Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Croptix: Έξυπνοι αισθητήρες εγγυώνται την έγκαιρη διάγνωση του Πρασινίσματος των Εσπεριδοειδών

28.07.2023
2' διάβασμα
croptix-exypnoi-aisthitires-engyontai-tin-egkairi-diagnosi-tou-prasinismatos-ton-esperidoeidon-297830

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει στα πρώτα της στάδια η Croptix, μια αγροτεχνολογική startup με έδρα την Πενσυλβάνια, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή των τεχνολογιών φωτονικής στη γεωργία ακριβείας. Όπως ανακοίνωσε η θυγατρική εταιρεία του Πανεπιστημίου Penn State, ο ένας προγραμματισμένος αρχικός γύρος χρηματοδότησης έκλεισε στα 3,5 εκατ. δολάρια, με επικεφαλής τη στρατηγική επενδύτρια –και ηγέτιδα στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών αναγεννητικής γεωργίας– Advancing Eco Agriculture (AEA).

Έχοντας ιδρυθεί πριν από περίπου μία δεκαετία, η Croptix αναπτύσσει μια πλατφόρμα φασματικών αισθητήρων χειρός με δυνατότητα ανάπτυξης πεδίου μέσω μιας σειράς επιχορηγήσεων για την Έρευνα Μικρών Καινοτόμων Επιχειρήσεων (SBIR) από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ. Η προσέγγιση έχει ως στόχο να παράσχει στους αγρότες έγκαιρες προειδοποιήσεις για τυχόν έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή υδατικό στρες, καθώς και επικίνδυνους παράγοντες, όπως η Ασθένεια Huanglongbing –γνωστή και ως Πρασίνισμα των Εσπεριδοειδών– (HLB), η οποία είναι μία από τις πιο καταστροφικές ασθένειες για την παραγωγή εσπεριδοειδών στον κόσμο, προτού αυτά τα προβλήματα καταστούν εμφανή διά γυμνού οφθαλμού.

«Αυτή η ανατρεπτική πλατφόρμα επιτρέπει την αξιολόγηση και τον εντοπισμό προβλημάτων της υγείας των καλλιεργειών πιο γρήγορα και ευκολότερα από τις παραδοσιακές πρακτικές, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης των καλλιεργειών, παρέχοντας καλύτερες οικονομικές αποδόσεις για τους αγρότες», επισημαίνει η εταιρεία. «Η αρχική λύση που παρείχε η Croptix ήταν επωφελής για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών ως προς τον εντοπισμό πρώιμων ενδείξεων πρασινίσματος των εσπεριδοειδών HLB, μίας από τις πιο καταστροφικές ασθένειες των εσπεριδοειδών στον κόσμο».

Όπως αναφέρεται σε ξένα μέσα, η πλατφόρμα της Croptix διαθέτει πατενταρισμένους αισθητήρες που, όταν συνδυάζονται με αναλυτικά στοιχεία AI, δεδομένα που βασίζονται σε υπολογιστικό νέφος και μια εφαρμογή για κινητά, παρέχουν γρήγορα, αποτελεσματικά και αξιοποιήσιμα δεδομένα για τους αγρότες.

«Με αυτόν τον επενδυτικό γύρο, η Croptix θα επιταχύνει την επέκτασή της στο μεγαλύτερο τμήμα των θρεπτικών ουσιών, ενώ θα συνεχίσει να προσθέτει λύσεις ανίχνευσης ασθενειών για καλλιεργητές μόνιμων καλλιεργειών υψηλής αξίας όπως μήλα και σταφύλια, εκτός από τα εσπεριδοειδή», επισημαίνει η εταιρεία σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την κλιμάκωση των επιτόπιων δοκιμών σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.