εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να απαλλαγεί ολόκληρη η αλυσίδα αξίας του προϊόντος από το «βαρίδι» των 8.000 τόνων του απούλητου περσινού στοκ, το οποίο, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια της Παναιγιαλείου και της Μelissagro. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις απορροφούν σχεδόν το 80% της παραγωγής και είναι παράλληλα «υπεύθυνες» για πάνω από το 70% των εξαγωγών.

Το μπλοκ των «μικρών»

Στον αντίποδα βρίσκεται ένα μπλοκ μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες, ακριβώς λόγω του μεγέθους και της χαμηλότερης έκθεσής τους, δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, όμως φαίνεται ότι διαβλέπουν στην παρούσα κρίση μια χρυσή ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα μερίδια αγοράς και την επιρροή τους.

Όπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΠΕΣ, το παράδοξο είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές, παρά το ότι απορροφούν μόλις το 20% της εγχώριας παραγωγής, έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να «μπλοκάρουν» τις κρίσιμες για την επόμενη μέρα του προϊόντος αποφάσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης, Θανάση Σωτηρόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για «τακτικισμούς και πολιτικές επιρροές» μέσω των οποίων σαμποτάρεται η λύση της απόσυρσης των αποθεμάτων, με «μοναδικό στόχο να πέσει η τιμή της σταφίδας».

«Οι μικροί έμποροι αντιδρούν στην απόσυρση των αποθεμάτων με μύχιες σκέψεις που αποσκοπούν σε οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα σε βάρος του μεγάλου ανταγωνιστή τους και εγγυητή της τιμής παραγωγού της σταφίδας, της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος και προσθέτει: «Δεν θέλουν οι παραγωγοί το πιθανό σε αυτή την περίπτωση ‘‘αντίδωρο’’ της πολιτείας των λίγων λεπτών, που προτείνουν οι έμποροι για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας», καθώς αυτό θα ισοδυναμεί με «αποδοχή της κατάρρευσης της τιμής και παγίωσή της».

«Αναμένουμε η πολιτεία να στηρίξει με την απόσυρση σταφίδας τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι 2-3 εμπόρους», υπογραμμίζει με νόημα ο πρόεδρος της ΠΕΣ.

Προειδοποιητική συγκέντρωση

Το παιχνίδι της καθυστέρησης φαίνεται ότι δοκιμάζει την υπομονή των σταφιδοπαραγωγών οι οποίοι, ως μια πρώτη… προειδοποιητική βολή, είχαν προγραμματίσει για το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουλίου συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Μεσσήνης.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας με σκοπό, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, να ενημερωθούν οι παραγωγοί «αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πανδημία στις εξαγωγές σταφίδας, δημιουργώντας αδιάθετα αποθέματα και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η κατάρρευση της τιμής ενόψει της επερχόμενης σοδειάς».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021