Ο δάκος στρέφει τις Καλαμών της Λοκρίδας στα ελαιοτριβεία

Εξαιτίας των σημαντικά μειωμένων αποδόσεων, αλλά και του μεγάλου κινδύνου υποβάθμισης της ποιότητας του καρπού ελιάς Καλαμών, οι παραγωγοί της Λοκρίδας στρέφονται προς την ελαιοποίηση. Σύμφωνα με τον Μπάμπη Κυπραίο, ελαιοπαραγωγό από τον Μεγαπλάτανο Φθιώτιδας, «οι απώλειες από τον δάκο είναι μεγάλες και για τον λόγο αυτόν στρεφόμαστε προς την ελαιοποίηση».

Η δήλωσή του αυτή γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή της βρώσιμης ελιάς παρουσιάζει μια αυξητική πορεία, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της ποιότητας. «Η φετινή παραγωγή δείχνει σημαντικά μειωμένη, αγγίζοντας ακόμη και το 85% μιας μέσης χρονιάς. Αυτή την περίοδο, οι τιμές για τα 140 τεμάχια έχουν ξεπεράσει το 1,80 ευρώ το κιλό και η ζήτηση του προϊόντος δείχνει ανοδική τάση. Οι έμποροι μας λένε ότι λίγα χτυπήματα δεν δημιουργούν προβλήματα, όμως όταν έρθει η εποχή της εμπορίας θα το έχουν ως χαρτί διαπραγμάτευσης».

Κλείνοντας, ο ίδιος επισημαίνει την αποτυχία της δακοκτονίας στην περιοχή και ζητά να εξαιρεθούν οι ελαιοπαραγωγοί από την παρακράτηση των εισφορών τους για την καταπολέμηση δάκου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023