Δ. Καπνιάς: Έχουμε μπει στην τελική ευθεία πριν από την εκκίνηση και τα ΚΕΑ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους παραγωγούς

Ξορκίζει το 2016 τονίζοντας πως φέτος οι διαδικασίες του ΟΣΔΕ θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, ο Δημήτρης Καπνιάς, διευθυντής Έργου της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «ΥΧ» «η περσινή χρονιά ήταν πραγματικά από τις χειρότερες των τελευταίων ετών και εκτιμώ ότι χρειάστηκε αλλαγή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας για να μπει το έργο σε τροχιά και να πληρωθούν οι παραγωγοί». Συμπληρώνει δε πως φέτος τόσο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την διακοπή συνεργασιών σε διάφορες περιοχές της χώρας διευκρινίζει πως «ήδη έχουμε προχωρήσει στην αντικατάστασή τους με νέους δυναμικούς συνεταιρισμούς τους οποίους στηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα».

Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από τους εμπλεκομένους στο ΟΣΔΕ το τελευταίο διάστημα, πού βρισκόμαστε ακριβώς;

Έχετε δίκιο, αν και θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι ειδικά φέτος είχαμε περισσότερο θόρυβο γύρω από το ΟΣΔΕ από διάφορες πλευρές και λιγότερο κινητικότητα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του έργου. Όπως και να έχει, πάντως, το σημαντικό είναι ότι πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία πριν από την εκκίνηση.

Έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη;

Συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να την ορίσει. Όλες οι ενδείξεις, όμως, δείχνουν ότι φέτος θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Το λέτε σαν να ξορκίζετε την περσινή χρονιά…

Το 2016 ήταν μία αντιφατική χρονιά για το ΟΣΔΕ. Δεν την «ξορκίζω», όπως λέτε, αλλά πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και να μάθουμε από τα λάθη. Σε ό,τι αφορά την έναρξη του έργου, η περσινή χρονιά ήταν πραγματικά από τις χειρότερες των τελευταίων ετών και εκτιμώ ότι χρειάστηκε αλλαγή στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και μεγάλη προσπάθεια από όλους μας για να μπει το έργο σε τροχιά και να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Η πληρωμή, όμως, των ενισχύσεων ήταν επιτυχής, αν δεν κάνω λάθος…

Ήταν εξαιρετικά επιτυχής για την ακρίβεια, τόσο από πλευράς χρόνου όσο και σε ποσοστά απορρόφησης και το έχω ξαναπεί ότι αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στη νυν διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στους φορείς για τον αγώνα που έκαναν να καλυφθούν οι χαμένοι μήνες. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα της έγκαιρης έναρξης.

Γιατί επιμένετε τόσο πολύ σε αυτό;

Όπως είναι γνωστό, ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει αυστηρά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της διαδικασίας συλλογής των αιτήσεων και συγκεκριμένα η εμπρόθεσμη διαδικασία ολοκληρώνεται έως τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ομαλή υποβολή των περίπου 700.000 αιτήσεων απαιτεί χρόνο και προγραμματισμό. Η καθυστέρηση στην έναρξη οδηγεί αναπόφευκτα σε παρεκκλίσεις από τις κανονιστικές ημερομηνίες και αυτό, πιστέψτε με, δυσκολεύει αφάνταστα τη δουλειά όλων των εμπλεκομένων και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο τις ενισχύσεις των παραγωγών, αλλά και τη χώρα γενικότερα.

Τι έχει αλλάξει, λοιπόν, φέτος;

Νομίζω ότι η περσινή χρονιά κατέδειξε ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργία των φορέων δημιουργούν καθυστερήσεις και εντείνουν αντιδικίες και αντιδράσεις και ότι αυτό που απαιτείται είναι να αφεθεί το σύστημα των φορέων να λειτουργήσει και να δοθεί έμφαση στην προετοιμασία, στον έγκαιρο προγραμματισμό και στην ποιότητα της δουλειάς. Φαίνεται σαφώς, λοιπόν, φέτος ότι τόσο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κινούνται γρήγορα και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, υπάρχει από κάποιους ευθεία αμφισβήτηση του ρόλου και της χρησιμότητας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως φορέα συντονισμού. Τι απαντάτε σε αυτό;

Απαντάμε συνεχίζοντας χωρίς ταλαντεύσεις να επενδύουμε σε τεχνογνωσία και τεχνολογία αιχμής. Απαντάμε επιβάλλοντας σεβασμό στον παραγωγό χωρίς κανέναν συμβιβασμό στη νομιμότητα των τιμολογήσεων. Απαντάμε συνεχίζοντας να αναπτύσσουμε εργαλεία που αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που μειώνουν το λειτουργικό κόστος των φορέων προς όφελος των παραγωγών και που επιτρέπουν την ιχνηλάτιση της αποτελεσματικότητας και της τήρησης της νομιμότητας όλων των εμπλεκομένων.

Αυτά όλα που αναφέρετε μοιάζουν προφανή, πώς εξηγείτε τις αντιδράσεις;

Σε αυτόν τον «θόρυβο» αναφέρθηκα και νωρίτερα. Μία μικρή ομάδα ετερόκλητων συμφερόντων από το παρελθόν έχει διαφορετική αντίληψη του «προφανούς» και αναπαράγει απίστευτες πλέον ιστορίες, εμφανιζόμενη, κατά περίπτωση, ως υπερασπίστρια των παραγωγών των συνεταιρισμών ή των ιδιωτών. Ξέρετε, είναι μία συζήτηση που έχει λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές και δεν τη θεωρώ χρήσιμη. Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του και κρίνεται γι’ αυτό.

Ενισχύεται συνεχώς η συνεταιριστική διάσταση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Οι ανακοινώσεις της «Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» μιλούν για ρήγμα στο σχήμα της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Δεν αποδυναμώνεται η «συνεταιριστική διάσταση» της εταιρείας, όπως συχνά αναφέρεται, και πώς αυτό επηρεάζει το ΟΣΔΕ;

Θέλω να είμαι σαφής. Η συνδικαλιστική οργάνωση των παραγωγών δεν αφορά σε τίποτα τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αλλά ούτε και το ΟΣΔΕ πλέον και όποιος νομίζει ή προσπαθεί για το αντίθετο, είτε δεν καταλαβαίνει πού βρίσκεται είτε έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο των συνεταιρισμών, σε ό,τι αφορά, όμως, τη συνεταιριστική διάσταση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύεται διαρκώς με νέες συνεργασίες υγειών και παραγωγικών συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το ΟΣΔΕ, λοιπόν, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, καθώς πάνω από 85 συνεταιρισμοί σε όλη τη χώρα θα είναι μέλη του σχήματός μας και φέτος.

Έχετε ήδη ανακοινώσει τη διακοπή συνεργασιών σε κάποιες περιοχές. Επηρεάζεται το έργο από αυτό αφενός και αφετέρου υπάρχουν άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους σε τόσο δύσκολους καιρούς;

Σε όσες περιοχές προχωρήσαμε σε καταγγελίες συμβάσεων συνεργατών έχουμε ήδη προχωρήσει στην αντικατάστασή τους με νέους δυναμικούς συνεταιρισμούς τους οποίους στηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα. Το θέμα του προσωπικού είναι απολύτως σημαντικό, έχουμε καλέσει δημόσια όσους το επιθυμούν να στελεχώσουν τους νέους φορείς μας άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα, τώρα που γίνεται ο σχεδιασμός της χρονιάς.

Καμία ανησυχία, λοιπόν, για τη χρονιά που έρχεται;

Η ανησυχία καταπολεμάται με την προετοιμασία και τη δουλειά. Εμείς κινούμαστε εδώ και μήνες σε φρενήρεις ρυθμούς προγραμματισμού και προετοιμασίας, έχουμε έτοιμες σειρά προτάσεων και δράσεων σε όλα τα επίπεδα του ΟΣΔΕ και όσο πλησιάζει η έναρξη θα γίνει απόλυτα σαφές αυτό σε όλους. Ξεκινάμε άμεσα σειρά περιφερειακών τεχνικών συναντήσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλα τα ΚΕΑ μας θα είναι περισσότερο από κάθε χρονιά έτοιμα να υποδεχθούν τους παραγωγούς.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαϊωάννου