ΔΑΟΚ Ηλείας: Ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού

Σε επαγρύπνηση βρίσκοναι οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών της νότιας Ηλείας, μετά τον εντοπισμό “ύποπτων”  κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε προβατοειδή τριών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε τοπική κοινότητα της ορεινής ζώνης του δήμου Ζαχάρως. Άμεσα κινητοποιήθηκαν κτηνίατροι του τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας στην περιοχή και έλαβαν δείγματα από τα κοπάδια, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχουν προσβληθεί από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με τις πρώτες  εκτιμήσεις των κτηνιάτρων, η έντονη συμπτωματολογία αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι έχουν νοσήσει, ωστόσο τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δείξουν τι ακριβώς ισχύει. Μέχρι τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή του προγράμματος έκτακτης ανάγκης που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ήδη έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα και τα κοπάδια είναι σε ζώνη προστασίας, ακτίνας 20 χλμ, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή διασπορά. Αν τα δείγματα είναι αρνητικά, τα μέτρα θα αρθούν άμεσα. 

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μολυσματική ιογενής νόσος των μηρυκαστικών, κυρίως των προβάτων, που μεταδίδεται από ζωύφια. Στα συμπτώματά της περιλαμβάνονται τα έλκη, η χωλότητα και τα αναπαραγωγικά προβλήματα. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Τα ζώα που προσβάλλονται από τη νόσο ενδέχεται να πεθάνουν εντός μερικών ημερών, ενώ για όσα επιζούν η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η νόσος δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.