Χοιρινό: Σε ικανοποιητικά επίπεδα η ζήτηση και η τιμή
Κινητικότητα και ενδιαφέρον παρουσίασε η προηγούμενη εβδομάδα για την εμπορία χοιρινού, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Σταυρινάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος στη Σφαγεία Αγ. Αθανασίου Δράμας ΑΕ.
«Συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές κινούνται κατά 15%-20% χαμηλότερα, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι καταναλωτές», επισημαίνει ο ίδιος και εκφράζει την ελπίδα η πτώση της τιμής να μετακυλιστεί, μέσω των εμπόρων, και στο κοινό. Για σφάγιο χοιρινό, μισάδι, η τιμή είναι στα 4 ευρώ το κιλό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (13%). Πέρυσι, η τιμή με ΦΠΑ ήταν 4,70 ευρώ το κιλό. «Η Ομοσπονδία μας αποφάσισε μια πτώση της τιμής προς όφελος του καταναλωτή», συμπληρώνει ο κ. Σταυρινάκης.
Αισιοδοξία και χαμόγελα επικρατούν στις τάξεις των παραγωγών χοιρινού στη Θεσσαλία, ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού
Οι χοιροτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο κύμα εισαγόμενων χοιρινών από Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Τα περισσότερα χοιρινά είναι κακής ποιότητας και πωλούνται για ελληνικά», ενημερώνει. Ο λόγος των εισαγωγών είναι ότι τα ελληνικά χοιρινά δεν επαρκούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται ελληνοποιήσεις. «Ζητήσαμε επανειλημμένα ελέγχους από το υπουργείο, αλλά δεν γίνονται», τονίζει.
Αν και ειπώθηκε ότι οι αρχές θα προβούν σε πρόστιμα και γενικά σε μέτρα συμμόρφωσης, οι χοιροτρόφοι δεν έχουν δει κάτι τέτοιο να εφαρμόζεται.
Αγγίζει τα 2 ευρώ το κιλό ζων βάρος η τιμή στον παραγωγό
Αισιοδοξία και χαμόγελα επικρατούν στις τάξεις των παραγωγών χοιρινού στη Θεσσαλία, ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Το ενδιαφέρον της αγοράς έχει αυξηθεί εδώ και μέρες και ήδη έγιναν οι πρώτες συμφωνίες, οι οποίες κυμαίνονται από 1,85 έως 1,95 ευρώ το κιλό (ζων βάρος). Οι κρεοπώλες εκτιμούν ότι το χοιρινό θα είναι περιζήτητο αυτές τις μέρες, καθώς το μοσχάρι έχει ακριβύνει, όπως και το αρνί και το κατσίκι, λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου από τις ζωονόσους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα, «το χοιρινό έχει την τιμητική του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς το προτιμούν τα περισσότερα θεσσαλικά νοικοκυριά. Καταγράφεται μια πολύ καλή ψυχολογία και αυξημένη ζήτηση. Η αγορά ομαλοποιείται μετά την κρίση που περάσαμε με την πανδημία και τους πολέμους, κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, όταν και συρρικνώθηκε ο κλάδος. Πλέον, νομίζω ότι βαδίζουμε σε μία σταθερή τροχιά». Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία υπάρχουν και αρκετές μονάδες καθετοποίησης και διακίνησης του χοιρινού στην αγορά (ελληνική και ξένη).
Ενδιαφέρον για τον μαύρο χοίρο
Τέλος, για τιμές που κυμαίνονται στα 3,85-4 ευρώ το κιλό στο σφάγιο κάνει λόγο, μιλώντας στην «ΥΧ», ο έμπορος κρεάτων από τη Λαμία, Πάνος Αρβανίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια κινητικότητα και ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για τον μαύρο χοίρο.
Μάλιστα, όπως μας αναφέρει, οι τιμές παραγωγού σε αυτό το είδος κρέατος είναι καλύτερες, γεγονός που κάνει πολλούς μικρούς παραγωγούς να εντάσσουν και τον μαύρο χοίρο στην εκτροφές τους.