Οι Δανοί είναι οι πιο συστηματικοί αγοραστές βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ

Μπορεί η γερμανική αγορά βιολογικών να είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, όμως τα σκήπτρα στην εγχώρια κατανάλωση βιολογικών εξακολουθούν να κρατούν οι Δανοί, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη διοργάνωση για τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά του Made In Nature, στην Κοπεγχάγη.

Το 99,7% των Δανών φαίνεται πως αγοράζει σε καθημερινή βάση βιολογικά τρόφιμα, με τη χώρα να κατατάσσεται πρώτη στη δεκάδα των «πιο βιολογικών κρατών» παγκοσμίως. Γαλλία και Γερμανία καταλαμβάνουν την πέμπτη και έκτη θέση, ενώ στη δέκατη βρίσκεται η Ιταλία. Οι τέσσερις αυτές χώρες περιλαμβάνονται, κυρίως, στο πρόγραμμα Made in Nature, μία εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης, που συγχρηματοδοτεί η ΕΕ και διαχειρίζεται η ιταλική CSO.

Η προτίμηση των Δανών σε βιολογικά τρόφιμα αφορά, στην ουσία, όλες τις ηλικιακές ομάδες βάσει των στοιχείων της Δανέζικης Ένωσης Βιολογικών. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά συγκεντρώνουν το υψηλότερο μερίδιο, 29%, τα γαλακτοκομικά 19% και τα προϊόντα παντοπωλείου 17%. Σε ό,τι αφορά τους Ιταλούς, σύμφωνα με στοιχεία του 2022 που παρουσίασε η ιταλική CSO, οι αγορές βιολογικών φρούτων και λαχανικών κατέγραψαν τις χαμηλότερες ποσότητες στην τελευταία πενταετία σε σύγκριση με τα συμβατικά, ωστόσο, η μέση τιμή τους είχε αύξηση κατά 3%.